»

Boston Dynamics končno seli robote iz laboratorijev

The Verge - Robote iz Boston Dynamicsa smo doslej videvali zgolj v njihovih laboratorijih in lastnih predstavitvah, sedaj pa so dozoreli, da jih spustijo na plan. Njihov pasji robot Piki (Spot), o katerem so že od junija govorili kot o kandidatu za javni izid, bo šel med ljudi. Ne bo ga še možno kupiti, bodo pa podjetja z dobro idejo dobila v uporabo takšnega robota.

Piki je štirinožni robot, ki zna slediti ukazom, se samostojno premikati, hoditi po stopnicah, izogibati oviram in obdržati ravnotežje tudi na neravnem terenu in ob sunkih. Kadar pade, se zna tudi pobrati. Na hrbet mu lahko namestimo do štiri module, ki omogočajo univerzalno rabo robota - od detektorja metana do radijskega modula. Piki ima lidar, da se lahko giblje po neznanih prostorih, in je vodoodporen, zato bo lahko živel tudi na prostem. Robot meri v višino manj kot meter in tehta 30 kilogramov.

Robot je polavtonomen, kot so ga opisali. To pomeni, da mu še vedno moramo pomagati pri navigaciji, za kar imamo na voljo ročno konzolo, zna pa potem tja iti sam. Njegov svet sestavljajo ovire, mesta za stopala in vnaprej pripravljene poti. Kdor ga želi, ga lahko z dobro idejo tudi dobi.

38 komentarjev

Boston Dynamics se osredotoča na skladišča

IEEE Spectrum - Robotska firma Boston Dynamics je prevzela podjetje Kinema Systems, ki razvija senzorje in strojno inteligenco za industrijsko avtomatiko. Tako želi pospešiti prihod svojih uporabnih robotov in s tem v zvezi so pokazali novo inačico robota Handle, ki zna prekladati zaboje.

Boston Dynamics je tisti inženirski kolektiv, ki nas z navdušujočimi videi večkrat letno opozori, da se nezadržno bliža čas, ko robotom ne bo več mogoče zbežati niti po stopnicah. A čeprav okretnost njihovih strojev jemlje sapo, pravzaprav še nimajo pravih komercialnih izdelkov, zato so vse od predlanske prodaje SoftBanku pod pritiskom, da napravijo svoje kovinske kreature dejansko uporabne. Za pasjega robota SpotMini že vemo, da ga...

20 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

Boston Dynamics pokazal novega robota

Slo-Tech - Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?),...

21 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev