»

Beležnica v Windows 11 postaja čedalje uporabnejša

Slo-Tech - Novosti v Beležnici se kar množijo in vrsto let zaspani urejevalnik (neoblikovanih) besedil doživlja drugo pomlad. Najnovejši dodatek sta možnosti samodejnega popravljanja (autocorrect) in preverjanja črkovanja (spellchecker), ki ju je Microsoft dodal v prihajajočo verzijo Windows 11. Novosti že lahko vidimo v kanalih Canary in Dev, ki sta namenjena preizkuševalcem prihajajočih funkcionalnosti. Sčasoma si bosta utrli pot tudi do redne verzije.

Zakaj se je Microsoft odločil vdahniti drugo življenje Beležnici, nikoli niso javno komentirali. A odkar je WordPad pristal na smetišču zgodovine, je Windows brez osnovnega urejevalnika besedil, ki bi imel kakšno funkcijo. Manko sta uspešno zapolnjevala Notepad++ in Notepad2, ki pa sta seveda konkurenčna izdelka tretjih razvijalcev. Microsoft je zato prenovil Beležnico še sam.

Funkciji delujeta podobno kot v resnejših pisarniških paketih. V dnevniških datotekah in pri urejanju kode bosta seveda izključeni, pri besedilu pa ne....

21 komentarjev

Polovica iskanj na Googlu se ne konča s klikom

Axios - Letos poleti je Google dosegel nenavaden in pomenljiv rekord. Prvikrat v zgodovini se je zgodilo, da se je več kot polovica iskalnih poizvedb končala brez klika na kakšen zadetek. To ne pomeni, da so Googlovi zadetki čedalje slabši. To kaže, da Google uspešno širi svoj ekosistem in da čedalje dlje zadržuje uporabnike v njem. Navsezadnje se danes prek Googla opravi 94 odstotkov vseh iskalnih poizvedb, poleg tega pa Google ponuja še številne druge storitve (YouTube, Gmail, koledar, zemljevid itd.).

Drugi razlog, zakaj se številna iskanja končajo brez zadnjega klika iz Googla, pa je čedalje več odgovorov na vprašanja, ki jih pozna že Google. Pogosto se Google uporablja za preverjanje črkovanja (spellchecker), saj zatipkane iskalne termine sam popravi - običajno...

14 komentarjev

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke...

21 komentarjev

Bo pravica do pozabe omejena samo na EU?

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Maciej Szpunar je podprl Google pri zavzemanju, da bi se posameznikova pravica do pozabe izvajala samo pri iskalnih poizvedbah, ki potekajo z ozemlja EU.

Državljani EU imamo namreč od leta 2014 pravico zahtevati od ponudnikov iskalnih pogonov, da odstranijo zadetke, ki vsebujejo netočne, nepopolne, nepomembne ali pretirane podatke o posamezniku. A Google si je predpis razlagal nekoliko drugače, kot nekatere države članice in je take podatke napravil nevidne samo na ozemlju države iz katere je prihajal vlagatelj zahteve. Podjetje se namreč pri tem poslužuje podatkov o geolokaciji posameznika.

Tako je zadeva po sporu med Googlom in francoskim pooblaščencem za varstvo osebnih podatkov, leta 2016 prišla...

36 komentarjev

Google bo po novem iskal različno na mobilnih in namiznih napravah

Google - Google načeloma različnim uporabnikom prikazuje drugačne zadetke pri iskanju po istih ključnih besedah, ker upošteva tudi njihovo lokacijo, pretekla iskanja in ostale podatke. Toda ne glede na napravo, na kateri iščemo, so rezultati vedno enaki, ker se črpajo iz iste baze po istem algoritmu. Pa ne bodo več, sporočajo iz Googla.

Spomnimo, da je Google že lani pri razvrščanju strani v algoritmu začel upoštevati tudi prijaznost strani do mobilnih naprav. To je razumljivo, saj je lanskega oktobra število iskanj z mobilnih naprav preseglo število tistih z osebnih računalnikov - okrog 100 milijard na mesec jih je...

17 komentarjev

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev