»

Facebookova digitalna valuta libra že januarja

Slo-Tech - Lani napovedana Facebookova kriptovaluta libra, ki je do danes izgubila nekaj partnerjev iz konzorcija (tudi PayPal, Mastercard, Vodafone in eBay) in se iz zelo odprte prelevila bolj zaprto obliko, bo nared v začetku prihodnjega leta. Prvo delujočo verzijo lahko pričakujemo že januarja, pravijo viri blizu Facebooka, a bo še bolj okleščena od že razvodenelih pričakovanj.

Libra bo izšla kot ena digitalna valuta in ne košarica. Njena vrednost bo vezana na dolar v razmerju ena proti ena, sčasoma pa bomo dobili še druge digitalne valute. Točen datum izida je odvisen od švicarskega urada za nadzor finančnih trgov (FINMA). Ta je že lani potrdil, da se libra poteguje za registracijo v Švici in dodal, da popustov ne bo. Regulativa bo stroga, kot to velja za vse podobne projekte. Možnost uporabe ene same valute, ki bo dolar, bo sicer omogočila lažjo registracijo, a bo za uporabnike manj privlačna. Še vedno bo ostala prednost enostavnejšega premikanja denarja po svetu, ne bo pa možnosti...

21 komentarjev

Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Slo-Tech - Teden dni po napovedi PayPala, da se umika iz konzorcija za novo kriptovaluto libra pod Facebookovo patronažo, je videti usoda konzorcija čedalje bolj negotova. Odstopajo namreč še velikani Visa, Mastercard, eBay, Stripe in drugi. To pa pomeni, da v združenju ni več nobenega večjega ponudnika obdelave plačil, kar predstavlja resno oviro za projekt. Odstopi so do neke mere gotovo povezani z neodobravanjem nove valute, ki veje iz političnih vrst. V ZDA so na primer nekateri senatorji Visi in Mastercardu svetovali, naj premislijo o sodelovanju v projektu, ki lahko trči na številne pravne težave.

Iz Vise so sporočili, da so se odločili, da h konzorciju za libro ta trenutek ne pristopijo. Dodajajo, da bodo natančno spremljali situacijo in končno odločitev sprejeli na podlagi več faktorjev, med katerimi bo tudi sposobnost spoštovanja vseh predpisov. Iz eBaya pa so sporočili, da spoštujejo vizijo, ki jo predstavlja libra, a ne bodo nadaljevali kot ustanovni član, ker so osredotočeni na...

13 komentarjev

PayPal se umika iz konzorcija za valuto libra

Slo-Tech - PayPal je sporočil, da se umika iz konzorcija Libra Association, v katerem so združeni podporniki nove kriptovalute libra, ki si jo je zamislil Facebook. Iz podjetja so sporočili, da sicer še vedno podpirajo nastanek takšne valute, a da se želijo osredotočiti na svojo dejavnost. To pa je demokratizacija dostopa do finančnih storitev tudi za deprivilegirane skupine.

To se sliši zelo polikano, zato se pojavljajo špekulacije, kaj je v resnici v ozadju. V zadnjih tednih je namreč precej podjetij, ki so sprva zelo podpirale projekt, izrazilo pomisleke. Visa, MasterCard, Stripe in sedaj še PayPal so zgolj najvidnejši predstavniki skupine skeptikov. Toda zgolj PayPal je dejansko izstopil iz konzorcija.

Libra je že kmalu po napovedi naletela na dvignjene obrvi politike in velikih bank, ki so izrazili svoje bojazni. Libra, ki se želi registrirati v Švici, bi bila tudi tam podvržena strogemu nadzoru, so nedavno sporočili iz Švice.

Iz Libra Association so sporočili, da so spremembe težavne...

20 komentarjev

Valuto libra želijo registrirati v Švici

Slo-Tech - Švicarski nadzori organ za finančne trge (FINMA) je potrdil navedbe Facebooka in ostalih razvijalcev digitalne valute libra, da jo želijo ti registrirati v Švici. Ob tem je FINMA podala razlago, kako se v primerih digitalnih kovancev z realnim kritjem (stable coins) uporabljajo švicarski predpisi in kaj bo morala libra izpolnjevati. Ni še gotovo, da bo licenco za digitalni denar v Švici tudi dejansko dobila, saj je FINMA povedala, da bo morala Libra Association izpolnjevati enaka pravila kot banke, ker ocenjujejo, da libra ne bo le globalni plačilni sistem. To pomeni določene zahteve glede likvidnosti in kapitalske ustreznosti, hkrati pa veljajo v Švici strogi zakoni proti pranju denarja. Tako ostaja neznanka, ali bo konzorciju uspelo...

42 komentarjev

Ameriška politika nad Facebookovo Libro

vir: Flickr

Slo-Tech - Demokratski poslanci v Kongresu pripravljajo zakon, ki bi lahko preprečil nastanek Facebookove kriptovalute. Libra pa ni edina tarča predpisa, saj bi ta v primeru veljavnosti na splošno prepovedal velikim tehnološkim podjetjem, da se po strani ukvarjajo še z bančnimi posli. Nekateri mediji so se dokopali do osnutka zakona in njegovo besedilo take družbe definira po globalnih prihodkih; ti morajo letno znašati najmanj 25 milijard ameriških dolarjev, podjetja pa se morajo ukvarjati s ponujanjem bodisi spletne trgovinske ali menjalniške platforme ali pa platforme, ki med sabo povezuje tretje osebe. Facebook tako zagotovo pade v to skupino.

Ni nepomembno, da je pred dnevi Libro, pa tudi...

15 komentarjev

Facebookova Libra naletela na zid skepse svetovne politike

Slo-Tech - Facebookova napoved uvedbe lastne kriptovalute, s kateri bi lahko plačevali njihovi uporabniki in za katero stojijo nekatera znana podjetja, med njimi Mastercard, Visa, Spotify, Uber in Lyft, že poraja kanček panike v ključnih svetovnih gospodarstvih. Zlasti, ker bi lahko Facebookovi dobri dve milijardi uporabnikov Libro precej hitro povzdignili v upoštevanja vredno globalno finančno silo.

Ameriška kongresnica Maxine Waters, ki vodi parlamentarno komisijo za finančne storitve, je tako izjavila, da bi Facebook moral počakati z uvedbo svoje kriptobvalute Libra in dodala: "Sklicujoč se na problematično preteklost Facebooka, podjetje pozivam naj se z moratorijem na uvedbo strinja, in to...

29 komentarjev

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra

Financial Times - Kot smo napovedovali, je Facebook danes napovedal svojo kriptovaluto libra. Kriptovaluto, ki bo skupaj z ustrezno verigo blokov (blockchain) zaživela prihodnje leto, podpira več deset velikih podjetij, med njimi tudi Visa in MasterCard.

Čeprav o libri pogosto govorijo kot o veliki konkurenci bitcoinu, Facebook poudarja, da ne bo šlo za špekulativno valuto, temveč ohranjevalec vrednosti oziroma pravi digitalni denar. Libra bo podprta z realnimi valutami. Najprej bo libra namenjena prenosu denarja med uporabniki v državah v razvoju, ki pogosto nimajo dostopa do klasičnih bank. Kasneje naj...

79 komentarjev