»

Vlada predlaga nižjo stopnjo DDV tudi za e-knjige in e-časopise

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je včeraj v javno obravnavo poslalo predlog sprememb zakona o DDV, ki med drugim prinaša tudi nižjo stopnjo DDV za elektronske publikacije. Doslej so bile do nižje, 9,5-odstotne stopnje upravičene samo publikacije na fizičnih nosilcih, torej časopisi, knjige ipd.

Sprememba je posledica Direktive Sveta (EU) 2018/1713, ki je bila sprejeta lani 6. novembra. Ta daje državam članicam možnost, da se same odločijo, po kateri stopnji bodo obdavčile elektronske publikacije. Pred tem je bila za elektronske medije predpisana normalna stopnja, ki ne sme biti nižja od 15 odstotkov, pri nas pa znaša 22 odstotkov. Tako je prihajalo do nenavadnih situacij, ko je bila elektronska izdaja iste revije obdavčena više kakor tiskana verzija. Ministrstvo za finance meni, da...

41 komentarjev

Deset aktualnih prelomnih tehnologij po izbiri Billa Gatesa

Technology Review - MITjeva revija Technology Review je kot vsako leto tradicionalno oznanila deseterico tehnologij, ki naj bi v bližnji prihodnosti pomembno krojile svet. Toda tokrat so za izbiro prvič uporabili zunanjega strokovnjaka - Billa Gatesa.

Technology Review, publikacija v lasti univerze MIT, od leta 2001 sleherno dvanajstmesečje (z izjemo 2002) opozori na deset področij raziskovanja, ki obetajo, da bodo razmeroma kmalu pomembno vplivala na naše življenje. Letos je postavke izjemoma izbiral Bill Gates - ki je pri tem zavrgel večino siceršnjih predlogov uredništva. Njegova soudeležba ni zgolj marketinški prijem, kajti nekdanji prvi mož Microsofta je preko svoje fundacije tesno vpet v dogajanje na samem čelu napredka in ima dober uvid v obetajoče tehnologije. Zato kaže...

11 komentarjev

Elon Musk bi nalagal vaše misli na računalnike

The Wall Street Journal - Prometne konice, raziskovanje vesolja, spreminjanja transporta. Nekdanji najboljši prijatelj Donalda Trumpa Elon Musk ima velike ambicije za reševanje svetovnih izzivov. Ima pa tudi denar in vpliv, da vsaj lahko poizkusi uresničiti najbolj nore ideje. In najnovejša Muskova podjetniška pustolovščina želi povezati računalnike in človeško zavest, poroča The Wall Street Journal. Muskov startup, poimenovan Neuralink, že vsaj slabo leto razvija tehnologijo, ki bo omogočala ljudem komuniciranje z napravami brez fizičnega vmesnika. Ter tudi shranjevanje svojih misli naračunalniških sistemih. Dodana vrednost same tehnologije pa naj bi bila tudi rast kognitivnih sposobnosti uporabnika.

In kako to mislijo storiti? Za sedaj...

15 komentarjev

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Bill Gates se počasi poslavlja

Slo-Tech - Danes je Bill Gates javno naznanil, da se počasi umika iz Microsofta. Tako se je začelo dvoletno obdobje, ki bo trajalo do julija 2008, v katerem bosta njegove naloge prevzela Ray Ozzie in Craig Mundie, oba CTO. Gates se bo v prihodnje več posvečal svoji fundaciji Bill & Melinda Gates Foundation, kljub temu pa bo tudi po juliju 2008 sodeloval pri ključnih stvareh, ki zadevajo Microsoft.

Več si je moč prebrati na uradni strani.

87 komentarjev

Bill Gates o patentih

Slashdot - "If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today. ... The solution is patenting as much as we can. A future startup with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose. That price might be high. Established companies have an interest in excluding future competitors."

"Če bi ljudje vedeli kako dobiti patente, ko se je pojavila večina idej, in bi te ideje patentirali, bi bila industrija danes na popolni mrtvi točki. ... Rešitev je patentirati čim več. Bodoči začetniki brez lastnih patentov bodo prisiljeni plačati katerokoli ceno, ki jim jo bodo velika podjetja vsilila. Cena bo lahko visoka. Uveljavljena podjetja imajo interes za izključitev prihodnjih tekmecev."

Izjava Billa Gatesa leta 1991.

O Gatesovih idejah, zakaj predstavljajo odprti internetni protokoli komunizem in zakaj je bil tudi Billl Gates včasih...

50 komentarjev