»

Pametni zvočniki bodo zaznavali srčne zastoje

IEEE Spectrum - Strokovnjaki iz Seattla so razvili algoritem, ki je zmožen zaznati značilno hropenje, ki je posledica zastoja srca. To obeta, da bodo pametni zvočniki na nočnih omaricah začeli samodejno preprečevati tovrstne smrti.

Srčni zastoj je bržkone najnevarnejši tip srčne okvare, saj pri njem do smrti pride že v nekaj minutah in je takojšnja pomoč za preživetje bolnika ključnega pomena. Še posebno usoden je, ker se statistično veliko primerov dogodi med spanjem, ko prizadeti ob sebi nima nikogar, ki bi lahko pomagal. Zato so raziskovalci z Washingtonske univerze v Seattlu prišli na idejo, da bi pametne zvočnike, kakršna sta Amazonov Echo in Googlov Home, uporabili za poslušanje dihanja spečih uporabnikov. V približno polovici primerov namreč ob srčnem...

28 komentarjev

Tudi Samsung razvija pametni zvočnik

Slo-Tech - Naslednja vroča stvar so očitno pametni zvočniki, kakršen je Amazonov Echo ali Googlov Home. Poleg Microsofta in Appla, ki razvijata svoja izdelka, se v tekmo podaja še Samsung. Po poročanju The Wall Street Journala se bo Samsungov izdelek imenoval Vega in ga bo poganjal Samsungov pametni pomočnik Bixby.

Za Bixby smo prvikrat slišali marca, ko je ob najavi Galaxyja S8 in S8+ Samsung napovedal tudi konkurenco Applovi Siri. Bixby sicer zamuja, saj ob izidu telefona sploh še ne zna angleško, kar je tudi razlog za sorazmerno pozen prihod Vege. Ta bo imela težko delo, saj ima v ZDA Amazonov Echo kar 70 odstotkov trga, četrtino pa obvladuje Google Home. Konkurenca se vsaj za zdaj bori za drobtinice. Mimogrede, v ZDA tovrstne izdelke uporablja okrog 10 odstotkov...

6 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Protesti proti WTO? Samo igra...

Independent Media Center - Več ali manj so računalniške igre obdelale že vse plati človeške preteklosti in prihodnosti od pamtiveka do star treka, ampak tole je pa vendarle novost. Podjetje Rockstar games bo za PlayStation izdalo igro z naslovom "State of emergency".
Igra se dogaja v bližnji prihodnosti, ko izkoriščevalski ATO (American Trade Organization) prevzame oblast in razglasi izredno stanje. Kot demonstrant na ulicah se morate z vsemi sredstvi boriti za zrušenje ATOja (parodija na World Trade Organization) - obešati plakate, povzročati nerede, tepsti se z policijo itd.
Igra je precej razburila resnične demonstrante iz Seattla in Quebeca, saj jih je bilo v resnici nasilnih le peščica, ostalih 40,000 pa je protestiralo mirno, a o njih nihče ni poročal. Prav tako so precej besni tudi tamkajšnji policaji, ki pravijo, da je igra ravno prava za vašega otroka, če želite, da postane "nasilni anarhist".
Starši se že dolgo pritožujejo, da igre povzročajo nasilnost, a zaenkrat jih je večina govorila o dokaj...

6 komentarjev

Obletnica Pocket PC-ja

več strani - Še malo Microsofta od Mitje.
Korporacija Microsoft je na vsakoletni prireditvi Local Media Day predstavila in proslavila prvo obletnico obstoja svojega izdelka Microsoft Pocket PC. Dogodek je običajno priložnost za medije iz Seattla, da izvejo kaj več o Microsoftovi strategiji ter načrtih za prihodnost, tokrat pa je Microsoft izkoristil to priložnost za obeležitev prve obletnice ene najbolj prodornih naprav na trgu dlančnikov. "V preteklem letu smo bili priča velikim spremembam, izvedenim glede na pričakovanja uporabnikov dlančnikov, ki potrjujejo pravilnost Microsoftovih domnev, da ljudje od svojega dlančnika pričakujejo več kot le upravljanje z osebnimi informacijami," je povedal Juha Christensen, podpredsednik Microsoftovega oddelka Mobility Group. "Medtem, ko industrija dlančnikov sedi in čaka na prodajne uspehe, je pravzaprav Microsoft tisti, ki s tehnološkimi inovacijami in enakomerno rastjo prodaje dokazuje svoje vodstvo na trgu."

V preteklem letu je Pocket PC software...

0 komentarjev