»

Nova kitajska zamisel o nadzoru interneta: omejiti Bluetooth, Airdrop

Slo-Tech - Na Kitajskem je internet močno nadzorovan, tako da nekatere zahodne storitve sploh niso dostopne, pa tudi vsebine se preverjajo. Ena izmed razpok, ki jo nasprotniki izkoriščajo, je deljenje datotek in podatkov na lokalnem nivoju, denimo z uporabo AirDropa ali Bluetootha na sploh. Tako se izognejo centralnemu omrežju in nadzoru, kar kitajske oblasti močno jezi. Zato so se odločile temu narediti konec.

V javno razpravo so poslali predlog zakonodaje, ki bo močno omejil uporabo teh storitev. En mesec bo potekala razprava o storitvah v bližnji zaprtih omrežjih (close-range mesh network services), kamor na primer sodi AirDrop. Nova zakonodaja predvideva, da bodo morali ponudniki storitev preprečiti prenos nezakonitih ali neprimernih vsebin prek teh storitev. Prav tako bodo morali sodelovati z oblastmi, uporabniki pa se bodo morali registrirati s polnim imenom, če jih bodo želeli uporabljati.

Storitve že sedaj niso popolnoma svobodne. AirDrop na Kitajskem je na primer omejen na 10...

55 komentarjev

Google omogočil deljenje datotek med bližnjimi napravami tudi z Windows

Slo-Tech - Android ima že nekaj let funkcijo Nearby Share, ki omogoča deljenje datotek med telefoni, ki so v neposredni bližini. Uporabniki sicer z njo niso najbolj seznanjeni, saj marsikdo še vedno najraje uporablja internet, a funkcija deluje. Velika slepa pega je bilo deljenje datotek s prenosnimi računalniki in drugimi napravami, ki imajo nameščen Windows. Ta manko je Google sedaj odpravil.

Nearby Share uporablja Bluetooth, da se naprave najdejo, nato pa uporablja tudi Wi-Fi. Sedaj je Google pripravil aplikacijo za Windows, ki jo preprosto namestimo. Potrebujemo 64-bitni računalnik, kar so danes domala vsi, in povezljivost z Wi-Fi in Bluetooth. To pri prenosnih računalnikih ni težava, namizni pa često potrebujejo posebne module za to podporo. Aplikacijo lahko nato uporabljamo celo brez prijave vanjo z Googlovim računom, le da je to malce manj udobno, ker je treba vsak prenos ročno potrditi. Ti prenosi so lahko fotografije, videoposnetki, dokumenti ali preprosto cele mape.

Da storitev...

20 komentarjev

Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Android Authority - Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v...

34 komentarjev

Pametni odklep Androida ve, kdaj ste ga dali iz rok

Slo-Tech - Google je v svoj Android 5.0 dodal možnost pametnega odklepanja telefona, ki nam bo prihranil ponavljajoče vnašanje kode za odklep. Če imamo vključen samodejen zaklep telefona in večkrat pogledamo nanj, recimo med hojo, je skrajno nadležno vedno znova vtipkovati kodo ali risati vzorec. Zato je Google pripravil funkcijo pametnega odklepa, ki telefoni pusti odklenjen, dokler ga imate v žepu.

Zamisel je preprosta. Če imate telefon v žepu, ga vzamete v roke in odklenete, nato pa pospravite nazaj v žep, ga imate ves čas v posesti vi. In zato ga nima smisla vdrugo spet odklepati. Android bo z žiroskopi in pospeškomeri na telefonu ugotovil, kdaj ste telefon dali od sebe in ga položili na, denimo, mizo. Šele tedaj se bo telefon zaklenil. Zamisel je preprosta,...

29 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.7 Lion

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.7 Lion, ki je po skoraj dveh letih nasledila 10.6 Snow Leopard. Novosti je precej, večino jih je Apple vključil že v predogledne verzije in smo jih že predstavili, a vseeno.

Mac OS X sedaj podpira hkratne dotike (multitouch gestures) na krmilni ploščici (trackpad), ki omogočajo povečevanje besedila in slik, obračanje in listanje med stranmi itn. Druga dobrodošla novost je celozaslonski način poganjanja aplikacij, ki sedaj pokrijejo tudi dock in zgornjo opravilno vrstico. V celozaslonskem načinu je moč hkrati poganjati več aplikacij, med njimi pa se pomikamo s kretnjami. Podporo za ta način imajo že Mail, Safari, Preview, iCal, FaceTime, Dashboard, Screen Sharing, in Photo Booth....

45 komentarjev

Apple WWDC: OS X Lion

iMovie v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Začetna predstavitev oz. keynote Steva Jobsa na vsakoletni razvijalcem namenjeni konferenci WWDC je letos prinesel tri glavne novosti, predstavitev nekaterih novosti v OS X Lion, najnovejši izdaji Applovega operacijskega sistema za osebne računalnike, predstavitev iOS 5 in predstavitev oblačne storitve iCloud. Če se sprva osredotočimo na OS X Lion, vidimo, da pri Applu še niso opustili načela prinašanja funkcij z iOS na OS X. Predstavitev so sicer začeli z za Applove predstavitve običajnimi statistikami, npr. da platforma Mac letno raste z okrog 28 %, medtem ko je v istem času preostala industrija osebnih računalnikov doživela celo rahlo zmanjšanje v prodaji, če verjamete Applovim statistikam. V vsakem primeru naj bi...

79 komentarjev

OS X 10.7 Lion na voljo za predogled

Vmesnik, na katerega je močno vplival iPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Apple je skupaj s prenovljenimi MacBooki predstavil še prvo predogledno različico naslednje verzije svojega operacijskega sistema, OS X 10.7 s kodnim imenom Lion. Predogledna različica, namenjena za razvijalce, je na voljo kar v Mac App Store, od koder jo udeleženci Mac Developer Program lahko prenesejo z vnosom svoje kode. V primerjavi z lansko predstavitvijo ima razvojna različica še nekaj zanimivih novosti, npr. Auto Save, Versions, Resume, Mail 5 in AirDrop. Auto Save samodejno shranjuje dokument med ustvarjanjem le-tega, medtem ko uporaba Versions omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumenta. Mail je v 5. inkarnaciji dobil boljšo podporo združevanju sporočil e-pošte v teme, kar so poimenovali Conversations, še najbolj zanimiva novost pa zna biti AirDrop.

Ta deluje brezžično ter se poveže neposredno...

23 komentarjev