»

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Apple med kladivom in nakovalom politične korektnosti

vir: BBC

vir: theguardian.com
theguardian.com - Apple se je po več mesecev trajajočih pogajanjih uklonil zahtevam Rusije in polotok Krim v svojih aplikacijah Apple Maps ter Weather App prikazal kot del njihovega ozemlja. Tak prikaz je sicer mogoče videti le če se nahajamo znotraj meja Rusije, drugod je Krim še vedno označen kot nikogaršnje ozemlje. Podobno, a z manj pompa, je problem že letos spomladi rešil Google v svojih Maps.

Rusija je polotok Krim anektirala leta 2014 in si s tem prislužila obsodbo ter sankcije mednarodne skupnosti. Obenem priključitve ne priznava večina pomembnejših svetovnih držav, med njimi denimo EU, ZDA in Kitajska. Applovo potezo so pravzaprav prvi javno objavili in pozdravili poslanci ruske Dume, ki so podjetje že prej opozarjali, da je prikazovanje Krima kot del Ukrajinskega ozemlja v Rusiji kaznivo dejanje.

Apple zadeve ne želi komentirati, toda na podjetje se je zgrnil srd uporabnikov, najprej ukrajinskih, tamkajšnji zunanji minister jim je namreč svetoval, naj se držijo tehnologije in zabave,...

30 komentarjev

Facebook in Google obtožena vmešavanja v ruske volitve

vir: Urad predsednika RF

vir: BBC
BBC - Lokalne volitve, ki so minulo nedeljo potekale po Ruski federaciji, so sicer prek več mesecev trajajočih protestov opozicije že dlje časa dvigale napetost v državi. Roskomnadzor, državni regulator za komunikacije pa je včeraj v posebni izjavi obtožil Google in Facebook, da sta predvajala politične oglase v času, ko to prepoveduje ruska zakonodaja.

Ironično je, da je prav Rusija doslej - in to ne povsem brez dokazov - veljala za državo, ki družabna omrežja s pridom uporablja z vmešavanje v tuje demokratične procese. Roskomnadzor pa sploh velja za državni organ s precej kitajskimi pogledi na sodobne komunikacije, potem, ko je pred časom poskušal odcepiti nacionalni del interneta, v času protestov pa poskrbel za motenje in izklapljanje...

12 komentarjev

Putinova navzočnost vpliva na signal GPS

Zaznavanje ponarejenega signala s pomočjo satelitov v nizki orbiti.

Slo-Tech - Kot pravi študija neprofitnega inštituta C4ADS (Centre for Advanced Defence), ruskega predsednika Vladimirja Putina povsod, kjer se giblje, obdaja balon predrugačenih signalov navigacijskih satelitov. Študija temelji na letu dni preučevanja podatkov, ki jih oddajajo geolokacijski sateliti. Gre za podatke iz samodejnega beleženja položaja ladij, pa satelitov v nizki orbiti, ki prestrezajo navigacijske signale in lahko zaznajo oddajanje z lažnimi podatki, raziskovalci pa so uporabili tudi podatke iz aplikacije za rekreacijo Strava ter tiste iz javno objavljenih poročil o plovilih in vozilih, ki so tako ali...

34 komentarjev

Po Ukrajini in Rusiji pustoši BadRabbit

Slo-Tech - Predvsem v Rusiji in Ukrajini se je danes začel hitro širiti virus BadRabbit, ki je po dosedanjih podatkih nova izpeljanka NotPetye, ki je letos poleti povzročila ogromno škode na vzhodu. Prizadete so novinarske hiše, podzemna železnica, letališča in druga infrastruktura. BadRabbit je v svoji srži izsiljevalski virus, ki zaklene datoteke na disku in zahteva plačilo odkupnine v bitcoinih. Zahteva plačilo 0,05 bitcoina, kar po trenutnih tečajih znaša slabih 250 evrov.

Po dosedanjih podatkih sta najbolj prizadeti Rusija in Ukrajina, se pa virus širi vsaj še v Turčiji in Nemčiji. Virus je najopaznejše težave povzročil na letališču v ukrajinskem mestu Odesa, kjer so nekateri leti zamujali...

15 komentarjev

Rusija ukinja poletni čas in uvaja nove časovne pasove

Slo-Tech - V Rusiji bodo po treh letih spet spreminjali časovne pasove, kar bo povzročilo precej sivih las programerjem. Letos jeseni bodo skupaj z Evropsko unijo prestopili s poletnega časa na zimski in tam tudi ostali.

Rusija je pred tremi leti sprejela zakon, ki je uzakonil stalni poletni čas. Na poletni čas so s premikom urinih kazalcev za uro naprej prestopili 27. marca 2011 in tam ostali. To pomeni, da je odtlej Moskva uporabljala časovni pas UTC+4 celo leto. Ukrep je bil ob najavi precej popularen, ker so si ljudje obetali svetlejše večere, a je podpora potem upadla, ko je bilo pozimi temno še dolgo v dopoldne. Ob najbolj temnih decembrskih dneh je sonce v Moskvi pokukalo nad obzorje okrog 10. ure dopoldne.

Spodnji dom ruskega parlamenta je včeraj s 442 glasovi...

45 komentarjev

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev