»

V Afriki izkoreninili divji tip otroške paralize

Slo-Tech - Po večdesetletnem trudu je v Afriki izkoreninjena otroška paraliza z virusom divjega tipa (v resnici so trije, a dva sta bila že pred leti). Zadnji potrjeni primer so v Nigeriji zabeležili pred štirimi leti, danes pa je ARCC (Africa Regional Certification Commission) uradno razglasila bolezen v Afriki za izkoreninjeno. Končni rezultat je omogočil program v zvezni državi Borno v Nigeriji, kjer so intenzivno cepili otroke in spremljali širjenje bolezni. Regionalni direktor afriškega dela Svetovne zdravstvene organizacije Matshidiso Moeti je dejal, da gre za velik in pomemben podvig z izjemno vztrajnostjo, potem ko so bili že mnogokrat blizu, pa se je situacija znova poslabšala. Še pred nekaj leti je bila Nigerija odgovorna za polovico vseh primerov bolezni. Edini žarišči na svetu ostajata Afganistan in Pakistan.

Izkoreninjenje divjega tipa virusa v Nigeriji je bil velikanski podvig, ki je vključeval nesebično delo zdravstvenih delavcev, ki so se morali prebiti v odročne vasi,...

74 komentarjev

NIH ukinil financiranje projekta o prenosu koronavirusov z netopirjev na ljudi

Wuhanski laboratorij. Slika: Hector Retamal/AFP

vir: Science Magazine
Science Magazine - Ameriški državni financer NIH (National Institutes of Health) je iz nepojasnjenih razlogov ukinil financiranje raziskave koronavirusov, ki se je ukvarjala z razumevanjem, od kod prihajajo in kako lahko z netopirjev preskočijo na ljudi. Nenadna prekinitev projekta, ki mu je bilo lani odobreno podaljšanje financiranja za 5 let, je sprožila polemike v raziskovalni skupnosti, da se na podlagi neresničnih govoric sprejemajo zelo resnične odločitve, piše Science. Projekt je bil ukinjen teden dni za tem, ko je ameriški predsednik javno ponovil (znanstveno ovrženo!) trditev, da je novi koronavirus ušel iz kitajskega laboratorija, in ob tem dodal, da bo ta omenjeni projekt končan zelo hitro.

Del ameriške politike še vedno ponavlja teorijo, da naj bi novi koronavirus, ki povzroča covid-19, nekako pobegnil iz laboratorija v Wuhanu. Raziskave tega ne podpirajo in kažejo, da ima novi virus izvor, kakor so ga imeli dosedanji, tj. preskok z živalske vrste na človeka. Tak dogodek je malo verjeten...

68 komentarjev

Trump vnovič omejil ameriške raziskave na fetalnih tkivih

Science Magazine - Ameriška administracija je po nareku predsednika Trumpa ukinila raziskave na fetalnih tkivih v okviru državnih laboratorijev, zunanje z državnim financiranjem pa podvrgla zamudnemu postopku dodatnega potrjevanja. Ukrep, ki je bil sprožen zaradi ugajanja nasprotnikom splava, bo imel negativne posledice za raziskave, ki so doslej življenje rešile velikemu številu bolnikov.

Fetalna tkiva pridobivamo iz splavljenih plodov in so ključni element mnogih raziskav v medicini. Z njimi smo se dokopali do spoznanj v dinamiki virusov HIV in Zika, hepatitisov B in C, diabetesa pa razvojnih, degenerativnih in očesnih bolezni, ključno je bilo pri nastanku cepiva proti otroški paralizi. Njegova vrednost v času bliskovitega napredka v regenerativni medicini in rabi matičnih...

126 komentarjev

Imamo že tretjega človeka, ki so ga ozdravili HIV-a?

Slo-Tech - Po berlinskem in londonskem pacientu imamo zelo verjetno še düsseldorfskega. Na konferenci o retrovirusih in oportunističnih infekcijah v Seattlu so predstavili medicinski primer bolnika iz Düsseldorfa, ki je bil okužen s HIV in tudi tri mesece po prenehanju jemanja zdravil nima zaznavnih koncentracij virusa v telesu. Tudi tretji bolnik je bil ozdravljen na enak način, in sicer s presaditvijo kostnega mozga od darovalca, ki ima posebno mutacijo, zaradi katere večina sevov HIV-a ne more napasti njegovih belih krvničk.

Več kot tri mesece po koncu tretmaja s protivirusnimi zdravili omenjeni posameznik v vzorcu tkiva iz črevesja in limfnih vozlov ni imel zaznavnih količina virusa. To je sicer še nekoliko zgodaj, a kot kaže,...

10 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) je objavil končne rezultate desetletje trajajoče raziskave, v kateri so preverjali, ali elektromagnetni valovi mobilnih telefonov povzročajo raka. Več kot 30 milijonov dolarjev vredna študija, v kateri so analizirali vpliv na miši in podgane, je pokazala nekaj dokazov, da mobilni telefoni v podganah lahko povzročajo raka. Rezultati niso neposredno prenosljivi na ljudi.

Študija sega še v čas Clintonovo administracije. Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je tedaj naročila raziskavi, ki so ju na NIH izvedli v okviru nacionalnega toksikološkega programa (NTP). Sedaj imamo pred seboj agregirane...

32 komentarjev

Največji primer znanstvene prevare v zadnjih desetletjih

Slo-Tech - V ZDA so odkrili eno največjih prevar v znanosti v zadnjih desetletjih, s katero je brezvestni raziskovalec prikazoval, kakor da preizkusno cepivo proti HIV-u deluje. Z namerno kontaminacijo vzorcev je lažno prikazal pozitivne rezultate, za kar je njegova skupina skupno prejela 19 milijonov dolarjev projektnega denarja ameriškega Inštituta za zdravje (NIH).

Dong-Pyou Han je na Iowa State University (ISU) pod vodstvom Michaela Choja preiskoval AIDS oziroma HIV ter zaščito pred njim. V konkretnem primeru so študirali, ali zajčje celice ob dodatku glikoproteina gp41, ki predstavlja del...

20 komentarjev

Nov postopek zdravljenja kronične limfocitne levkemije - HIV vs. levkemija 1:0

MSNBC - V poplavi "revolucionarnih novosti" imamo praviloma vsak teden novo revolucionarno baterijo, sončno celico, čudežni tranzistor pa tudi zdravilo proti raku, ki se ga neslednji teden ne spomni nihče več.

Tokrat je stvar videti malce bolj resna. Na Pensilvansijski univerzi so pod vodstvom dr. Carla June v klinični raziskavi uspeli doseči drastičen napredek pri zdravljenju kronične limfocitne levkemije (CLL) pri pacientih v zadnjem stadiju bolezni. Omenjeno bolezen je mogoče zdraviti z agresivno kemoterapijo, dokončno ozdravljiva pa je samo s presaditvijo kostnega mozga, ki pa pogostokrat ni mogoča.

Zdravilo deluje s pomočjo spremenjenega virusa HIV. Pacientu najprej odvzamejo nekaj belih krvničk, ki jih "okužijo" z genetsko spremenjenim virusom HIV. Bele krvničke nato izven pacienta razmnožijo, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj. Spremenjene bele krvne celice imajo zmožnost zaznave in uničenja rakavih celic, vsaka celica pa se lahko razmnoži do okrog 1000 primerkov.

Ena sama...

22 komentarjev

Znanstveniki so vzgojili miši, ki regenerairajo organe

Slo-Tech - Znanstveniki na Wistar Institutu v ameriki so v laboratorijih uspeli vzgojiti miši, ki lahko regenerirajo svoje organe. V sicer spornih poskusih so mišim amputirali prste, in repe, ki so se popolnoma regenerirali. Popolnoma so se obnovili celo členki v prstih. Prav tako so delali poskuse na notranjih organih, kjer so bili rezultati enako navdušujoči. Samo možgansko tkivo se ni želelo regenerairati.

Znanstveniki so regeneracijo v drugih miškah vzbudili tako, da so vanje injicirali fetalne celice miši, ki so imele sposobnost regeneracije, in glej, tudi druge miške so to sposobnost pridobile.

Pravijo, da proces regeneracije nadzira približno ducat genov. Trenutno še raziskujejo nihovo točno vlogo, so pa prepričani, da imamo tudi ljudje podobne gene.

Izvorna novica

To pomeni, da bo Slo-tech lahko precej prihranil pri nabavi novih hrčkov, saj se bodo stari sami regenerirali [>:D]

62 komentarjev