»

ICAO: do leta 2050 bo letenje ogljično nevtralno

Slo-Tech - Članice Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) so v petek sprejele dolgoročni cilj (long-term apirational goal), da bo letalski promet do leta 2050 ostal ogljično nevtralen. Dogovor je sicer nezavezujoč, a predstavlja prvi korak pri prepoznavanju, da predstavlja letalski promet enega pomembnih prispevkov k antropogenim izpustom toplogrednih plinov. Količinsko izpusti predstavljajo 2,5 odstotka, a ker nastajajo visoko v atmosferi, je njihov vpliv nesorazmerno večji. Medtem ko so evropske države želel ambicioznejši dogovor, sta Rusija in Kitajska nezadovoljni že s sklenjenim.

Na skupščini ICAO, ki poteka vsaka tri leta, sklenjeni dogovor predstavlja sklepno dejanje dlje časa trajajočih pogajanj in dogovarjanj. Že na pripravljalnem srečanju julija letos so pripravili predlog dogovora, ki je bil sedaj potrjen. Provizoričen dogovor so letalske družbe sprejele že lani in ob tem pozvale ICAO k usklajenemu ukrepanju, da ne bi imeli različnih pravil v vsaki državi. Čeprav...

15 komentarjev

Tudi Kanada po letu 2035 brez avtomobilov na notranje izgorevanje

Slo-Tech - Kanada je naslednja v vrsti držav, ki so sprejele namere o prepovedi prodaje avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. V novem načrtu o znižanju izpustov toplogrednih plinov so opredelili leto 2035 kot mejnik, po katerem prodaja teh avtomobilov ne bo več dovoljena. Vmesni postaji sta 20-odstotni delež avtomobilov brez neposrednih emisij do leta 2026 in 60-odstotni delež do leta 2030. Pri težkih gospodarskih vozilih bodo prizanesljivejši.

Letno v Kanadi prodajo 1,64 milijona osebnih avtomobilov, medtem ko jih v njeni južni sosedi, ki ne kaže interesa za omejevanje, več kot 15 milijonov. Da bi laže dosegli cilje, bodo v Kanadi ponudili 1,7 milijarde kanadskih dolarjev subvencij za električne avtomobile in druga vozila brez neposrednih izpustov ogljikovega dioksida. Že trenutno nudijo 5000 kanadskih dolarjev subvencije, kar je primerljivo s slovensko shemo subvencije v višini 4500 evrov za gospodinjstva.

Do leta 2050 želi Kanada izravnati svoje izpuste ogljikovega dioksida s...

124 komentarjev

Evropska komisija predlaga ogljične carine

Slo-Tech - Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi...

43 komentarjev

Manj poletov, slabše vremenske napovedi

Slo-Tech - Eden izmed manj očitnih stranskih učinkov upada letalskih potovanj spričo pandemije so slabše vremenske napovedi, kar so strokovnjaki napovedali že v prvem valu. Zlasti Severni Atlantik je prava avtocesta med Evropo in Severno Ameriko, zaradi česar se tam običajno kar tare letal. Ta med poleti zbirajo tudi podatke o trenutnem vremenu, ki jih meteorologi s pridom uporabljajo pri izdelavi vremenskih napovedi. Podatki (vlažnost, temperatura, veter) se v realnem času prenašajo do več meteoroloških organizacij na svetu.

V prvih mesecih pandemije je letalski promet upadel za približno 75 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala tudi količina podatkov. Ameriška Nacionalna agencija za oceanografijo in atmosfero (NOAA) je sporočila, da se je razlika med dejanskim vremenom in napovedmi merljivo povečala. Za zdaj to še ne vpliva na uporabnost, saj poleg letal, ki še letijo, podatke pridobivajo tudi s satelitov, vremenskih balonov, boj v oceanih in kopenskih postaj. Prav tako se tovorni...

3 komentarji

Škotska do konca leta 100-odstotno z elektriko iz obnovljivih virov

Slo-Tech - Medtem ko večina držav ne kaže tendenc, da bi izpolnila zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma o ukrepih, ki bodo omejili antropogeno globalno segrevanje na največ 2 °C, je svetla izjema Škotska. Do konca leta bo Škotska električno energijo v celoti pridobivala iz obnovljivih virov.

Že v letu 2018 je Škotska iz obnovljivih virov proizvedla 76 odstotkov električne energije, delež pa bo letos dosegel 100 odstotkov. Škotska je svojo zadnjo termoelektrarno na premog zaprla leta 2016. Edina elektrarna na fosilna goriva je plinska elektrarna v Aberdeenshiru. Namesto fosilnih goriv Škotska raje uporablja obnovljive vire energije, kjer je čedalje pomembnejša vetrna energije. V prvi polovici minulega leta so škotske vetrnice pokrivale vso škotsko porabo in še nekaj severne Anglije. Beatrice Offshore Wind Farm zmore 588 MW (za primerjavo, Krško zmore 730 MW), gradijo pa Seagreen Wind Energy Farm, ki bo od leta 2022 nudil približno 1 GW električne energije. Do leta 2030 bo Škotska polovico...

72 komentarjev

Google posodablja in ozelenjuje svojo evropsko infrastrukturo

Slo-Tech - Za širitev zmogljivosti njihovih podatkovnih centrov v EU bodo namenili tri milijarde evrov, je na svojem blogu objavil sam izvršni direktor družbe, Sundar Pichai, ki se je obenem pohvalil, da bodo bodoči podatkovni centri poganjani z energijo brezogljičnega porekla. Ni naključje, da zeleno trkanje po prsih prihaja prav na Global climate strike day. Zadnja večja Googlova naložba v Evropi sicer sega že v leto 2007, skupaj pa so doslej za gradnjo svoje infrastrukture na stari celini namenili že 15 milijard evrov in zaposlili 13.000 ljudi.

Zelena energija je te dni že bila v ospredju Googlovih sporočil javnosti, saj se je podjetje odločilo vložiti sredstva v 18 projektov za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov v ZDA, Čilu in Evropi. Skupaj naj bi šlo za 1600 MW energije, namenjene delovanju bodoče Googlove infrastrukture, od katerih jih bo polovica proizvedena v Evropi. Gre za projekte vetrnih turbin v Belgiji, po dva na Finskem in Švedskem ter za peterico solarnih farm na...

21 komentarjev

KLM: Letite odgovorno, letite manj

Slo-Tech - Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za...

62 komentarjev

Amazon želi vsaj polovico paketov dostaviti zeleno

Slo-Tech - Promet in transport sta med največjimi onesnaževalci okolja, saj sta odgovorna za več kot četrtino globalnih izpustov ogljikovega dioksida. Zato je dobrodošlo vsako zmanjšanje, k čemur sodi tudi Amazonova smela napoved, da bo do leta 2030 polovico dostav izdelkov opravil z nevtralnim ogljičnim odtisom. Podjetje je vzpostavilo iniciativo Shipment Zero, s katero si prizadeva doseči ta cilj. V prihodnjem desetletju podjetja računa na biogoriva v letalskem prometu, električna vozila, obnovljive vire energije in embalažo za večkratno uporabo.

Da ga bomo laže držali za besedo, je Amazon obljubil, da bo še letos objavil svoj celotni ogljični odtis. V ta namen razvijajo obsežen znanstveni model svojih izpustov, ki bo v pomoč...

9 komentarjev

Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Googlov center v mestu Hamina na Finskem

Slo-Tech - Google je napovedal gradnjo novega računalniškega centra, ki ga bodo čez tri leta odprli na danski obali. V kraju Fredericia na jugovzhodu Jutlandije bo leta 2021 zaživel 600 milijonov evrov vreden center. Na Danskem ima dva velika centra že Apple, in sicer prvega od leta 2015, drugi pa bo začel delovati prihodnje leto.

Google poudarja, da bo novi center v celoti poganjala energije iz obnovljivih virov. To so si zagotovili z nakupom PPA (Power Purchase Agreement) za dobavo energije iz danskih vetrnih (na morju in kopnem) elektrarn ter sončnih elektrarn. Podobno je Google storil tudi na Finskem, kjer obnovljivo energijo zagotavljajo švedske vetrne elektrarne.

Center na Danskem bo peti Googlov center. Trenutno imajo po enega v Belgiji, na Finskem, Irskem in Nizozemskem. Vsem...

13 komentarjev

Google že prihodnje leto v celoti z obnovljimi viri energije

Slo-Tech - Velikan Google porabi svoji velikosti in branži primerno količino električne energije. Za obratovanje podatkovnih centrov in napajanje vseh svojih pisarn, laboratorijev in ostalih prostorov porabijo okrog 5,7 TWh električne energije letno. Od tega so letos 44 odstotkov energije te pridobili iz obnovljivih virov (zakupljene kumulativne kapacitete znašajo 2,6 GW), prihodnje leto pa bodo v celoti uporabljali električno energijo iz obnovljivih virov, so vnovič poudarili, k čemur jih je vzpodbudila tudi Trumpova retorika, ki ne kaže na podporo razvoju obnovljivih virov.

Google trenutno med vsemi podjetji uporablja z naskokom največ električne energije iz obnovljivih virov. Za njim je na drugem mestu Amazon z 1,2 TW, Microsoft in Facebook pa vsak s...

24 komentarjev

Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Meri-Pori je največja finska termoelektrarna na premog

Slo-Tech - Finska bo verjetno postala prva država na svetu, ki bo prepovedala uporabo premoga kot energenta za pridobivanje električne energije. V državi, kjer delež premoga v proizvodnji električne energije že vrsto pada in trenutno znaša 7 odstotkov, bodo termoelektrarne zaprli do leta 2030. Finsko ministrstvo za gospodarstvo bo predlog v parlamentarno obravnavo poslalo konec meseca, o njem pa bodo glasovali prihodnje leto.

Na Finskem sicer raba obnovljivih virov energije raste, a še vedno 40 odstotkov elektrike pridobijo iz fosilnih goriv, 27 odstotkov pa iz lesne biomase. Slednja je obnovljivi vir, a okoljsko vseeno problematičen, ker pri izgorevanju nastajajo škodljivi trdni delci in različni strupeni primarni...

33 komentarjev

Nov način gretja morda podatkovne peči

Slo-Tech - Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj...

11 komentarjev

Manj običajni prevzemi

Brezpilotno letalo na sončni pogon.

Slo-Tech - Google je podjetje, ki se ukvarja predvsem s programsko opremo in storitvami, a zelo dobro ve, da bo v prihodnosti pomembna tudi strojna oprema. Zato vsake toliko časa presenetijo s kakšnim zanimivim prevzemom, kot je bil decembrski nakup Boston Dynamics. To pot kupujejo Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnih plovil na sončni pogon. Titanova plovila na sončni pogon lahko teoretično v zraku ostanejo več let in nosijo več kilogramov koristnega tovora, predvsem inštrumentov. Google ni bil edini, ki se je zanimal zanj, saj je prehitel Facebook, ki je pred tem za podjetje ponujal 60 milijonov dolarjev.

Titan je uporabna pridobitev za Google, saj mu bo pomagal pri zbiranju zračnih posnetkov za Google Maps in Google Earth. Prav tako bo lahko sodeloval pri...

10 komentarjev