»

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

The Wall Street Journal - Evropska komisija se pripravlja na postopek zoper Amazon, poroča The Wall Street Journal. Glavni očitek je položaj in obravnava tretjih prodajalcev na Amazonovi platformi, ki da jih Amazon izkorišča. Amazon naj bi namreč poznavanje podatkov o prodaji teh prodajalcev izrabljal za pripravo lastnih ponudb in akcij, s katerimi jim je nepošteno odžiral dobiček. Pričakovati je, da bo uradni postopek stekel že prihodnji teden.

Tiskovna predstavnica Evropske unije ni želela komentirati navedb časnika, češ da preliminarna preiskava še poteka. Prav tako se je v molk zavil Amazon. Prihodnji teden naj bi Komisija vložila tožbo, potem ko je preiskavo proti Amazonu sprožila že lani . Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je tedaj dejala, da morajo poskrbeti, da velike spletne platforme ne bodo ravnale monopolno in kršile pravice manjših prodajalcev. Amazon je tu v posebej težkem položaju, ker ima dvojno funkcijo - kot ponudnik infrastrukture in kot eden izmed prodajalcev (sicer...

19 komentarjev

Margrethe Vestager je v EU dobila novo priložnost

Margrethe Vestager

vir: Wikipedia
Guardian - Danska političarka Margrethe Vestager, donedavna evropska komisarka za konkurenco, bo ostala na svojem delovnem mestu, ki pa bo svojemu dosedanjemu delovnemu področju priključilo še dodatno področje, namreč vzpostavljanje "EU, pripravljene na digitalno dobo." Vestagerjeva bo obenem dobila položaj izvršne podpredsednice Evropske komisije (EK).

Novo-staro komisarko smo si zapomnili - zlasti pa jo pomnijo vodstva velikih tehnoloških podjetij iz ZDA - po tem, da je v njenem mandatu EU postala svetovni pionir v boju proti njihovemu rastočemu vplivu, zaradi česar nas zdaj posnemajo številne države, na določenih področjih tudi ZDA.

V preiskavi irskih davčnih ugodnosti je tako Applu izstavila račun za skoraj 13,6 milijarde...

16 komentarjev

V EU se pripravlja preiskava Amazona

Bloomberg - V naslednjih dneh lahko pričakujemo začetek uradne preiskave Amazona, ki jo bo uvedla evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, piše Bloomberg. Iz virov blizu Komisije je slišati, da Vestagerjeva ni zadovoljna z rezultati izsledkov preliminarnih preiskav, ki kažejo na sume nezakonitega delovanja Amazona. Naslednji korak bo zato začetek formalne preiskave.

Glavni očitek je seveda krnjenje konkurence. Amazon naj bi uporabljal podatke o nakupih, ki jih ima od svojih strank, da onemogoča manjše prodajalce na Marketplaceu. Amazon ima namreč podatke, kaj se kupuje tudi pri neodvisnih prodajalcih na njihovi platformi. Vestagerjeva mu očita, da Amazon uporablja in predeluje te podatke, da bi si zagotovil prednost, s čimer...

16 komentarjev

Nemški varuh konkurence preiskuje Amazon

Slo-Tech - Nemški varuh konkurence je po prejemu več pritožb zoper ameriškega spletnega trgovca Amazon uvedel preiskavo podjetja. Pod drobnogledom bodo poslovni pogoji in način poslovanja s prodajalci na spletnem portalu amazon.de. Vodja urada za varstvo konkurence Andreas Mundt je povedal, da je Amazon največji spletni trgovec, ki upravlja največji tovrstni spletni portal, zaradi česar je veliko prodajalcev in proizvajalcev odvisnih od njegovega dosega.

Amazon deluje kot vratar (gate keeper), posebej problematična pa je njegova dvojna vloga. Kot hkrati največji prodajalec in kot upravljavec največje spletne trgovine, kjer lahko prodajajo tudi drugi, prinaša tveganje za zlorabo položaja. Zaradi velikega števila prejetih pritožb bo sedaj varuh konkurence preverjal, ali...

0 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

EU tik pred odločitvijo o Googlovem monopolnem ravnanju

The Wall Street Journal - Googlove težave z Evropsko komisijo se nadaljujejo, poroča Wall Street Journal. Zaradi domnevnih kršitev protimonopolne zakonodaje, ki jo Komisija preiskuje že peto leto - vmes so propadli že trije poizkusi dogovora - Googlu grozi visoka globa. Postopek vodi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki nadaljuje delo svojega predhodnika Joaquína Almunie. Najvišja zagrožena kazen znaša 10 odstotkov letnega prometa oziroma okrog šest milijard evrov za Google, a tako visoke globe realistično ne pričakuje nihče. Doslej je bil najbolj oglobljen Microsoft, ki je skupno vplačal 1,7 milijarde evrov.

Po poročanju virov blizu Komisije, je ta že stopila v stik s podjetji, ki so vložila uradne pritožbe zoper Google, ter...

6 komentarjev

Evropska komisija išče nove informacije, še vedno išče rešitve zapleta z Googlom

Bloomberg - Evropska komisija še vedno nadaljuje preiskavo o sumu Googlove zlorabe prevladujočega položaja, potem ko je februarja sprejeta poravnava propadla. Postopek, ki ga je začel prejšnji komisar Joaquín Almunia, sedaj nadaljuje danska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Preiskava že vleče že štiri leta, propadli so trije poskusi dogovora. Vestagerjeva je ugotovila, da za sprejem kakršnekoli odločitve potrebuje več informacij, zato je Komisija pritožnikom in drugim udeleženim strankam v zvezi z internetnimi zemljevidi, spletnimi nakupi in drugimi storitvami, kjer tekmujejo z Googlom, potovanji poslala vprašalnike, je komisarka povedala na novinarski konferenci. Vestagerjeva se bo v naslednjih tednih tudi sestala s pritožniki,...

22 komentarjev