»

Slovenija je kot kaže oblikovala svojo 5G politiko

Mike Pompeo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Prihajajoči četrtek bo med svojo evropsko turnejo Slovenijo obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Gre za najvišji obisk iz te države, odkar se je leta 2008 tu mudil George Bush. Poleg običajnih diplomatskih prijaznosti, kot je srečanje na Bledu s predsednikom Pahorjem in premierjem Janšo, bo osrednji del obiska namenjen podpisu ameriško-slovenske deklaracije o varnosti omrežij 5G. V imenu Slovenije jo bo podpisal zunanji minister Anže Logar.

Deklaracija benignega imena, pa v sebi skriva precej močno zavezo, saj se bo z njo Slovenija pri gradnji mobilnih omrežij pete generacije najverjetneje strinjala z izključitvijo kitajskih ponudnikov, kot sta Huawei in ZTE. Čeprav izjava konkretnih podjetij ne omenja. Kot poročajo mediji, je njena vsebina tudi sicer precej asketska: v njej državi med drugim izpostavljata nujnost, da bodo prihodnja omrežja 5G varna. ZDA in Slovenija z izjavo poudarjajo, da je treba preveriti ponudnike opreme za omrežja 5G in njihove dobavitelje....

75 komentarjev

Nokia predstavila programsko rešitev za upravljanje 5G omrežij v oblaku

Slo-Tech - Gre za Nokia Network Operations Master, programsko opremo v oblaku, namenjeno ponudnikom telekomunikacijskih storitev za upravljanje 5G omrežij. Kot pojasnjujejo v predstavitvi za medije, bo za razliko od 2G, 3G in 4G omrežij, ki jih je bilo moč pretežno upravljati ročno, kompleksnost 5G infrastrukture zahtevala orodja, ki znajo inteligentno odpravljati ozka grla tako na fizičnih, kot na virtualnih omrežjih. Prav tako so se dosedanja orodja slabo prilagajala potrebam po vedno večji zmogljivosti infrastrukture, zlasti kar se tiče računalniškega oblaka in nove generacije mobilnih omrežij.

Nokia Network Operations Master tako temelji na Nokiinem oblaku in njihovi platformi Common Software Foundation ter zmore samodejno odpravljati težave, upravljati veliko število različnih odsekov omrežij za različne uporabnike, nadzorovati konfiguracijo omrežij in podrejeno programsko opremo. Ker pri tem uporablja metode strojnega učenja, lahko po zagotavljanju predstavnikov Nokie veliko število...

8 komentarjev

EU za omejitve, ne za popolno prepoved Huaweija

Reuters - Evropska komisija (EK) je objavila smernice za uvajanje tehnologije 5G, v katerih se je dotaknila tudi vloge podjetij, ki veljajo za potencialno tvegana. Čeprav ga ne poimenujejo neposredno, gre seveda za Huawei, zaradi katerega je EU pod pritiskom ZDA, ki od svojh partneric pričakujejo popolno blokado tega kitajskega podjetja pri gradnji 5G infrastrukture. Kljub temu bo na koncu vsaka država članica sama odločala o tem, čigavo opremo bo dovolila na svojem ozemlju, smernice EK pa naj bi zagotavljale, da bodo države svoje varnostne pristope med sabo do neke mere uskladile.

Pred dnevi je svojo strategijo razkrila Velika Britanija, ki je sicer na izhodnih vratih unije, smernice EK pa v določeni meri posnemajo pristop otočanov. Torej, sodelovati smejo vsi ponudniki, vendar bodo za nekatere veljale določene omejitve, denimo pri gradnji kritičnih delov infrastrukture, kot so jedrna omrežja. Komisija članice še poziva, naj okrepijo varnostne elemente, ocenijo tveganja pri posameznih...

2 komentarja

Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa...

25 komentarjev

Velika Britanija ne bo izločila Huaweija iz postavljanja omrežja 5G

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Sunday Timesa naj bi Huawei tudi v Veliki Britaniji dobil možnosti izgradnje vsaj dela omrežja 5G. Medtem ko mu v ZDA iz varnostnih razlogov tega ne dovolijo, je Nemčija ta mesec sporočila, da bo Huawei lahko normalno konkuriral. To je močan znak, da bo v celotni Evropski uniji najverjetneje podobno, ni pa bilo jasno, kaj se bo zgodilo na Otoku. Premier Boris Johnson naj bi se sedaj odločil, da bo Huawei imel dostop do delov omrežja, ki niso sporni (non-contentious).

Kaj bo to v praksi pomenilo, še ni jasno. Zagotovo bo to precej vznejevoljilo ZDA, ki so uspele doseči prepoved Huaweijeve gradnje omrežij 5G tudi v Kanadi in Avstraliji ter zanjo lobirale še drugod, enako pa so pričakovali še v Veliki Britaniji. Toda Britanci so ugotovili, da vseh tehnologij, ki jih omogoča Huawei, zahodna podjetja ta hip še niso zmožna ponuditi, zato bi lahko v primeru vnaprejšnje odpovedi ostali s slabšimi rešitvami. Nekaj podobnega je nakazoval že pobegli dokument aprila, ko...

19 komentarjev

Nemčija bo dovolila uporabo Huaweijeve tehnologije v 5G omrežjih

Slo-Tech - Odločitev je potrdil tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva, kot je povedal, želijo na ta način izenačiti vse ponudnike. Bo pa Nemška poteza verjetno vznejevoljila Washington, od koder že ves čas prihajajo pritiski na partnerske države, s katerimi želijo doseči bojkot opreme tega kitajskega proizvajalca. Razlog je domnevno tesna povezanost podjetja s kitajskimi oblastmi, zaradi česar se ZDA bojijo, da bi lahko strojna oprema omogočala vohunjenje. ZDA sta se v tem pogledu že pridružili Avstralija in Nova Zelandija, medtem ko Velika Britanija in Francija svoji odločitvi napovedujeta v kratkem.

Huawei je sicer v preteklosti svojo 5G opremo že preizkušal na nemških tleh, prav tako jo je v preteklosti že dobavljal tamkajšnim telekomom. Ti so nedavno opozorili, da bi taka prepoved zamaknila uvedbo 5G omrežij v državi, telekomunikacijska podjetja pa bi zaradi nje utrpela milijardno škodo.

Predstavniki Huaweia so nemško odločitev pozdravili, saj da temelji na dejstvih in...

30 komentarjev

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem

vir: Reuters
Reuters - Težave za Huawei, ki mu je ta teden Trump onemogočil dostop do ameriške tehnologije, se stopnjujejo. Po poročanju Reutersa je temu sledil tudi Alphabet (Google), ki s Huaweijem ne bo več sodeloval. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do vse strojne in programske opreme, ki ni izrecno odprtokodna. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do posodobitev Androida, naslednje verzije telefonov pa ne bodo imele Googlovih aplikacij, kot sta Play Store ali Gmail.

Uradnih informacij iz Googla ali Huaweija še ni. Google še preučuje, kako naj prepoved dejansko udejanjijo, Huaweijevi odvetniki pa že študirajo pogodbe. Tudi ameriško ministrstvo za trgovino ne daje komentarjev. Za zdaj je gotovo le, da bo podjetju ostal dostop do verzije AOSP...

269 komentarjev

EU še ni odpisala Huaweija za gradnjo omrežij 5G

Slo-Tech - Medtem ko je ZDA prepovedala, da bi Huawei gradil omrežja 5G, češ da je podjetje pretesno povezano s kitajsko vlado in kot tako predstavlja nevarnost za ameriško nacionalno varnost in strateške interese, v Evropi prepovedi za zdaj ne bo. Kljub pritiskom iz ZDA se Evropska komisija ni odločila za prepoved Huaweijeve opreme, je pa izrazila zaskrbljenost. Priporočila je skupen pristop k varnostnim tveganjem, v dokumenti pa ni izrecno omenila Huaweija. Nemčija je v preteklosti že dejala, da Huaweiju ne bo branila dostopa do trga, kar je močno razhudilo ZDA.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip je dejal, da bo tehnologija 5G gotovo preoblikovala gospodarstvo in družbo ter prinesla priložnosti za podjetja in ljudi, a se to ne...

20 komentarjev

ZDA zaradi Huaweija z ultimatom nad Nemčijo

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Ko ne gre zlepa, pač poskusiš še zgrda. Zato so ZDA te dni po poročanju Wall street journala (povezava je plačljiva, alternativni vir) precej neposredno, s pismom Richarda Grenella, njihovega veleposlanika v Berlinu, sporočile Nemčiji, da naj pri uvajanju 5G omrežij opusti uporabo omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. V nasprotnem primeru namerava Washington Nemčiji omejiti dostop do nekaterih obveščevalnih podatkov. V pismu še piše, da so kitajska podjetja zavezana k sodelovanju s kitajskimi obveščevalnimi službami, varnosti telekomunikacijske opreme pa ni mogoče natančno potrditi ali ovreči zgolj na podlagi revizije strojne in programske opreme.

Že...

71 komentarjev

Saga o Huaweiju in 5G omrežjih se utegne v EU zaplesti

Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo

vir: Wikipedia
TechCrunch - Na letošnjem MWC v Barceloni je z uvodnim nagovorom nastopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo, Mariya Gabriel, ki je predstavnike mobilne industrije starega kontinenta posvarila, da pričakuje njihov odziv na varnostne pomisleke glede omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei....

30 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Nemčija in Velika Britanija ne vidita zadržkov za Huaweijevo opremo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot so sporočili z britanskega Nacionalnega centra za informacijsko varnost (NCSC) so po podrobnem pregledu Huaweijeve omrežne opreme ugotovili, da njena uporaba ne predstavlja posebnih varnostnih zadržkov. Ugotovitve Britancev se zdijo objektivne, glede na to, da so po lastnih besedah imeli dostop tudi do izvorne kode Huaweijeve programske opreme. Predstavnik NCSC je še povedal, da jim ZDA za zdaj še niso predložile kakega oprijemljivega dokaza o spornosti tehnologije.

Britanija se sicer še odloča glede nacionalne politiko pri gradnji 5G omrežij, država pa je s tem postala ključna točka Huaweijevega upora proti ameriškim pritiskom na države zaveznice, zlasti ker je...

44 komentarjev

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

Standard 5G dokončan

Slo-Tech - Glede na veliko govorjenja o 5G in številnih izdelkih bi menili, da je standard za novo generacijo mobilnih omrežij 5G že dolgo časa nared, a smo ga v resnici šele pravkar dobili. Res smo že dlje časa vedeli precej natančno, kaj bo v standardu, a skupina za mobilne standarde 3GPP je šele sedaj uradno sprejela uradne specifikacije za samostojni 5G New Radio (NR). Spomnili se boste, da so decembra lani sprejeli standard 5G NR za nesamostojno (non-standalone) izvedbo. Ta je namenjena uporabi v krajih, kjer že stoji infrastruktura LTE. Novi samostojni standard pa se bo uporabljal, kjer se bodo z omrežjem 5G pokrivala področja, kjer nimajo LTE.

Standard je rezultat dogovora več kot 600 delegatov, ki so na plenarnem srečanju predstavljali operaterje,...

18 komentarjev

Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Reuters - Mozillin Firefox je v namiznem segmentu vodilni brskalnik, kar je donedavna Mozilli omogočalo precejšen vpliv na razvoj spleta. Toda s širitvijo mobilnih naprav z dostopom do interneta se razmerja moči spreminjajo, saj na Applovih napravah Firefoxa ni, na Androidu pa je prva ponujena izbira Chrome. In Mozilla se je znašla v nezavidljivem položaju, ki ga skuša reševati s Firefox OS. Kot so razkrili na MWC v Barceloni februarja letos, so prepričali štiri proizvajalce mobilnih telefonov (Alcatel, ZTE, LG Electronics in Huawei) in osemnajst operaterjev v razvoj izdelkov, ki bodo uporabljali Firefox OS.

Sedaj pa Mozilla cilja še na tablične računalnike. Kot poroča Reuters, se s Foxconnom dogovarjajo o proizvodnji...

16 komentarjev