»

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

Revolut tudi za Slovence postal banka

Slo-Tech - Uporabniki finančne aplikacije Revolut so te dni dobili obvestilo, da lahko pristopijo k novim pogojem uporabe in začno uporabljati storitev tudi kot Revolut Bank. Novost je posledica registracije Revoluta kot prave banke, saj je Revolut Bank UAB dobil bančno licenco, ki velja tudi v Sloveniji. To pomeni, da je Revolut sedaj bolj podoben pravi banki, medtem ko je bil pred tem družba za izdajo elektronskega denarja. Licenca v Litvi je sicer še stara, a doslej v Sloveniji niso ponujali storitev prek te banke.

Bistvena razlika za komitente je varnost vlog. S pristopom k Revolut Bank - novih pogojev namreč ni treba sprejeti, torej lahko uporabniki ostanejo pri starem režimu poslovanja prek Revolut Payments UAB - postanejo komitenti, ki imajo odprt brezobrestni račun na vpogled pri litovski banki Revolut Bank UAB. Vloge so zavarovane po splošni jamstveni shemi, ki jo vodi litovsko državno podjetje Indėlių ir investicijų draudimas in jamči do višine 100.000 evrov oziroma v devizni...

40 komentarjev

Google gre v bančništvo

Slo-Tech - Eno izmed področij, kjer je moč zbrati veliko informacij o uporabnikov, so gotovo osebne finance. Tega se zaveda tudi Google, ki načrtuje vstop tudi na ta trg. Že prihodnje leto bo namreč podjetje začelo ponujati transakcijske račune, pravijo viri blizu podjetja. Google naj bi sodeloval z banko Citigroup in Stanford Federal Credit Union. Projekt za zdaj nosi kodno ime Cache.

Z bančništvom se načeloma ukvarjajo tri skupine podjetij. V prvem so klasične finančne inštitucije, velike in stare banke. V zadnjih letih so jim štrene začeli mešati tehnološki startupi (fintech), kakršna sta na primer N26 in Revolut, ki so majhna in agilna podjetja z nizkimi stroški. Tretja skupina pa šele prihaja. To so veliki tehnološki giganti, ki so ugotovili, da je ponujanje bančnih storitev možnost, kako se še približati uporabnikom in o njih izvedeti še več. Ni naključje, da obstaja storitvi za kartično plačevanje prek telefona Apple Pay in Google Pay. Amazon se je že lani začel pogovarjati z...

16 komentarjev

Facebook želi vaše bančne podatke

Slo-Tech - Facebook ima novo zamisel, kako še okrepi svojo vez z uporabniki. Največje ameriške banke je kontaktiral s predlogom za sodelovanje, ki bi vključevalo uporabo bančnih podatkov njegovih uporabnikov. The Wall Street Journal poroča [odprta povezava], da je Facebook začel pogovore z bankami JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bank in Citigroup glede potencialnega sodelovanja v prihodnosti. Končni cilj je ponuditi uporabnikom možnost dostopa do podatkov o kreditnih transakcijah in stanju na računu prek Facebooka.

Facebook razmišlja, da bi uporabnike pritegnil in predvsem zadržal na svojih straneh dlje tako, da bi jim v Messengerju ponudil bančne storitve. Zaradi tega je stopil v stik z bankami in preveril, ali obstaja pripravljenost za sodelovanje. Glavni problem je...

17 komentarjev

Google na zahtevo Goldman Sachsa izbrisal spročilo v e-poštnem predalu svojega uporabnika

Slo-Tech - Investicijski banki Goldman Sachs se je med preizkušanjem internega informacijskega sistema zgodilo, da je uslužbenka elektronsko sporočilo z občutljivimi informacijami poslala na napačen elektronski naslov. Goldman Sachs je od Google zahteval izbris sporočila v prejemnikovem nabiralniku, ta pa ga je napotil na sodišče, a mu kasneje vseeno brez sodne odredbe ugodil.

Incident se je zgodil že 23. junija, ko je elektronsko sporočilo namesto na naslov na domeni @gs.com romalo na enak naslov na domeni @gmail.com. Imetnik tega elektronskega predala ni znan, zato je imel Goldman Sachs precejšen problem. Poizkusili so ga kontaktirati, a ker so bili neuspešni, so se obrnili neposredno na Google. Od njega so terjali izbris sporočila v...

22 komentarjev

Hekerji Citigroupu ukradli 2,7 milijona dolarjev, celotna škoda okrog sto milijonov dolarjev

ComputerWorld - Znana je višina škode, ki jo je povzročil majski napad na banko Citigroup, o katerem je bila javnost obveščena ta mesec. Čeprav napadalcem ni bilo potrebno pokazati praktično nobenega znanja, saj so izkoristili trivialno luknjo v upravljanju sej, so po grobih ocenah povzročili skoraj sto milijonov dolarjev škode.

Napadalci ob tem sploh niso pridobili najbolj...

15 komentarjev

Hekerji napadli Citigroup

Financial Times - Ameriška banka Citigroup je priznala, da so hekerji že maja pridobili dostop do osebnih in bančnih podatkov nekaterih komitentov. V ZDA ima Citigroup 21 milijonov komitentov, prizadetih pa naj bi jih bil približno odstotek.

Napaden je bil Citi Account Online, ki vsebuje osnovne informacije, med katerimi so imena, številke računov in elektronski naslovi. Podatke o...

5 komentarjev

Brezkontaktno plačevanje z Google Wallet

iTNews - Google je včeraj predstavil poleti prihajajočo storitev Google Wallet, ki bo omogočila brezkontaktno plačevanje z mobilnimi telefoni. Storitev za zdaj Google izvaja v sodelovanju s Citigroupom in njihovi mastercardi, za začetek pa bo omejena na San Francisco, Portland in New York. V projektu sodeluje že več kot 120.000 trgovcev, ki sprejemajo plačila prek Google Wallet.

Za delovanje bo potrebno imeti mobilni telefon, ki podpira tehnologijo NFC. Prvi tak je bil Nexus S, a ker je NFC odprt standard s podporo v Androidu pričakujemo še druge telefone s podporo zanj. Google Wallet bo podpiral še nekaj možnosti, ki jih drugi tovrstni sistemi nimajo. Naj bo moč povezati več različnih kartic,...

30 komentarjev