»

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Bo palček Xerox uspešno prevzel velikana HP inc.?

The New York Times - Iz HP so potrdili, da so pred dnevi prejeli prevzemno ponudbo Xerox Holdings Corporation in da so s tem povezana pogajanja v teku. Neuradno se govori o prevzemni ceni v višini 27 milijard ameriških dolarjev. 77 % tega zneska naj bi Xerox poravnal gotovini, preostali del pa v lastnih delnicah. Na ta način bi se združila dva nekdanja tiskalniška giganta, potem, ko se je povpraševanje po tiskanju in pripadajoči opremi v zadnjih letih močno zmanjšalo. Analitiki ocenjujejo, da bi združitev obeh družb prinesla za 1,5 milijarde USD prihrankov letno.

Kar je pri vsem skupaj čudno, je to, da je Xerox, podjetje z 8 milijardami USD tržne vrednosti, naskočilo HP, ocenjen na 29 milijard, torej več kot trikrat toliko.

HP Inc. je sicer nastal leta 2015, ko se je tedanji Hewlett-Packard razdelil na dva dela: HP Inc. je dobil diviziji tiskalnikov in PC računalnikov, medtem ko se HP Enterprise ukvarja s prodajo strežniške opreme in programske opreme za velika podjetja.

49 komentarjev

Apple uspešno prehaja med ponudnike storitev

Slo-Tech - Apple je objavil rezultate za zadnje četrtletje. Kljub slabši prodaji pametnih telefonov (-9,2 %) in Macov (-5 %) je podjetje po prihodkih - bilo jih je za 64 milijard ameriških dolarjev oz. 2 % več kot lani - doseglo rekorden četrti kvartal svojega fiskalnega leta. Čistega dobička je bilo za 13,7 milijarde.

Prav tako so tokrat rekordni prihodki iz naslova storitev, bilo jih je za 12,5 milijarde, podjetje pa ima zdaj 450 milijonov naročnikov svojih storitev, za primerjavo, lani v tem času jih je bilo le 330 milijonov. S 4,6 milijarde USD je bila odlična še prodaja iPadov in njihovih wearables, zlasti Apple Watcha, ki so k skupnim prihodkom nanesli 6,5 milijarde USD.

Seveda so iPhoni z 33,4 milijardami USD še vedno paradni konj podjetja, saj kljub nekoliko slabši prodaji, še vedno prispevajo skoraj polovico prihodkov. Se pa utegne to v bližnji prihodnosti precej spremeniti in Apple iz prodajalca škatel preleviti v ponudnika storitev, kar je tudi dolgoročni cilj uprave pod vodstvom...

35 komentarjev

Razdelitev Hewlett-Packarda bo odnesla 10 odstotkov zaposlenih

The Wall Street Journal - Do konca oktobra bo končana razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dve podjetji, s katero želijo izboljšati svojo učinkovitost, kar bo prineslo tudi veliko presežnih delavcev. Podjetje se bo razdelilo na HP Inc., ki bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, ki bo skrbel za programsko opremo, storitve, poslovno opremo, strežnike itd.

V HP Enterprise bodo odpustili 25.000-30.000 ljudi, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov vseh zaposlenih, so včeraj sporočili iz podjetja. Ob tem dodajmo, da so 55.000 ljudi v zadnjih letih pod vodstvom nove izvršne direktorice Meg Whitman že odpustili. Z ukrepi nameravajo privarčevati 2,7 milijarde dolarjev letno. V zadnjem letošnjem...

29 komentarjev

Hewlett-Packard se bo približno razpolovil

Slo-Tech - Razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dvoje podjetij je že dejstvo. Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkrila prejeto dokumentacijo, ki opisuje ureditev družbe po razdelitvi, ki mora biti končana do 1. novembra.

Podjetje se bo razdelilo v HP Inc., ki bo obdržal borzni simbol HPQ ter bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, kamor bodo pospravili vse ostalo, torej programsko opremo, storitve, strežnike itd. Njegov novi simbol bo HPE. Glavna vprašanja, ki se zastavlja investitorjem, tudi v 316-stranskem poročilu ostajajo neodgovorjeno: koliko delnic posameznega podjetja bodo delničarji dobili, kdo bo v upravnem odboru HPE in kam bo šla katera...

11 komentarjev

Xerox bi prevzel ACS

ComputerWorld - Ne samo v tehnološkem sektorju ampak kar v celotnem gospodarstvu je včeraj močno odmevala novica, da kani Xerox prevzeti podjetje Affiliated Computer Services. Xerox je vodilni na svetovnem trgu tiskanja in fotokopiranja, njegovo ime pa je postalo sinonim za črnobele fotokopije. ACS s 74 tisoč zaposlenimi ponuja IT-storitve in BPO za vladne ustanove, zdravstvo in zavarovalničarje. Xerox za podjetje ponuja 6,4 milijarde dolarjev, s prevzemom pa bi lepo okrepili svoje prihodke. Lani je Xeroxov promet s področja nudenja storitev znašal 3,5 milijarde dolarjev, z ACS-jem pa bi se v tem sektorju približali 10 milijardam. Slabo tretjino prevzema namerava Xerox financirati z gotovino, ostalo pa z izmenjavo delnic. Kupčija naj bi bila končana v prvem četrtletju prihodnjega leta, potrditi pa jo morajo še delničarji in regulatorji.

Ta dogovor tudi jasno kaže, da bo do famozne pisarne brez papirja preteklo še mnogo vode. Pred desetletjem so obljubljali, da naj bi modernizacija tehnologije...

0 komentarjev

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji