»

"Zaščita pred 5G" v resnici radioaktivna

Slo-Tech - Na spletu se prodaja kopica izdelkov, ki po zagotovilih prodajalcev varujejo pred sevanji omrežij 5G. Glede na pojasnila Svetovne zdravstvene organizacije, da v dovoljenih mejah neionizirna sevanja niso škodljiva, bi pričakovali, da gre zgolj za zelo drage ornamente. Nizozemska agencija za jedrsko varnost in zaščito pred sevanji (ANVS) pa je ugotovila, da je več teh izdelkov v resnici škodljivih, ker so radioaktivni.

Gre za več obeskov, mask za spanje, zapestnic in verižic, ki imajo nalepko "energijski ščit". ANVS je ugotovila, da vsebujejo radioaktivne elemente in zato oddajajo škodljivo ionizirajočo sevanje. Jakosti tega sevanja so zaradi majhnih količin prisotnih radioaktivnih snovi nizke, a vseeno previsoke za uporabo teh izdelkov in ob dolgotrajnejši izpostavljenosti potencialno nevarne. Kupce izdelkov so pozvali, naj jih takoj prenehajo uporabljati, odstranijo in počakajo na navodila, kako jih varno vrniti proizvajalcem. Ti jih bodo morali varno uničiti.

V preteklosti smo...

68 komentarjev

Tudi na Nizozemskem požigajo bazne postaje zaradi teorij zarote o 5G

Slo-Tech - Po požigih baznih postaj v Veliki Britaniji pred tednom dni so se incidenti preselili še na Nizozemsko. Časnik De Telegraaf poroča, da so minuli teden na Nizozemskem poškodovali štiri bazne postaje. Zažgali so bazne postaje v krajih Rotterdam, Liessel, Beesd in Nuenen, je dejal Rob Bongelaar, direktor Fundacije Monet, ki nadzoruje postavljanje baznih postaj in v imenu operaterjev (KPN, T-Mobile, Vodafone) sodeluje z obalstmi. Incident v kraju Groningen še ni potrjen kot požig. Na pogoriščih so storilci pustili tudi slogane proti omrežju 5G, zaradi česar oblasti napade povezujejo z nasprotniki uvajanja nove generacije mobilnih omrežij.

Nizozemska protiteroristična enota (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) je v sporočilu za javnost zapisala, da so v preteklem tednu zabeležili več incidentov v okolici oddajnikov, vključno s požigi in sabotažami, za kar je najverjetnejši razlog nasprotovanje tehnologiji 5G. Dodajajo, da gre za zaskrbljujoče dogodke, ki so...

56 komentarjev

Bazar psevdoznanosti na temo 5G v organizaciji MJU

vir: MJU

Slo-Tech - Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili posvet o uvajanju tehnologije 5G. Ta je žal izzvenel v tipično pilatovskem duhu, ministrstvo si je namreč roke opralo tako, da je pred mikrofon pripustilo dobesedno vsakogar. Teoretike zarot, stavbne biologe in druge, ki se iz porajajoče tehnologije nadejajo političnega oz. pravega kapitala.

Okope znanosti je zastopal bralcem Slo-techa dobro znani dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta, ki je poudaril, da znanost ne more z gotovostjo trditi, da neka stvar ni škodljiva, bi pa bilo mogoče dokazati škodljive vplive tehnologije 5G, kar se do sedaj še ni zgodilo. Nasprotno, praktično vse merodajne raziskave zavračajo domnevne negativne učinke elektromagnetnih valovanj znotraj zakonsko dovoljenih vrednosti. Huš je opozoril še na zavajanja in širjenje strahu v javnosti s pomočjo nepreverjenih raziskav, ki se jih poslužujejo nasprotniki 5G, zlasti raziskav enega samega znanstvenika, švedskega onkologa Lennarta Hardella, ki mu edinemu uspeva vedno...

170 komentarjev

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Slo-Tech - V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.
...

140 komentarjev

Nemci imajo o sevanju pomanjkljivo in napačno znanje

Slo-Tech - Ker je uvajanje omrežja 5G spet razplamtelo stare debate o varnosti brezžičnih omrežij, kjer so enako glasni tako strokovnjaki kot tudi tisti brez znanja, ki zgolj podžigajo strahove, so v Nemčiji izvedli raziskavo o poznavanju sevanja. Med julijem in september so anketirali približno 2000 ljudi, ki so tvorili reprezentativen vzorec, in jih povprašali, kaj vedo o tveganjih sevanja. Rezultati so pokazali, da so ljudje v povprečju zaskrbljeni, a da imajo napačne predstave o tveganjih in da napak vrednotijo različne vire sevanj. Raziskavo je izvedel Zvezni urad za zaščito pred sevanji (BfS).

Nemci termin sevanje povezujejo predvsem z mobilno telefonijo in jedrsko energijo. Medtem ko tveganja, ki jih povzroča radon, podcenjujejo, tveganja zaradi miroljubne uporabe jedrske energije precenjujejo. Radon je radioaktivni plin, ki pronica iz zemlje zaradi razpada radija, in se hitro dvigne v višje plasti atmosfere, kjer ni škodljiv. V zaprtih stavbah pa se akumulira in predstavlja merljivo...

42 komentarjev

V soboto zvečer je nad Slovenijo padal (rahlo) radioaktiven dež

Merilna postaja Ljubljana Bežigrad

Slo-Tech - V soboto (24. avgusta 2019) smo lahko na spletnem portalu nacionalne mreže meritev radioaktivnosti opazili povečane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji. V tem času je sicer deževalo.

Kot kažejo podatki merilnih postaj Ljubljana-Bežigrad, Celje in Doblice (blizu Črnomlja), so bile vrednosti radioaktivnega sevanja malenkost nad običajnim povprečjem naravnega ozadja (okoli dvakratnika), a še vedno precej pod vrednostmi, ki bi kakorkoli ogrožale zdravje prebivalstva.






Povsem verjetno je, da so sobotne povišane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji posledica nesreče, ki se je zgodila 8. avgusta na severu Rusije v Arhangelsku. Takrat je namreč...

48 komentarjev

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

Objavljeni prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb v Fukušimi

Slo-Tech - Ker je stopnja sevanja v reaktorskih stavbah v jedrski elektrarni Fukušima po uničujočem cunamiju še vedno previsoka, da bi lahko tja poslali ljudi, so v nedeljo in ponedeljek vanje poslali posebne ameriške robote PackBot. Gre za vrsto vojaških robotov, ki se uporabljajo za izvedbo najrazličnejših nalog na nevarnih območjih, saj imajo gosenice in posebno roko, nato pa nanje pritrdijo senzorje oziroma enote, ki so potrebni za posamezno misijo. V Fukušimi so bili to Geigerjevi števci za merjenje radioaktivnosti, termometri in analizatorji zraka.

Sedaj so objavili posnetke iz enot 2 in 3, ki so sploh prvi posnetki notranjosti reaktorskih stavb po katastrofi. V enoti 3 so izmerili radioaktivnost 57 mSv/h. To pomeni, da bi lahko delavci v...

47 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Mobilni telefoni lahko med nosečnostjo škodujejo otroku

Independent - Julija bodo v reviji Epidemiology objavljeni rezultati zanimive raziskave, ki so jo izvedli na univerzah v Aarhusu na Danskem in v Los Angelesu v ZDA. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sevanjem mobilnih telefonov, ki ji nosečnice uporabljajo med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami, ki se pojavijo po rojstvu otroka.
vir slike:...

28 komentarjev