»

Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

vir: Heise
Heise - Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju...

67 komentarjev

Prodaja grafičnih kartic na 20-letnem dnu

Slo-Tech - Še pred letom dni je prodaja grafičnih kartic podirala vse rekorde, cene pa so letele v stratosfero. Sedaj je položaj nasproten, saj je prodaja v tretjem letošnjem kvartalu padla na najnižje ravni v zadnjih dvajsetih letih. Prodanih je bilo 6,9 milijona grafičnih kartic za namizne računalnike in približno toliko samostojnih čipov za prenosne računalnike, kažejo podatki Jon Peddie Research.

Prodanih 14 milijonov grafičnih čipov predstavlja 42-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tudi prodaja samostojnih grafičnih kartic je upadla za 32 odstotkov v primerjavi z lanskim tretjim kvartalov. Nazadnje so manj kot 6,9 milijona grafičnih kartic prodali v tretjem četrtletju leta 2005, ko je bila to edina možnost dobiti zmogljiv grafični čip. Trga zmogljivih integriranih grafičnih čipov tedaj ni bilo.

Zanimivo je, da se Nvidia znajde precej dobro. Njen tržni delež je zrasel na 86 odstotkov, kar predstavlja zgodovinski rekord. AMD je s približno 10 odstotki na zgodovinskem...

62 komentarjev

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Trg grafičnih kartic silovito padel

Slo-Tech - S koncem kriptonorije se umirja tudi trg grafičnih kartic. V zadnjem četrtletju minulega leta se je prodaja grafičnih kartic znižala za 40,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej in celo za 10,7 odstotka v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem. Običajno je četrto četrtletje zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone najboljše. Glavni razlog je upad vrednosti kriptovalut, zaradi česar se rudarjenje z grafičnimi karticami ne izplača več (ali pa vsaj bistveno manj).

Rezultat je močno skrčenje prodaje. Z 8,8 milijona prodanih grafičnih kartic gre za najslabši četrti kvartal v več kot desetih letih, ugotavlja Jon Peddie Research. Nvidiin tržni delež je nekoliko poskočil, in sicer s 74 odstotkov na 81 odstotkov, medtem ko se je AMD-jev ustrezno znižal. Še leto pred tem je bil sicer AMD-jev delež kar 34-odstoten ali dvakrat večji kot sedaj. Z diskretno grafično kartico se je prodalo 27,8 odstotka osebnih...

106 komentarjev

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

X-Bit Labs - Podatki podjetja Jon Peddie Research o prodaji grafičnih procesorjev v tretjem letošnjem četrtletju kažejo, da se je prodaja nekoliko skrčila, največ pa je izgubil AMD, medtem ko sta Intel in Nvidia napredovala. Skupno se je prodaja grafike v primerjavi četrtletjem poprej znižala za eno odstotno točko. V tem času se je trg namiznih računalnikov povečal za 8,4 odstotka, prenosnikov pa skrčil za enak procent.

Največji tržni delež ima še vedno Intel, ki obvladuje 55,6 odstotkov trga, kar je za tri odstotke več kot lani. Drugi AMD je izgubil enajst odstotkov v primerjavi s četrtletjem poprej in pristal pri 22,3 odstotkih, medtem ko je Nvidia rahlo povečala svoj delež na 21,2 odstotka. Vsi ostali proizvajalci ne zberejo niti odstotka skupaj.

AMD znižanje pripisuje zmanjšanemu povpraševanju, saj sestavljavci računalnikov porabljajo...

17 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev