»

Zoom po novem z E2EE šifriranjem za vse uporabnike

vir: Pixabay

Slo-Tech - Konferenčna storitev Zoom je končno dočakala celostno oz. end-to-end šifriranje, ki omogoča zaupnost vsebine sporočil med pošiljateljem in prejemnikom. E2EE šifriranje je tako zdaj omogočeno v aplikacijah za Mac, PC, iOS in Android ter v Zoom Rooms, ni pa na voljo v spletnem odjemalcu, kot tudi drugih odjemalcih, ki temeljijo na njihovem SDK oz. programskem razvijalskem paketu.

Celostno šifriranje bo na voljo za vse, tako za plačljive kot za brezplačne uporabnike, čeprav so pri Zoomu še nedavno - v strahu, da bi storitev pograbili raznorazni nepridipravi - načrtovali drugače, a so se nato premislili. Bo pa potrebno identiteto brezplačnega računa potrditi z SMS sporočilom. Samo šifriranje poteka tako, da se ključi generirajo pri gostitelju posamezne konference, nato pa so posredovani sodelujočim. Zoomovi strežniki so na ta način postali samo posredniki podatkov, ki pa brez ključa same vsebine pogovora ne morejo dešifrirati.

Zoomov E2EE uporablja 256 bitno AES-GCM šifriranje,...

10 komentarjev

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Prepoved end-to-end šifriranja v ZDA?

Reuters - Kot so iz dveh virov izvedeli pri Reutersu, bosta republikanski senator Lindsey Graham in njegov demokratski kolega Richard Blumenthal čez nekaj tednov predstavila zakon, ki naj bi omejil širjenje otroške pornografije na spletu. Zakon cilja na spletne platforme kot sta Facebook in Google, katerih upravljavci po sedanji zakonodaji večinoma sploh niso odgovorni za vsebine, ki jih objavijo uporabniki.

Novi zakon bi to imuniteto izničil, razen, če se bodo podjetja držala nabora najboljših praks, ki ga bo sestavila 15-članska komisija pod vodstvom generalnega tožilca. Kot pravijo dobro obveščeni, se bo ena od zahtevanih praks nanašala tudi na opustitev celostnega oz. end-to-end šifriranja, ki omogoča zaupnost vsebine sporočil med pošiljateljem in prejemnikom. Ni znano, na kak način naj bi to dosegli, a prvi odzivi analitikov kažejo, da bo najverjetneje šlo za obvezno puščanje odprtih stranskih vrat. Gre za zasebnostno in varnostno precej invaziven ukrep, po skorajda složnem mnenju...

32 komentarjev

Pritiski za ukinitev celostnega šifriranja se stopnjujejo

vir: Maxpixel

Slo-Tech - Notranji ministri Velike Britanije, Avstralije in ZDA so v odprtem pismu, naslovljenemu na Facebook, podjetje pozvali k ponovnemu razmisleku glede end-to-end šifriranja sporočil. Tehnološka podjetja po njihovem mnenju nosijo odgovornost, da poiščejo pravo ravnovesje med pravico do zasebnosti na eni in javno varnostjo na drugi strani. Celostno šifriranje po njihovem mnenju ogroža življenja in varnost naših otrok, obenem pa načenja mednarodna prizadevanja, ki stremijo k kar najhitrejšemu dostopu organov pregona do vsebine potencialno nezakonitih sporočil. To zadnje se nanaša na sporazum, ki ga bosta v kratkem sklenila London in Washington in o katerem smo poročali pred dnevi. Slednji bo pohitril izmenjavo takih informacij med državama, kar je doslej običajno trajalo od pol leta pa tudi do dveh let. Kakopak, problem ki ostaja je šifriranje, saj bodo taka sporočila sporazumu navkljub ameriškim preiskovalcem nedosegljiva.

Facebook za zdaj trdno brani zasebnost svojih uporabnikov. To je...

17 komentarjev

Sodišče Evropske unije: Facebooku je moč odrediti izbris nezakonitih vsebin

vir. Flickr

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je danes odločilo, da lahko sodišča v EU Facebooku in drugim ponudnikom sorodnih platform odredijo globalni izbris uporabniških komentarjev, če so ti prepoznani kot nezakoniti. ECJ je odločalo v zvezi s primerom nekdanje poslanke Zelenih Avstrijskega spodnjega doma Eve Glawischnig-Piesczek, ki je Facebook tožila pred avstrijskim sodiščem in zahtevala izbris komentarja, ki je bil po njenem mnenju žaljiv za njen ugled. Objava, pod katero se je komentar nahajal, je bila vidna vsem uporabnikom Facebooka.

ECJ v obrazložitvi, v kateri interpretira določbe Direktive o elektronskem poslovanju, pravi, da: "Pravo EU ne varuje ponudnika, kot je Facebook pred zahtevo pa umiku identičnih, v določenih primerih pa tudi samo podobnih komentarjev, če so ti bili poprej spoznani za nezakonite. Še več, pravo EU tudi ne izključuje, da taka zahteva, skladno z določbami mednarodnega prava, učinkuje po vsem svetu."

Skratka, odločba še pravi, da mora biti sporni material...

1 komentar

V medije pobegnil zvočni zapis Zuckerbergovega sestanka

The Verge - Posnetke nekakšnega Q&A sestanka z zaposlenimi na Facebooku je ekskluzivno objavil The Verge, njihov morda najzanimivejši del pa se nanaša na pozive ameriških predsedniških kandidatov - zlasti Elizabeth Warren - k razbitju velikih tehnoloških podjetij na manjše dele. CEO Mark Zuckerberg je najprej spregovoril o gibanju, ki zaradi takih in drugačnih strahov širi jezo na velika tehnološka podjetja in nato primeroma omenil Elizabeth Warren, ki da meni, da je rešitev v razbitju takih družb.

V tem primeru, tako Zuckerberg, bo zagotovo prišlo do sodnega spora, pri čemer ne dvomi, da bo Facebook v njem zmagal. Doda še, da to ne bo dobro za podjetje (it'll still suck for us), saj si ne želi velikega sodnega spora proti svoji lastni vladi. "Toda, če kdo ogroža tvoj obstoj, potem pač greš v ring in se boriš," še zaključi šef Facebooka. Na Twitterju se je že odzvala tudi Warrenova, in sicer, da “bodo stvari še slabše (would really suck) če ne bomo popravili skorumpiranega sistema, ki...

6 komentarjev

Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

vir: Pixabay

vir: The New York Times
The New York Times - Kot so razkrili pri NYT, gre za zamisel samega Marka Zuckerberga, po kateri naj bi trojico med seboj konkurenčnih aplikacij povezali z enotnim sistemom za neposredno sporočanje. Povedano drugače, uporabnik Facebooka bo lahko komuniciral z nekom, ki uporablja samo WhatsApp.

Dela na združevanju so se že začela, a ker gre po besedah neimenovanih predstavnikov Facebooka za zahteven proces, naj bi končno rešitev predstavili šele konec tega oz. v začetku prihodnjega leta.Taka združitev bo po pričakovanjih v bodoče precej poenostavila delo njihovih programerjev, saj bodo iz skupnega jedra vsem trem aplikacijam lažje dodajali nov funkcionalnosti. Drugi tak verjeten plus bo deljenje uporabniških podatkov čez vse tri platforme,...

26 komentarjev

Zuckerberg leporečil pred evropskimi poslanci

Slo-Tech - Danes zvečer je potekalo nenavadno zaslišanje Marka Zuckerberga pred nekaj evropskimi poslanci (voditelji strank, nekaj poslanci in člani odbora za državljanske svoboščine), ki je bilo v resnici bolj srečanje kakor zaslišanje. Povod za zaslišanje je bila seveda afera Cambridge Analytica, v kateri so bili odtujeni osebni podatki več milijonov uporabnikov, kar je seveda EU dvignilo na noge. Zuckerbergovo pričanje je potekalo v nenavadnem formatu (najprej so postavili vsa vprašanja, kasneje pa je odgovarjal precej prosto) in v časovni stiski (omejitev 75 minut), kar mu je omogočilo, da se je izognil precej neprijetnim vprašanjem. Ali kot je dejal Guy Verhofstadt ob koncu: "Postavil sem šest odločevalnih vprašanj. Dobil nisem niti enega odgovora." Philippe Lamberts...

11 komentarjev

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

ECJ - Ko smo pred štirinajstimi dnevi poročali o odločitvi generalnega pravobranilca sodišča EU, ki je v svojem mnenju predlagal, da sodišče sporazum med Komisijo in ZDA razveljavi, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče reagiralo tako bliskovito.

Danes je sodišče objavilo mnenje, v katerem v celoti sledi mnenju pravobranilca in tako razveljavlja sporazum med Komisijo in ZDA na podlagi ugotovitve, da je Komisija s sklenitvijo prekoračila svoja pooblastila. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA...

15 komentarjev