»

Kako deluje orodje ForcedEntry podjetja NSO Group

Google Project Zero - Googlova skupina raziskovalcev kibernetske varnosti, Project Zero, je ponudila zanimiv vpogled v programje ForcedEntry, s katerim je zloglasno izraelsko podjetje NSO Group vdiralo v iphone in nanje nameščalo vohunsko zlobno kodo Pegasus.

Zanka okoli vratu izraelske firme za razvoj vohunskega programja, NSO Group, se v zadnjem času vztrajno zateguje, saj so jo na piko dobila tako velika podjetja kakor vlade zahodnih držav. Toda še vedno gre za izjemno nevarnega akterja na tržišču vohunske zlobne kode in kako domiselna so njihova orodja za vdiranje v naprave, strokovnjaki odkrivajo šele sedaj. Googlov laboratorij za raziskovanje programskih ranljivosti Project Zero se je lotil podrobnega vpogleda v orodje ForcedEntry, ki omogoča samodejno vdiranje v naprave brez uporabnikove interakcije (zero-click). Primerek kode so jim poslali iz kanadskega laboratorija Citizen Lab, kjer so ga sicer pridobili s telefona savdskega aktivista.

ForcedEntry je sicer serija aplikacij NSO Group za...

7 komentarjev

Kdo je konec tedna posredoval luknjasto kodo v Linuxovo jedro?

ZDNet - V nedeljo je bil za Linuxovo jedro oddan popravek, ki se je imenoval Huawei Kernel Self Protection (HKSP). Popravek naj bi dodal vrsto varnostnih izboljšav v jedro, presenetilo pa je njegovo poimenovanje. Velika podjetja (Google, Microsoft, Amazon ipd.) neredko prispevajo popravke za Linuxovo jedro, saj ga sama veliko uporabljajo. Huaweijev popravek je bil zato deležen posebne pozornosti, ker je kazal, da se je za to prakso odločil tudi Huawei. Strokovnjaki iz Grsecurity, kjer se tudi ukvarjajo z istim poslom, so zato pod drobnogled vzeli novi popravek. Ugotovili so, da v njem mrgoli hroščev in ranljivosti, ki jih je zlahka mogoče uporabiti za napad.

Ni si težko predstavljati
, da je to sprožilo ogromno polemik. Ali je želel Huawei v Linuxovo jedro vriniti ranljivosti? To bi bilo precej neumno, saj se koda pred vključitvijo temeljito preveri. Položaj se je zapletel, ko je Huawei v ponedeljek javno sporočil, da s popravkom nimajo nič. Poslal naj bi ga eden izmed zaposlenih na lastno...

60 komentarjev

Izkorišča se nezakrpana ranljivost v Windows 10

Slo-Tech - V Windows 10 so odkrili novo ranljivost, ki ima po Microsoftovi lestvici najvišjo stopnjo resnosti ("kritično") in še ni zakrpana. Težava tiči v Adobe Type Manager Library (atmfd.dl) in jo lahko napadalec izkoristi, če uporabnik zlonamerno pripravljen dokument odpre ali si ga že predogleda v Windows Preview. Omenjena knjžnica se uporablja za izris pisav PostScript Type 1 v Windows.

Z zlorabo te ranljivost lahko napadalec na sistemu oddaljeno požene zlonamerno kodo. Gre za dve luknji, ki omogočata RCE (remote code execution). Omenjena ranljivost se v praksi že izrablja, dasiravno v omejenem obsegu, je dejal Microsoft. Podrobnosti o tem, kdo in kako jo izkorišča, niso razkrili. Ogrožen je tudi Windows 7, ki pa ni več podprt za domače uporabnike. Popravek, ki bo na voljo v naslednjem ciklu (drugi torek v mesecu), bodo tako dobili le naročniki razširjene podpore, za Windows 10 pa vsi.

Do tedaj lahko onesposobimo
Preview Pane in Details Pane v Raziskovalcu, izključimo storitev...

20 komentarjev

Hekerji so se izdajali za mlada dekleta in napadli telefone izraelskih vojakov

Slo-Tech - Več izraelskih vojakov je na svoje pametne telefone nevede spustilo zlonamerno programsko opremo (malware), ko so nasedli palestinskim hekerjem iz organizacije Hamas. Ti so se na internetu izdajali kot privlačna mlada dekleta, so sporočili iz izraelskih oboroženih sil (Israeli Defence Force). Hamasovi hekerji so ustvarili profile na Facebooku, Instagramu in Telegramu ter nato začeli komunicirati z izraelskimi vojaki. Predstavljali so se kot mlada dekleta, ki so se šele nedavno priselila v Izrael, zato še ne obvladajo jezika. Poimenovali so se Sarah Orlova, Maria Jacobova, Eden Ben Ezra, Noa Danon, Yael Azoulay in Rebecca Aboxis. Vojake so nagovorili v namestitev aplikacij za pomenkovanje Catch & See, Grixy in Zatu, kjer naj bi dobili še več fotografij.

Aplikacije pa niso bile namenjene pogovarjanju, temveč vdoru. Ob zagonu so izpisale napako, kakor da se ne morejo zagnati, in nato odstranile svojo okno. V resnici pa so ostale na telefonu in spremljale fotografije, sporočila,...

15 komentarjev

Nezakrpana ranljivost v Androidu se že izrablja

Slo-Tech - Maddie Stone iz Googlovega Project Zero je v Androidu odkrila resno ranljivost, ki hekerjem omogoča prevzem nadzora nad nekaterimi telefoni z Androidom. Ranljivost se tudi v praksi že izrablja, pri čemer Project Zero s prstom kaže na NSO Group. Gre za izraelsko podjetje, ki je specializirano za iskanje, zbiranje in preprodajo ranljivosti. NSO se brani, da omenjena ranljivost ni v nikakršni povezavi z njimi. Google je obstoj ranljivosti potrdil in obljubil, da oktobra izide popravek.

Trenutno kaže, da je prizadetih več telefonov številnih proizvajalcev. Med drugim je moč zlorabiti Pixel 1 in 2, Huawei P20, Redmi 5A in Redmi Note 5, Xiaomi A1, Oppo A3, Moto Z3 in Samsung S7, S8 in S9. Googlov popravek bo neposredno uporaben za Pixel, medtem ko bodo morali ostali proizvajalci poskrbeti za njegovo integracijo v sistemsko posodobitev. Ranljivost je del Linuxovega jedra, kjer so jo odpravili v verziji 4.14 (v začetku leta 2018). Popravljena je tudi v novejših jedrih Androida, ni pa...

0 komentarjev

Edge ponekod poganja Flash brez odobritve uporabnikov

Slo-Tech - Že več let se pripravljamo na smrt starih vtičnikov NPAPI, kamor seveda sodi tudi Flash. Čeprav ima Flash nekoliko posebno obravnavo in pogosto predstavlja izjemo, ki jo brskalniki vendarle dovoljujejo, se bliža tudi njegov konec. Ni pa takšnega mnenja Microsoft, ki je v svoj novi brskalnik Edge vgradil poseben seznam strani (whitelist), ki jim v nasprotju z uporabnikovimi nastavitvami dovoljuje poganjati Flash. Med njimi je tudi Facebook.

Že od leta 2017 je Flash v Edgeu privzeto izklopljen, uporabnik pa mora poganjanje izrecno potrditi za vsako stran posebej. Toda, do februarja letos je seznam izvzetih strani vseboval 58 vnosov (domen in poddomen), med katerimi so bili na primer Microsoftova stran, Yahoo, Deezer in Facebook, pa tudi španski frizer...

14 komentarjev

Google spet razkril nezkrpano ranljivost v Windows

Slo-Tech - Google je ponovno ujezil Microsoft, saj je spet razkril podrobnosti o varnostni luknji, preden je Microsoft pripravil in izdal popravek zanjo. To se načeloma ne počne, a če proizvajalec luknjičaste programske opreme ne reagira na opozorila o luknji, je to sprejemljiva poteza. Google in Microsoft sta se že pred dvema letoma pregovarjala, ali je 90 dni dovolj dolgo obdobje, da bi proizvajalec moral pokrpati luknje. Google vztraja pri brezpogojnem spoštovanju tega lastnega roka, zato njegovi raziskovalci po 90 dneh od obvestila proizvajalcu luknjo razgrnejo javnosti, medtem ko Microsoft poudarja, da stvari niso črno-bele. Pred tremi meseci se je zgodilo isto in spet je Microsoft tarnal, da se Google obnaša grdo.

To pot se je zgodilo podobno. Google je razkril...

9 komentarjev

Odkriti kritični ranljivosti v TrueCryptu

threatpost - TrueCrypt je še vedno precej priljubljen program za šifriranje podatkov, pa čeprav so maja lani razvijalci še vedno ne docela pojasnjeno in v precejšnji naglici prekinili razvoj programa. Temeljit varnostni pregled njegove izvorne kode (audit) se je kljub ustavitvi razvoja nadaljeval in ni odkril večjih pomanjkljivosti v kodi. Sedaj pa so odkrili dve ranljivosti, ki omogočata napad na sisteme, ki imajo nameščen TrueCrypt. Varnostni strokovnjaki zato vsem, ki morebiti še vedno vztrajajo na TrueCryptu, svetujejo, da se od njega resnično poslovijo.

Ranljivosti je našel James Forshaw iz Googlovega Project Zero in o njihovem obstoju svet najprej obvestil prek Twitterja. Ranljivosti sta bili...

51 komentarjev

Google rahlo omilil politiko razkrivanja ranljivosti

Google - Google je v novi različici politike razkrivanja ranljivosti nekoliko omilil časovne roke, ki so v začetku tega leta povzročili veliko hude krvi. V okviru Projecta Zero je namreč Google našel ranljivosti v Microsoftovi in Applovi programski opremi, o čemer je proizvajalca obvestil. Ko v 90 dneh popravkov ni bilo, je Google v skladu s svojo politiko podrobnosti ranljivosti javno razkril, kar je hudo razburilo Microsoft in Apple. Microsoft je na primer imel popravek že bolj ali manj končan in je čakal še zadnje faze testiranja pred izdajo, kar so Googlu sporočilu, a so bili v Mountain Viewu neomajni; 90 dni je dovolj za vsakogar.

Sedaj so pri Googlu vendarle nekoliko omilili svojo politiko. Še vedno vztrajajo pri 90-dnevnem roku za razkrivanje ranljivosti, kar...

4 komentarji

Google Zero bo iskal hrošče tudi v tujih programih

Chris Evans nabira ekipo za Project Zero.

Wired News - Projekti nagrajevanja odkriteljev ranljivosti v programski opremi (bug bounties) so med podjetji že nekaj običajnega. Ima ga tudi Google, kjer so v štirih letih podelili že precej nagrad. Sedaj pa bo Google lovljenje hroščev dvignil na novo dimenzijo, saj se bodo lotili tudi tuje programske opreme in to kar v lastni hiši.

Zagnali so Project Zero, na katerem bodo zaposlili največje strokovnjake za iskanje ranljivosti in lovljenje hroščev. Ti ne bodo imeli...

15 komentarjev