»

Intelov prvi mikroprocesor star 50 let

Slo-Tech - Točno pol stoletja je minilo od izida Intelovega mikroprocesorja 4004, ki velja za prvi komercialno dostopen mikroprocesor. Tekel je s taktom 750 kHz, deloval je s 4 biti in naslovil je lahko 4 kB prostora ter 640 B RAM. Mikroprocesor, ki je stal 60 dolarjev, je sestavljalo 2250 tranzistorjev, ki so s svetom komunicirali s 16 pini. Čeprav je bil za današnje razmere smešno počasen, gre za prelomen dogodek, saj je Intel pokazal, da so kompleksna integrirana vezja lahko miniaturizirana do kvadratnega centimetra ter cenovno dostopna.

Mikroprocesor so dizajnirali Federico Faggin, Ted Hoff in Stan Mazor, ko je podjetje Nippon Calculating Machine Corporation leta 1969 Intel povprašalo, če bi jim načrtali integrirana vezja za kalkulator Busicom 141-PF. Najprej so nameravali izdelati dvanajst čipov, a so se na koncu odločili za štiri, med katerimi je najbolj znamenit Intel 4004. Ta je bil približno tako zmogljiv kot prvi računalnik, ki je leta 1946 zasedal celo sobo.

Mikroprocesorji so...

21 komentarjev

Trideset let prvega prenosnega računalnika

Slashdot - Te dni mineva 30 let od sramežljivih začetkov ere prenosnih računalnikov, ki svoj pričetek sledi v april 1981. Takrat je podjetje Osborne Computer Corporation izdalo prvi komercialno uspešen prenosni računalnik Osborne 1. Uradna predstavitev se je zgodila 3. aprila 1981, ko so v San Franciscu na West Coast Computer Fairu pokazali 10,7 kilograma težak stroj.

Za 1795 dolarjev (kar z upoštevano inflacijo čez palec znese okrog tri tisoč današnjih evrov) se je...

24 komentarjev

Tridesetletnica arhitekture x86

Slashdot - Danes mineva natanko 30 let, od kar je Intel predstavil prvi mikroprocesor na arhitekturi x86. Osmega junija 1978 predstavljenemu 8086 so sledile generacije 80286, 80386, 80486 in končno Pentiumi, katerih ime se je obdržalo v vseh naslednjih inkarnacijah. Za vse te procesorje je značilno, da so zgrajeni okrog iste arhitekture z imenom x86. Vsaka generacija je prinesla dodatne ukaze, a hkrati obdržala združljivost za nazaj, tako da lahko najnovejši večjedrnik danes teoretično poganja programe pisane za 8086.

Že omenjeni 8086 ni prvi Intelov mikroprocesor za domače uporabnike, saj je že sedem let prej izšel štiribitni 4004, kasneje pa še osembitna 8008 in 8080. Seriji 8086 in 8088 so tedaj reklamirali kot zoro nove dobe in verjetno se še sami niso zavedali, kako prav so imeli. Toda pot zgodovine ni bila določena vse do leta 1985, ko so pri Intelu splavili prvi 32-bitni procesor, 80386. Uspehi 80486 in Pentiuma so zakoličeno pot le še dokončali, iz tira pa jih ni vrgla niti...

28 komentarjev

Intel predstavil mikroprocesor

X-Bit Labs -

Intel je včeraj uradno najavil svoj resnično mikroprocesor, ki bo uporabljal posebno "wireless-Internet-on-a-chip" tehnologijo, česar raje ne bi slovenil. Nov procesor bo po zagotovilih Intela prvi, ki bo povezaval strateško pomembne funkcije mobilnikov s funkcijami žepnikov.

Zadeva je zaenkrat poimenovana Intel PXA800F, a se utegne ime še spremeniti; verjetno v očem kaj prijaznejšega. Procesor bo tekel pri 312 MHz, sodeloval pa bo s polmegabajta SRAM pomnilnika. Proizvodnja posameznih primerkov se je že pričela, masovno proizvodnjo pa pričakujemo v tretji četrtini leta. Priporočena cena je 35 dolarjev za kos v paketih po 10.000 procesorjev. Tukajle!

0 komentarjev

Tetris

Slo-Tech - Verjetno je večina slo-techerjev premlada, da bi lahko rekla, da je bil Tetris igra vaše mladosti, a vseeno...

Da ne bom zgubljal besed: tale tip je naredil AI igralca tetrisa... Skratka, kamera snema zaslon, nato računalnik analizira sliko zaslona, ugotovi kakšen lik je prikazan in kakšna je situacija na dnu ter v tipkovnico pošlje kode tipk, ki bi se morale odigrat, da se lik premakne tja kamor umetna inteligenca misli, da bi bilo dobro.

To pa je hack in pol.

18 komentarjev

Optimizacija računala

Tweak Town - Ko računalo kupimo nam popolnoma zadošča, a že po nekaj mesecih uporabe ugotovimo, da računalo ne zmore več poganjati najnovejših igric in vedno bolj zahtevnih grafičnih programov. O tem, kako računalnik pripravite k čimboljšemu delovanju so se razgovorili na Tweak Town-u. Omenili so večini Slo-Techerjev poznano navijanje procesorja ter optimizacijo BIOSa. Poleg tega pa je v članku kar precej govora o optimizaciji operacisjkega sistema in namestitvi gonilnikov. V besedilo je vpleteno kar nekaj zanimivih povezav, ki vam bodo morda zelo koristile. Če vaš računalnik ni to, kar ste mislili, da bo, si članek oglejte.

1 komentar

BenQ H200 LCD

Hardware Zone - Na Hardware Zone so si ogledali nov ekran podjetja BenQ. Model z imenom H200 meri kar 20.1 cole (v diagonalo 51 cm), kar je veliko za LCD primerek. Monitor je lepo oblikovan in bi se prav lepo podal v kakšno pisarno. Ima vgrajene zvočnike, kar je sicer za večino Slo-Techerjev negativna stran izdelka, a so za nezahtevne uporabnike vgrajeni zvočniki več kot dobrodošli. Dobil je 4.5 točk od 5, po čemer lahko sklepamo, da je članek vreden ogleda.

5 komentarjev

Prvih 30 let

vir: Intel
Slashdot - Ta teden mineva 30 let od izida prvega mikroprocesorja na svetu -Intel 4004. Prvi štirje biti na poti v prihodnost, še preden se je večina slo-techerjev sploh rodila... Ja ja, računalniki imajo tudi zgodovino, ne le prihodnosti. Bo treba enkrat organizirat eno razstavo starih računalnikov... Evo, še slikca:

11 komentarjev

Razstavljanje Gameboy Advance

Overclockers Australia - Po navadnem Gameboy-u in Gameboy COLOR nas je razveselil še Gameboy advance. Gotovo si ga bo kdo izmed vas celo privoščil, saj je njegova glavna odlika ravno prenosnost. Vendar ker vas je večina Slo-Techerjev mahnjenih na odpiranje vsega kar vsaj malo diši po elektroniki, vas opozarjam, da GB Advance pod nobenim pogojem ne razstavljajte na prafaktorje, ker ga potem nikakor več ne boste spravili v prvotno stanje. Raje si oglejte kakšno stran, kjer so žrtvovali sredstva v slogu "vse za znanost" in razstavili to majhno čudo tehnike. OC Mojo je že ena izmed takih strani. Na njej so GB Advance razstavili in si ogledali njegove sestavne dele. Zanimivo, ni kaj .

3 komentarji

Laško ali Union?

Jaz - Heh, računalničarji smo vedno bili znani po tem, da obožujemo razne pijače na osnovi hmelja, oziroma po domače povedano pivo. V Sloveniji je situacija pač taka, da imamo na voljo dve veliki pivovarni, obe dokaj kvalitetni (ne bom povedal, katera se meni zdi bolj [:P]) in mnenja se na to temo krešejo že celo večnost. No, sedaj je vojna med Laškim in Unionom izbruhnila tudi v našem forumu! Zaenkrat poteka glasovanje, potem pa bomo prešteli vse glasove in določili "uradno pivo Slo-Techerjev". Torej, pojdite glasovati!

1 komentar