»

Z zakoni nad deepfakes in deepnudes

vir: Pixabay

vir: The Verge
The Verge - V ameriški zvezni državi Virginija je začel veljati zakon, sicer sprejet že marca, ki kriminalizira razširjanje računalniško generirane golote in seksa. Pravzaprav so samo dopolnili predpis, ki obravnava t. i. revenge porn, torej objavljanje žgečkljivih slik nekoga, ki za to ni dal soglasja. Storilcem po novem grozi do leta dni zapora in 2.500 dolarjev denarne kazni.

Tako obdelane fotografije in videi so že ob svojem pojavu zbudili bojazen, da bi bilo na ta način mogoče razširjati dezinformacije. Zato so številne države napovedale sprejem podobnih ukrepov.

Med državami s kazensko zakonodajo, ki pokriva tudi umetno ustvarjene slike, je denimo še Škotska, v Ameriški zvezni državi Teksas pa bo prepoved začela veljati...

27 komentarjev

Rocket Lab uspešno začel vesoljski posel

Slo-Tech - Vesoljski startup Rocket Lab je ta konec tedna uspešno opravil svoj prvi komercialni polet z raketo Electron in v orbito približno 500 km nad površjem zemlje utiril šesterico mini satelitov.

Electron je sicer 17 metrov visoka dvostopenjska raketa, ki zmore v vesolje ponesti 227 kg tovora in naj bi pocenila in pomnožila vesoljske polete. Strošek enega tako znaša 5,7 milijona ameriških dolarjev, kar trenutno sodi med najugodnejše možnosti. Za primerjavo,...

24 komentarjev

Kalifornija je prepovedala šibka gesla

The Register - Omrežne naprave, ki bodo po letu 2020 naprodaj v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ne bodo več smele imeti prednastavljenih preprostih gesel, kot sta denimo vsem znani admin ali password. Zvezna država je namreč te dni sprejela Zakon o informacijski zasebnosti za povezane naprave, ki proizvajalce zavezuje, da pri njih poskrbijo za razumno raven varnosti.

Kar se tiče gesel, to pomeni, da bodo proizvajalci morali poskrbeti za unikatno geslo na vsaki napravi ali pa za ustrezno začetno proceduro, ki bo v to prisilila uporabnika. Zakon govori tudi o možnosti odškodnine za uporabnike, ki bi zaradi malomarnosti ponudnika naprave utrpeli kakšno škodo.

Zakon je posledica številnih uspešnih vdorov v sisteme v zadnjih...

39 komentarjev

Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey dovolilo sledenje zakoncu s skrito napravico v avtu

GPS motilci so na voljo na Dealextreme že za dobrih 50 dolarjev, z GSM motilci pa zna biti malo več težav.

vir: CNet
CNet - Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey je odločilo, da sledenje zakonca s skritim GPS sprejemnikom v skupnem avtomobilu ne predstavlja nedovoljene kršitve zasebnosti. Šlo je za (zdaj že bivšo) ženo, ki je leta 2007 svojega moža Kennetha Villanovo - policista iz okrožja Gloucester - sumila nezvestobe, zato je najela zasebnega detektiva, da mu sledi in preveri situacijo. Mož se je detektivu večkrat uspešno izmuznil, nakar je slednji po naročilu žene v skupni avto namestil prikrit GPS sprejemnik. Rezultati so pokazali, kar pač so, in ga. Villanova je vložila zahtevo za ločitev.

Kenneth...

16 komentarjev

Hekerji izsiljujejo ameriške farmacevte

Washington Post - Kakor poroča The Washington Post, se v ameriški zvezni državi Virginiji spopadajo z zanimivim primerom kiberterorizma. Prejšnji teden so hekerji vdrli na spletno stran, ko jo farmacevti uporabljajo za sledenje zlorabam zdravil na recept. Ko so si pridobili dostop, so nepridipravi pobrisali podatke o več kot osem milijonih pacientov in na začetno stran postavili listek o zahtevani odkupnini za podatke, ki znaša 10 milijonov dolarjev. Spletna stran ostaja nedostopna, pri čemer so odgovorni odklonili komentarje in napotili na FBI, ki naj bi že začel preiskavo, česar FBI noče potrditi.

To ni prvi tovrstni primer, saj so lanskega oktobra Express Scriptsu, ki je eden večjih procesnih centrov za recepte, izsiljevalci grozili, da bodo razkrili osebne in zdravstvene podatke milijonov Američanov, če ne bodo plačali nerazkrite vsote. Express Scripts se takrat ni uklonil, še vedno pa ponujajo milijon dolarjev nagrade za informacije o zlikovcih, ki so želeli izsiliti verjetno lep kupček denarja.

13 komentarjev

Volitve v ameriški zvezni državi Ohio niso več tajne?

News.com - Dva ameriška "zasebnostna aktivista" James Moyer in Jim Cropcho iz ameriške zvezne države Ohio sta odkrila, kako je mogoče povezati posamezne volilne glasove s konkretnim volilcem.

Trik je seveda v uporabi volilne tehnologije (tokrat gre za tehnologijo podjetja Election Systems and Software), ki vestno beleži oziroma preko tiskalnika izpisuje podatke kdaj in kako je nekdo glasoval. Na tem seznamu seveda ni navedeno kdo je glasoval, vendar pa volilni uradniki na ločen seznam volilcev vpisujejo vrstni red kdaj so glasovali.

Na podlagi zakonodaje zvezne države Ohio pa je mogoče pridobiti oba dokumenta: seznam volilcev z vpisanim vrstnim redom kdaj so volili ter seznam glasovnic z označenimi časi začetka in konca glasovalne seje. Te podatke je mogoče povezati - in ugotoviti kako je glasoval konkreten Janez Novak oz. John Doe. S tem pa se odpirajo tudi možnosti za pritiske na volilce in volilne goljufije.

Na možnost problema so sicer informacijski revizorji sistema opozorili že...

17 komentarjev