»

Apple odstranil aplikacijo VKontakte

Slo-Tech - Apple je iz svoje spletne trgovine App Store odstranil aplikacijo za dostop do ruskega družbenega omrežja VKontakte. To de facto onemogoča uporabo aplikacije za uporabnike iOS, saj na Applove telefone brez odklepanja ni možno nameščati aplikacij mimo App Stora. Kdor je aplikacijo že namestil, jo lahko še naprej uporablja, a je ne more posodabljati in jo po odstranitvi ne bo mogel obnoviti. V Googlovi spletni trgovini Play Store aplikacija za zdaj ostaja.

Iz podjetja VK sporočajo, da aplikacijo normalno razvijajo in še vedno podpirajo iOS. Kako jo bodo distribuirali odslej, še niso sporočili, saj na iOS ni možno nameščati zunanjih aplikacij (če telefona ne odklenemo z jailbreakom). Zanimivo je, da je Apple lani VKontakte dodal med priljubljene aplikacije, ki se uporabnikom ponudijo ob nastavitvi novega telefona, ker je tako zahtevala Rusija. VK je drugo največje rusko internetno podjetje, prvi pa je Yandex. Poleg VKontakte upravlja tudi Mail.ru, VK Music, Youla in druge storitve.

...

52 komentarjev

Samsung in Huawei bosta izpolnila zahteve ruskega "antiapple" zakona

Slo-Tech - Rusija je lani jeseni sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki strojne opreme - zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih - na svoje naprave obvezno naložiti ruske ekvivalente programske opreme, odobrene s strani ruske vlade, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna programska oprema. Zakon bo začel veljati z mesecem julijem, Huawei, ki ima v Rusiji največji, 33 odstotni tržni delež in Samsung z 28 %, pa sta pred dnevi sporočila, da že sodelujeta z oblastmi in bosta ustrezno prilagodila prednaložene aplikacije.

Zakona se je takoj prijelo neuradno ime antiapple zakon, zaradi neomajnega stališča podjetja glede tuje programske opreme. Apple, ki ima 10 % tržni delež, je že pred časom sporočil, da na svoje izdelke nima namena nameščati aplikacij tretjih ponudnikov in da bo zaradi zakona najverjetneje prisiljen razmisliti o svojem nadaljnjem delovanju v Rusiji.

Podrobnosti zakona, denimo kazni za kršitve, še niso...

6 komentarjev

Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme

Slo-Tech - Ruska Duma je včeraj sprejela zakon, ki prodajalce strojne opreme obvezuje, da nanjo naložijo tudi ruske ekvivalente programske opreme, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna, v nasprotnem primeru pa tvegajo visoke denarne kazni. Zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih, seznam bo v bodoče dopolnjevala vlada, pričakovati pa je da bo veljal samo za naprave s kompleksnejšimi operacijskimi sistemi. Veljati bo začel z julijem prihodnjega leta, še prej pa ga mora potrditi zgornji dom parlamenta in podpisati predsednik Vladimir Putin.

Podporniki zakona pravijo, da je njegov cilj promocija domačih tehnologij, pa zmanjšanje odvisnosti od tujih podjetij ter da bo ukrep uporabnikom omogočil pravico do izbire, predvsem pa olajšal rabo naprav navadnim ljudem.

Na drugi strani so kritiki, ki se v prvi vrsti bojijo povečanja nadzora s strani države, spet drugi pa opozarjajo, da bo predpis povzročil umik nekaterih ponudnikov...

15 komentarjev

Rusi uspešno zatirajo piratske spletne strani

TorrentFreak - Podjetje za informacijsko varnost Group-IB ocenjuje, da se bodo prihodki ruskih spletnih strani, ki nezakonito ponujajo pretok avtorsko zaščitenih vsebin letos zmanjšali za 27 %, na 63 milijonov ameriških dolarjev. To je prvič v zadnjih petih letih, da se je njihova dobičkonosnost - ta je ključni dejavnik njihovega pojavljanja - ne le obrnila navzdol, pač pa opazno zmanjšala. Lani so njihovi skupni prihodki po ocenah znašali okoli 87 milijonov, še leta 2015 pa le 32 milijonov USD.

Rusija je po dolgih letih obtožb, da v primerih kršenja avtorskih pravic gleda stran, pred leti začela prvič resneje zatezati primež z blokiranjem takih strani. Največ pa je k zatonu pripomogel lanski memorandum, ki so ga prostovoljno sklenili največji ponudniki spletnih iskalnikov, med njimi Yandex, Mail.ru, Rambler in Gazprom Media in s katerim so oblikovali indeks spornih spletnih naslovov, ki so nato umaknjeni iz rezultatov iskanja. Dogovoru se je pridružil tudi Google, ki pa si je pri cenzuriranju...

16 komentarjev

Rusija prepovedala VPN-je, na Kitajskem gre zares

Slo-Tech - Po kitajski napovedi vojne uporabi navideznih zasebnih omrežij (VPN) se je za enako potezo odločila tudi Rusija. Predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki bo začel veljati 1. novembra letos in bo prepovedoval uporabo VPN-jev. Vodja odbora za informacijsko tehnologijo in politiko v ruskem parlamentu Leonid Levin je dejal, da zakon ne želi omejevati svoboščin uporabnikov, ki spoštujejo zakon, temveč bodo z njim preprečili dostop do nezakonitih vsebin. Ruski regulator Roskomnadzor namreč hrani seznam več tisoč strani, do katerih je dostop prepovedan, ker so v nasprotju z zakonom. Dostop blokirajo ruski ponudniki dostopa do interneta, a so uporabniki omejitve lahko obšli z uporabo VPN-jev, zato bodo ti sedaj prepovedani. Ker se VPN-ji lahko uporabljajo za...

23 komentarjev

Rusija prepovedala hrambo ruskih osebnih podatkov v tujini

Slo-Tech - Ruska duma je sprejela dopolnila zakonov o osebnih podatkih in informacijskih tehnologiji ter varstvu podatkov, ki ponudnikom internetnih storitev prepovedujeta hranjenje in obdelavo podatkovnih zbirk o ruskih državljanih v tujini, poroča ruska nevladna tiskovna agencija Interfax.

Dopolnila so bila včeraj po tretjem branju sprejeta in od podjetij, ki ponujajo internetne storitve in zato zbirajo podatke o ruskih državljanih, zahtevajo vzpostavitev strežnikov v Rusiji in obdelavo ter hranjenje podatkov izključno tam. Podjetja bodo morala razkriti, natančno kje imajo svoje strežniške centre in kje se hranijo podatki. Zakon se bo začel izvajati 1. septembra 2016, da bodo imela podjetja dovolj časa postaviti ustrezno infrastrukturo....

30 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

The Wall Street Journal - V Rusiji je danes začel veljati kontroverzni zakon o cenzuri interneta (strojni prevod članka na Wikipediji), ki je po besedah oblasti namenjen zaščiti otrok pred škodljivimi vsebinami, nevladne organizacije in neodvisni mediji pa se bojijo, da bo vladi omogočil samovoljno cenzuriranje politično nezaželenih strani.

Ruska duma je zakon sprejela 11. julija letos, zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije) pa ga je potrdil teden dni pozneje. Še deset dni pozneje, torej 28. julija, ga je podpisal tudi ruski predsednik Putin, in zakon je danes začel veljati.

V njem je predvidena vzpostavitev črnega seznama strani in domen, ki posredujejo otrokom škodljive vsebine, zato jih bodo morali ponudniki dostopa do interneta...

18 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji