»

Za rabo Oculusovih naočnikov bo obvezen Facebookov račun

Road to VR - Pri Facebooku so objavili, da se bodo kupci novih Oculusovih VR naočnikov od oktobra dalje primorani za njihovo rabo prijaviti s Facebookovim računom, medtem ko bo združitev Oculus IDja obstoječih uporabnikov s Facebook accountom izvedena z začetkom leta 2023. Ukrep je spričo Facebookove prakse obupnega ravnanja z osebnimi podatki že sprožil številne kritike.

Že ko je Facebook pred šestimi leti za dve milijardi dolarjev kupil snovalce VR naprav Oculus, so se pojavili očitki, da gre firma na pot prisilne tesnejše vključitve v Facebookov ekosistem. Ustanovitelj Palmer Luckey je takrat (ob zagotovilih krovnih lastnikov) poudarjal, da raba družbenega omrežja pri koriščenju VR očal ne bo potrebna. Toda časi so se spremenili; večina prvotnih šefov Oculusa je spakirala kovčke in so jih nadomestili Zuckerbergovi ljudje, po drugi strani pa Facebook vse bolj odločno združuje svoje platforme. Posledica tega je sedaj novica, da bo raba Oculusovih naočnikov za navidezno resničnost neobhodno...

13 komentarjev

Googlov Daydream je mrtev

Variety - Pri Googlu so povedali, da ustavljajo prodajo VR naočnikov Daydream View, obenem pa jih prihajajoči telefon Pixel 4 ne bo več podpiral. Trgovinica in aplikacije za obstoječe uporabnike zaenkrat ostajajo.

Googlova platforma Daydream sloni na enaki zamisli kot Gear VR: uporabi pametnega telefona in naočnikov, kamor se telefon vstavi, da na ta način dobimo zelo preprost sistem za navideno resničnost. Ko je družba projekt leta 2016 razkrila, je imela z njim ogromne ambicije: stotine milijonov uporabnikov in večmilijardni trg, ki bi bil pomemben segment Androida. Upi so sloneli predvsem na zgodnjem uspehu Gear VRa, ki ga je Samsung po izidu hitro prodal v več milijonih kosov, ter relativni priljubljenosti kartonastih očal Google Cardboard. Toda prodaja se je nato hitro nižala in v samem konceptu telefonične navidezne resničnosti so začele zevati nepremostljive luknje. Že na pomlad je bilo slutiti, da Daydream ugaša, saj ga na dogodku Google I/O niso niti omenili, medtem ko v...

13 komentarjev

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Google Glass se vrača z Intelom

Google Glass je združljiv tudi z dioptrijskimi očali

vir: Wikipedia
Ars Technica - Google Glass do sedaj ni bil pretirana uspešnica, pričakuje se npr. da bo postal uspešen v specializiranih področjih, ne pa v vsakdanu. K temu kaže tudi počasno opuščanje že razvitih aplikacij, kot je to storil Twitter z uradnim odjemalcem za Glass. A vseeno se že dlje pričakuje javno predstavitev, do sedaj je Google naglavni dodatek prodajal le izbranim srečnežem, Glass Explorerjem, večinoma razvijalcem in novinarjem. Prva pričakovanja za javno predstavitev so omenjala leto 2014, a se je izid zavlekel, zdaj je pričakovan za leto 2015. Najnovejša poročila Wall Street Journala zdaj pravijo, da bo izid prihodnje leto podkrepil Intel, saj naj bi končnim uporabnikom namenjena izdaja Google Glassa uporabljala njihove procesorje.

Trenutna omejena izdaja, Google Glass...

7 komentarjev

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

Odgovor konkurence na Google Glass

The Wall Street Journal - Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s...

37 komentarjev

Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Ars Technica - Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so...

34 komentarjev

Znane specifikacije Google Glass

Slo-Tech - Leto dni po prvi predstavitvi tedaj še zelo futurističnega projekta Google Glass so sedaj znane podrobnosti o novih očalih. Imela bodo zaslon visoke ločljivosti, ki bo prikazoval sliko, kakršno vidimo na 25-palčnem zaslonu v HD z razdalje poltretjega metra. Vgrajena kamera bo imela pet milijonov točk, zajem videa bo v ločljivosti 720p, poskrbljeno pa bo tudi za zvok (bone conduction transducer). Tako bodo odpadli nadležni ušesni vstavki.

Naprava se bo v svet povezovala prek WiFi in prek Bluetootha, shranila pa bo lahko 12 GB podatkov...

57 komentarjev