»

Najmočnejše kartice Radeon Pro zaenkrat za mace pro

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so malce presenetljivo naznanili dodatne, močnejše člane aktualne družine grafičnih kartic za delovne postaje, Radeon Pro W6000X, ki so namenjeni zgolj macom pro. Zanimiv je predvsem Radeon Pro W6800X Duo, ki je prva dvoprocesorska grafična kartica arhitekture Navi.

V začetku junija smo videli prve AMDjeve grafične kartice za delovne postaje na podlagi arhitekture RDNA2, Radeone Pro W6000, logične naslednike serije W5000 izpred dveh let. Ker je med W6800 in W6600 zijala očitna luknja, smo se nadejali na primer kartice W6700 ... toda v AMDju so namesto tega zdaj naznanili Radeone Pro W6900X, W6800X in pa W6800X Duo. Tisti "X" na koncu označuje razširitveni modul MPX za računalnike Mac Pro, kar pomeni, da so te kartice zaenkrat rezervirane za te Applove stroje. Enostavna konverzija za PC ni mogoča, ker uporabljajo dodatno MPX vodilo za elektriko, pa tudi modulov MPX ni mogoče enostavno posaditi v matične plošče za PCje.

Kot se spodobi za grafične kartice za profesionalno...

21 komentarjev

AMD lansiral profesionalne kartice Radeon Pro W5700

AnandTech - Pri AMDju so najnovejšo arhitekturo Navi naposled splovili še v različici za grafične delovne postaje: kartica se imenuje Radeon Pro W5700 in je glede na prejšnje profesionalne izvedenke vsaj na videz bližje običajnim radeonom.

Profesionalne grafične naloge imajo kanček drugačne zahteve kot igričarjenje - v grobem terjajo večjo natančnost in zanesljivost pri obdelavi kompleksnejše geometrije. Toda časi, ko so kartice FirePro in Quadro z desetkratnikom cene potrošnih ždele v vsem od izrisovalnih farm za animirane filme do simulatorjev vremena, so za nami. Preračunavanju so danes namenjene ločene veje mašinerije (GPGPU), medtem ko CAD ne zahteva več najnovejših krikov tehnologije. Vse več delovnih postaj je namesto tega usmerjenih v navidezno resničnost in realnočasovno vizualizacijo. Vsaj tako ocenjujejo pri AMDju in so posledično svojo prvo profesionalno kartico na osnovi arhitekture Navi napravili s precej "normalnimi" specifikacijami.

Radeon Pro W5700 je že poimensko blizu...

11 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 5500

AnandTech - Pri AMDju so razkrili, da bo veja grafičnih kartic Radeon na GPUju Navi za večinski del trga nosila naziv RX 5500 in bo vsebovala tudi namenske izvedenke za prenosnike. Objava je tokrat usmerjena v izdelke OEM partnerjev, ki se jih lahko nadejamo že konec oktobra in novembra, medtem ko namizniške kartice prispejo do božiča.

Ko so pri AMDju pokazali prve kartice na sveži grafični arhitekturi Navi, so po stari navadi začeli z močnejšimi modeli, ki nosijo ime Radeon RX 5700. Gre za razmeroma drage izdelke s ceno od 400 evrov navzgor, ki so primerni za bolj zagnane igričarje. Preostalim bodo namenjeni šibkejši Radeoni RX 5500. Tokrat je AMD po sili razmer malo pohitel z najavo, da je pred začetkom praznične sezone svojim OEM partnerjem olajšal trženje izdelkov. Objava je tako tudi informativno osrediščena nanje, medtem ko lahko uporabniki diskretnih kartic do konca leta pričakujejo še kakšno, saj namizniški Radeoni prispejo okrog božiča.

Linija RX 5500 je sestavljena okrog čipa Navi...

96 komentarjev

Nvidia odgovarja AMDju s karticami Geforce RTX Super

AnandTech - Da bi zmešali štrene AMDju ob skorajšnjem prihodu družine grafičnih kartic Navi, so pri Nvidiji po hitrem postopku pripravili serijo Geforcev RTX Super - posodobljene inačice siceršnjih RTXov, pri čemer prva dva prideta že devetega julija.

Čez nekaj dni, sedmega julija, prispe v trgovine AMDjev najnovejši niz grafičnih kartic Navi, s katerim je rdeči tabor zelenemu na Computexu in E3ju vrgel rokavico. Nvidie to očitno ni posebno zmedlo, saj je imela pripravljen odgovor, s katerim namerava tekmecu pobrati veter iz jader: Geforce RTX Super. V družbi sicer trdijo, da nove kartice niso bile napravljene s tem namenom in da gre pač za "standardno vsakoletno pomladitev", toda izbira datumov prihoda - 9. julij za prvi dve - je...

100 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Slo-Tech - AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno...

102 komentarja