»

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V Tel Avivu v Izraelu se je danes končala 50. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je tekmovalo 360 dijakov iz 78 držav. Slovenski tekmovalci so na tekmovanju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili tri medalje in eno pohvalo. Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) je osvojil zlato medaljo in 17. mesto v absolutni konkurenci, kar je šele tretja zlata medalja za Slovenijo v zgodovini tega tekmovanja. Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka) in Sašo Domadenik (II. gimnazija Maribor) sta z bronastima medaljama poskrbela za lep ekipni uspeh, ki sta ga dopolnila še Vladimir Smrkolj (Gimnazija Bežigrad) s pohvalo in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj).

Mednarodna fizikalna olimpijada je svetovno tekmovanje srednješolcev v znanju...

31 komentarjev

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto...

10 komentarjev

Največji slovenski uspeh na fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V indonezijski Yogyakarti se je končala 48. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija dosegla doslej največji uspeh v zgodovini. Slovenska ekipa je osvojila zlato, srebro in bronasto medaljo ter pohvalo. Tako uspešna ni bila še nobena slovenska ekipa na katerikoli veliki olimpijadi.

Zlato medaljo je osvojil Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), srebrno medaljo je osvojil Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), bronasto pa Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad). Nastopila sta še Urban Duh (II. gimnazija Maribor) s pohvalo in Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka). To je druga zlata medalja v zgodovini tega tekmovanja za Slovenijo, saj se je leta 2002 prav tako iz Indonezije z zlatom...

4 komentarji

Srebro in bron za Slovenijo na 15. evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Začel se je letošnji cikel mednarodnih olimpijad iz znanja za srednješolce, ki so ga slovenski predstavniki dobro otvorili. Na 15. evropski naravoslovni olimpijadi (EUSO), ki je prejšnji teden potekala na Danskem, sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Ekipa, ki so jo sestavljali Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Maša Predin (II. gimnazija Maribor) je med 50 sodelujočimi ekipami iz 24 držav osvojila srebrno medaljo (8. mesto), medtem ko so Ana Meta Dolinar, Tijan Prijon (oba Gimnazija Bežigrad) in Jon Judež (Gimnazija Novo mesto) osvojili bronasto medaljo.

Tekmovanje je potekalo v Københavnu od 7. do 14. maja. Prvi tekmovalni dan je bil v torek, ko so tekmovalci raziskovali prave vzorce iz vrtin v...

2 komentarja

Fiziki štirikrat bronasti

Slo-Tech - Naslednja v vrsti velikih olimpijad iz znanj, kjer redno tekmujejo naši dijaki, je fizikalna. Letos so na tem tekmovanju osvojili štiri bronaste medalje in eno pohvalo, s čimer so približali lanskemu uspehu in presegli slovensko povprečje.

Letošnja že 47. mednarodna fizikalna olimpijada (IPhO) je potekala v soorganizaciji Švice in Liechtensteina. Na njej so za Slovenijo nastopili Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Jakob Robnik (vsi Gimnazija Bežigrad), Luka Govedič (II. gimnazija Maribor) in Jernej Debevc (Prva gimnazija Maribor). Prvi štirje navedeni so osvojili bronasto medaljo, peti pa pohvalo. Najboljši dosežek med našimi je uspel Alekseju Jurci, ki je osvoji 142. mesto (56,2...

5 komentarjev

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Slo-Tech - V Bombaju se je končala 46. mednarodna fizikalna olimpijada, ki sodi med najstarejša tekmovanja iz znanja na svetu. V konkurenci 382 dijakov iz več kot 80 držav so se slovenski dijaki odlično odrezali, saj je vseh pet osvojilo bronasto medaljo. Tekmovali so Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Blaž Karner (vsi Gimnazija Bežigrad), Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor) in Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola). Najbolje uvrščen Slovenec je bil Aleksej Jurca na 129. mestu, ki je šele drugi letnik, torej ima možnost za uvrstitev na olimpijado še v letih 2016 in 2017!

Prvo mesto je osvojil Taehyoung Kim iz Južne Koreje, drugo- in tretjeuvrščena pa sta Kitajca. Prvih deset mest je šlo na Daljni vzhod in...

10 komentarjev