»

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Slo-Tech - Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo...

52 komentarjev

Huawei nadaljuje osamosvajanje od Androida z lastnimi zemljevidi

vir: Goodfreephotos

vir: China Daily
China Daily - Huawei, čigar uporaba Googlovih storitev je pod velikim vprašajem že vse od meseca maja, ko jih je na črno listo uvrstila ameriška administracija, je le dober teden po obelodanitvi lastnega operacijskega sistema HarmonyOS najavil še lastno alternativo za Google Maps.

Kot poroča China Daily, v družbi načrtujejo izvedenko zemljevidov pod imenom Map Kit, ki vsaj sprva ne bo na voljo običajnim uporabnikom, pač pa orodje za razvijalce aplikacij, ki za svoje delovanje potrebujejo digitalne zemljevide. Podrobnosti so nejasne, a Map Kit naj bi uporabljal podatke lokalnih zemljevidov, pokrival okoli 150 držav in bo na voljo v 40 jezikih. Dohiteti Google, ki je svoje...

18 komentarjev

Huaweijev operacijski sistem HarmonyOS je tu

Slo-Tech - Po napovedih smo ga vendarle dočakali. Huawei je na Huawei Developers Conference uradno predstavil svoj prihajajoči operacijski sistem, ki se imenuje HongMeng ali po zahodno HarmonyOS. Izvršni direktor Richard Yu je pojasnil, da razvoj poteka že od leta 2017, prve naprave z njim pa bodo predstavili ta konec tedna. Šlo bo za pametne televizorje in "pametne zaslone", karkoli že to pomeni (najbrž nekaj podobnega kot Google Home Hub).

HarmonyOS je operacijski sistem, ki so ga začeli razvijati že pred sporom z ameriško vlado, so pa zadnja nesoglasja še katalizirala njegov razvoj. Huawei ga opisuje kot operacijski sistem z mikrojedrom za vse scenarije, ki bo tekel na različni napravah, piscem...

34 komentarjev

Ker so Apple Maps zanič, prihajajo novi

Slo-Tech - Ko je Apple pred šestimi leti izdal zemljevide Apple Maps za iOS, je bil rezultat katastrofalen. Zemljevidi so bili tako pomanjkljivi in polni grotesknih artefaktov, da so povzročili pravcati kadrovski tsunami in seveda javno posmehovanje. Apple je po najboljših močeh krpal težave in izboljševal svoje zemljevide, a ti so obveljali za drugorazredno aplikacijo. Razlogov je več, zlasti na začetku je Apple rad poudarjal, da so dobili slabe zunanje podatke, a sedaj ima Apple vsega skupaj dovolj. V iOS 12 prihajajo povsem prenovljeni Apple Maps, ki bodo spisani od začetka in bodo uporabljali Applove podatke.

Pri TechCrunchu so dobili vstop v zakulisje in se obširno razpisali o novi verziji Apple Maps. Ta bo v prvi beta verziji...

59 komentarjev

Velikani zapuščajo Apple Watch: Cooku košarico dali že Google, Amazon in Ebay

AppleInsider - Ob splavitvi najnovejše različice Googlovih Zemljevidov pred dobrima dvema tednoma nihče ni opazil, da storitve ni več možno uporabljati na Applovi pametni uri. Zanimivo je tudi dejstvo, da Google ob nadgradnji sam ni izpostavil umik svoje rešitve iz ekosistema pametne ure. Manjek Googlovih Zemljevidov so tako zabeležili šele ta teden pri Appleinsiderju, kjer so takoj začeli analizirati stanje aplikacij v svetu Apple Watcha.
Po njihovih ugotovitvah je Google umaknil svoje Zemljevide v zadnjih tednih, torej od nadgradnje. So pa novinarji Appleinsiderja uspeli najti še par velikanov, ki so se umaknili iz sveta jabolčne ure. Tako uporabniki Apple Watcha od tega tedna ne morejo več kupovati prek Amazona, Ebaya in Targeta.

Zakaj točno so velikani zapustili svet...

21 komentarjev

Samsungovi androidni telefoni bodo dobili zemljevide Nokia HERE

Ars Technica - Ena izmed najuporabnejših aplikacij na pametnih telefonih so zemljevidi v sodelovanju s satelitsko navigacijo. Na Androidnih telefonih je to Google Maps, ki deluje izvrstno, a ni edina. V želji, da bi omejil svojo odvisnost od Googla, je Samsung za svoje pametne telefone in ure licenciral HERE finske Nokie.

Po Microsoftovem nakupu večjega dela Nokie, ki se je ukvarjal z mobilnimi telefoni, so na Finskem ostale storitve in aplikacije. Med njimi ima pomemben delež HERE, ki jo je Nokia leta 2007 dobila z nakupom Navteqa. HERE je v svetu mobilne navigacije pomemben igralec, ki nudi podatke za Yahoo Maps, Bing Maps, Amazon Maps in Garminovo programsko opreme. Sedaj pa bo Samsung dobil kar hišno aplikacijo HERE.

Kdor želi zmanjšati...

32 komentarjev

Google kupil Waze

Forbes - Googlov zadnji nakup je izraelsko podjetje Waze, ki se ukvarja z digitalnimi zemljevidi. Koliko so odšteli zanj, ni povsem točno znano, omenjajo pa se vrednosti v razponu med 1,0 in 1,3 milijarde dolarjev. Za podjetje se je zanimal tudi Facebook, zato poglejmo, kaj lahko Waze ponudi svojim novim krušnim staršem. Glede na to, da ima Google že precej dobre zemljevide in navigacijo, vprašanje ni...

18 komentarjev