»

Disney+ v prvem dnevu zbral 10 milijonov naročnikov

Slo-Tech -
Nova pretočna TV storitev korporacije Disney je z oddajanjem začela včeraj po našem času. Z nekaj kolcanja, strežniki namreč niso dohajali navala uporabnikov, zato številni med njimi niso mogli vzpostaviti povezave s storitvijo, kljub temu, da je bil začetek oddajanja geografsko omejen na ZDA, Kanado in Nizozemsko. Predstavniki podjetja so zdaj z nemalo ponosa sporočili, da so v prvih 24 urah zbrali več kot 10 milijonov uporabnikov. Apptopia pa poroča, da je aplikacija Disney+ te dni najpogosteje prenesen app na spletnih tržnicah.

Da številke postavimo v kontekst povejmo, da je podjetje svojim vlagateljem v prvem letu obljubilo pridobiti med 10 in 18 milijonov uporabnikov, do leta 2024 pa med 60 in 90 milijonov, ergo, začetek je bil zares odličen.

Uporabnike je najprej privabila nizka cena - za slabih sedem dolarjev mesečno si je namreč mogoče ogledati malone kompletno Disneyjevo in Marvellovo dosedanjo produkcijo - posebej za Američane pa je mamljiva tudi paketna ponudba...

50 komentarjev

Bo palček Xerox uspešno prevzel velikana HP inc.?

The New York Times - Iz HP so potrdili, da so pred dnevi prejeli prevzemno ponudbo Xerox Holdings Corporation in da so s tem povezana pogajanja v teku. Neuradno se govori o prevzemni ceni v višini 27 milijard ameriških dolarjev. 77 % tega zneska naj bi Xerox poravnal gotovini, preostali del pa v lastnih delnicah. Na ta način bi se združila dva nekdanja tiskalniška giganta, potem, ko se je povpraševanje po tiskanju in pripadajoči opremi v zadnjih letih močno zmanjšalo. Analitiki ocenjujejo, da bi združitev obeh družb prinesla za 1,5 milijarde USD prihrankov letno.

Kar je pri vsem skupaj čudno, je to, da je Xerox, podjetje z 8 milijardami USD tržne vrednosti, naskočilo HP, ocenjen na 29 milijard, torej več kot trikrat toliko.

HP Inc. je sicer nastal leta 2015, ko se je tedanji Hewlett-Packard razdelil na dva dela: HP Inc. je dobil diviziji tiskalnikov in PC računalnikov, medtem ko se HP Enterprise ukvarja s prodajo strežniške opreme in programske opreme za velika podjetja.

49 komentarjev

Apple uspešno prehaja med ponudnike storitev

Slo-Tech - Apple je objavil rezultate za zadnje četrtletje. Kljub slabši prodaji pametnih telefonov (-9,2 %) in Macov (-5 %) je podjetje po prihodkih - bilo jih je za 64 milijard ameriških dolarjev oz. 2 % več kot lani - doseglo rekorden četrti kvartal svojega fiskalnega leta. Čistega dobička je bilo za 13,7 milijarde.

Prav tako so tokrat rekordni prihodki iz naslova storitev, bilo jih je za 12,5 milijarde, podjetje pa ima zdaj 450 milijonov naročnikov svojih storitev, za primerjavo, lani v tem času jih je bilo le 330 milijonov. S 4,6 milijarde USD je bila odlična še prodaja iPadov in njihovih wearables, zlasti Apple Watcha, ki so k skupnim prihodkom nanesli 6,5 milijarde USD.

Seveda so iPhoni z 33,4 milijardami USD še vedno paradni konj podjetja, saj kljub nekoliko slabši prodaji, še vedno prispevajo skoraj polovico prihodkov. Se pa utegne to v bližnji prihodnosti precej spremeniti in Apple iz prodajalca škatel preleviti v ponudnika storitev, kar je tudi dolgoročni cilj uprave pod vodstvom...

35 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel

Apple - Apple je včeraj zvečer po koncu trgovanja objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki so osupnili tudi najbolj optimistične na Wall Streetu. V zadnjih treh mesecih so se prihodki povečali na rekordnih 42,1 milijarde dolarjev (+12,3 odstotka glede na lani), dobiček pa prav tako na 8,5 milijarde dolarjev (+13,3 odstotka). Bruto marža je zrasla za odstotno točko na 38 odstotkov.

Apple po menjavi vodstva že nekaj časa izplačuje dividende, zato si lahko delničarji obetajo četrtletno dividendo v višini 0,47 dolarja lastnikom delnic z dne 10. novembra. Delnica je sicer trenutno vredna okroglih 100 dolarjev, ne pozabimo pa na cepitev 1:7 sredi leta, tako da se višina dividende realno ni spremenila.

V zadnjih treh...

125 komentarjev