»

Avstralska davčna uprava z javnim razpisom za programsko opremo za odpravo poklicnih bolezni pri delu z računalnikom

iTNews - Avstralska davčna uprava se je zgrozila nad povečanjem premije za zavarovanje svojih zaposlenih, ki je lani poskočila s 26,1 na 30,8 milijona dolarjev, zato so napovedali sprejetje ukrepov za zmanjšanje poškodb na delu. Preiskali so odškodninske zahtevke za preteklo leto in ugotovili, da jih je 30 odstotkov povezanih s poškodbami mišic in skeleta, nastalimi zaradi dela z računalnikom....

28 komentarjev

Ebay kupuje GSI Commerce

CNet - Ebay je napovedal, da bodo prevzeli podjetje GSI Commerce, za katerega bodo odšteli 2,4 milijarde dolarjev. To je nekoliko več, kot so plačali za PayPal, in le za spoznanje manj od cene Skypa (ki je medtem že prodan). GSI Commerce ni neznano podjetje, a je vseeno mnogo manj poznano od omenjenih investicij podobnega ranga.

Ukvarjajo se z razvojem storitev za e-trgovino in trženje. Povezujejo s fizičnimi znamkami, kot sta recimo Hewlett-Packard ali pa Ralph Lauren, in jim nudijo tehnologijo za e-trgovino, upravljanje odnosov s strankami in trženjske storitve. Ebayeva motivacija za nakup je bržkone postati pomembnejši igralec na trgu e-prodaje, ne le kot posrednik pri avkcijah tretjih oseb, ampak se približati Amazonovemu modelu.

GSI Commerce...

1 komentar

Hrvaška sprejela odprtokodno direktivo

News Forge - Prejšnji mesec je hrvaška vlada sprejela odprtokodno direktivo in napotke za razvoj proste programske opreme v vladnih ustanovah. Hrvati so zaskrbljeni nad lastniškim programjem, ki prinaša preveliko odvisnost od enega proizvajalca programske opreme. Odprta koda bo naredila delo države bolj transparentno. Dokument vsebuje naslednje napotke:

- vladne ustanove bodo izbrale in/ali razvile odprtokodne rešitve, kolikor bo to možno namesto rabe zaprtokodnih rešitev;
- vlada bo podpirala razvoj zaprtokodnih rešitev, ki bodo uporabljala odprte standarde, protokole in dokumente, ki so razvijane na Hrvašlem;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih programov in odprtih standardov izven njenih ustanov;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih rešitev v izobraževalnih ustanovah. Obe, tako odprtokodne kot tudi zaprtokodne rešitve, bodo v enakem obsegu predstavljene učencem.

Hrvaška tako sledi Evropski uniji, ki je podobno direktivo sprejela leta 2000, v skupku načrtov EU i2010. Hrvaško sedaj čaka...

49 komentarjev

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Slo-Tech - Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani.

Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov. Čeprav redmonskega velikana ni izrecno omenjal, je vsekakor jasno, da ga je imel v mislih.

Če bo to obveljalo, bo to prineslo ogromne stroške nekaterim organiziacijam in podjetjem, kot sta na primer Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) in TV2, ki oddajata pretežno v Microsoft Media formatu.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra

54 komentarjev

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

NESPOLE

Newsbytes - Ta je pa 'divja'. Si predstavljate pogovarjanje s kolegi preko interneta? Seveda si. Kaj pa pogovarjanje, kjer vsak od korespondentov govori in posluša drugega v sebi lastnem jeziku? Torej, govorim slovensko, Kitajec na oni strani kitajsko, pa se razumeva... Vmes seveda sedi programček (hec: v novici na NewsBytes pišejo, da za prevajanje skrbi 'web'), ki govoričenje prevede ter sintetizira v jezik slušatelja.

NEgotiating through SPOken Language in E-commerce oz. NESPOLE, kakor se projekt imenuje, naj za razliko od ostalih programčkov, ki prevajajo po principu 'beseda za besedo' (kot se nemalokrat dogaja tudi humanoidnim osebkom), bo temeljil na 'pametnem prevajanju' (fraze). Glede na to, kolikokrat smo podobne obljube že slišali, bom verjel, ko bom videl oz. slišal. Projekt vsekakor obeta. Kdaj? Čez pol leta.

6 komentarjev

Slovenska e-vlada na Slashdotu

Slashdot - Tokrat izjemoma kopija celotne novice:

" In its October 20th issue the Economist reports from Ljubljana that 'Slovenia may be Europe's most Internetted government', including 'holding most of its cabinet meetings online'. There is some information at the Slovenian e-government site, in particular check out their detailed strategy for e-commerce in public administration."

Sam sicer mislim, da ni vse tako rožnato (da o fijasku z Microsoftovo rešitvijo za elektronsko obračunavanje DDVja za davčno upravo ne govorimo), ima pa naša e-vlada tudi nekaj dobrih lastnosti. Rekel bi edino da moramo bolj poslušati MID kot CVI, saj se MID bolj bori za odprte standarde (pa še open source podpirajo :)

8 komentarjev