»

Gmail širi potrebo po 2FA

Slo-Tech - Dostop do elektronskega predala in njegove nastavitve so ključi za dostop do velike večine vseh digitalnih storitev, ki jih uporabljamo. Google v Gmailu za zaščito skrbi z dvostopenjsko avtentikacijo, ki jo potrebujemo pri novi prijavi, nato pa lahko v napravi ostanemo prijavljeni več tednov. Google je sedaj napovedal, da bo dodatno preverjanje (2FA) pogostejše, četudi smo v napravi že prijavljeni.

Prvi nasvet je seveda vključiti 2FA, saj tega še vedno niso storili vsi uporabniki. Uporaba Gmaila brez 2FA je zelo nevarna in se odsvetuje, saj kljub Googlovim poizkusom čim bolje zaščititi uporabnike ostaja ranljiva za hekerske prevzeme. Google pa nas obvešča še, da bo po novem 2FA potreben pri spreminjanju občutljivih nastavitev Gmaila, četudi smo prijavljeni. To so na primer novi filtri, nastavitve avtomatičnega posredovanja pošte, dostop prek protokola IMAP ipd. Google bo v takih primerih preveril, ali je treba dodatno potrditi istovetnost uporabnika, četudi je ta prijavljen.

...

5 komentarjev

Novi standardi informacijske varnosti v bančništvu

Slo-Tech - Kot kaže, nekatere slovenske banke uvajajo nove standarde na področju informacijske varnosti. Konkretno, na področju gesel.

Geslo je osnovni in najpogosteje uporabljan zaščitni mehanizem, zato morajo biti gesla praviloma dovolj kompleksna in dovolj dolga, da zagotavljajo želeni nivo varnosti. Težava pri geslih je, da si je kompleksna gesla težko zapomniti, zato pri oblikovanju gesel trčimo ob dilemo ali si želimo večjo varnost ali pa enostavnejšo uporabo. Vsekakor je pri geslih pomembno, da morajo biti čim daljša in čim bolj kompleksna (mešanica črk in številk, po možnosti tudi mešanica velikih in malih črk ter številk in "posebnih" znakov). Prekratka gesla je namreč mogoče razbiti z metodo grobe sile (angl. brute force attack – gre za ugibanje vseh možnih kombinacij črk in številk) ali pa napada s slovarjem (angl. dictionary attack – gre za ugibanje gesel na podlagi besed iz slovarja).

Seveda pa navedeno velja zgolj za pomembna gesla. Za geslo, ki ga uporabimo za prijavo na neko...

97 komentarjev

Hekerji že izkoriščajo ranljivost mobilnega potokola SS7 za bančne kraje

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da je protokol SS7, ki ga uporabljajo mobilni operaterji za komunikacijo z napravami in ki omogoča gostovanje, ranljiv. Že več let vemo, da lahko obveščevalne agencije izkoriščajo ranljivosti v tem protokolu in spremljajo tako lokacijo telefonov kakor tudi komunikacijo. V zadnjem času pa postaja jasno, da to ni tuje niti hekerjem. Dvostopenjsko preverjanje pristnosti (2FA), kjer uporabljamo sms-sporočila, ne prinaša nobene dodatne varnosti, le nekoliko zakomplicira življenje tatovom.

Motherboard je tako že identificiral prvo britansko banko, ki je bila žrtev napada na SS7. Tudi britanska obveščevalna agencija GCHQ je potrdila, da se ranljivosti v SS7 že uporabljajo za prestrezanje bančnih šifer. Metro Bank, ki je...

18 komentarjev

Hekerji iz ruske banke ukradli milijon dolarjev

Slo-Tech - Hekerji so iz ruske PIR Banke ukradli za skoraj milijon dolarjev sredstev, ko so uspešno vdrli v banko prek zastarelega in neposodobljenega Ciscovega usmerjevalnika. Zmanjkalo je 58 milijonov rubljev, ki so si jih nakazali z nostro računa PIR Banke pri ruski centralni banki. Ukrasti so poskušali še nekoliko več, a si je PIR Banka del sredstev uspela povrniti. Napad se je zgodil 4. julija letos, podrobnosti pa prihajajo na plan v poročilu Group-IB, ki jo je PIR Banka najela za zunanjo preiskavo dogodka.

Napad pripisujejo skupini MoneyTaker, ki je doslej ukradla vsaj 14 milijonov dolarjev v več vdorih. Izmed teh so jih 16 izvedli v ZDA, pet v Rusiji in enega v Veliki Britaniji. Gre za skupino, ki je na radarju preiskovalcev že od lanskega leta....

3 komentarji

Vdori v mehiške banke odnesli več sto milijonov pesov

Guverner mehiške centralne banke

Slo-Tech - Mehiška centralna banka je sporočila, da bo ustanovila enoto za računalniški kriminal. Ta odločitev je posledica hekerskega napada na mehiške banke, ki je potekal konec aprila in podrobnosti katerega šele sedaj kapljajo na dan. Po neuradnih podatkih so hekerji s fantomskimi nakazili ukradli med 15 in 20 milijoni dolarjev. Guverner centralne banke Alejandro Diaz de Leon Carrillo je v ponedeljek dejal, da je bila njihova država tarča napada na plačilne sisteme, kot ga še niso doživeli, zato upa, da bodo z novimi varnostnimi ukrepi podobne incidente v prihodnosti preprečili.

Zgodba spominja na napad na bangladeški bančni sistem pred dvema letoma, ko so napadalci uspeli ukrasti 80 milijonov dolarjev. Poizkusili so izmakniti kar milijardo, a so zaradi tiskarske...

5 komentarjev

Cene za ranljivosti v programski opremi rastejo

Slo-Tech - Podjetje Zerodium, ki se ukvarja z iskanjem, nakupovanjem in prodajo ranljivosti v programski opremi, je včeraj znatno povišalo cene, po katerih je pripravljeno odkupiti ranljivosti v različni programski opremi. Nekateri to vidijo kot znak, da postaja programska oprema čedalje varnejša in da so ranljivosti čedalje redkejše, drugi pa se bojijo, da to kaže na povečano povpraševanje po ranljivostih s strani državnih agencij.

Zerodium je ustanovil francoski strokovnjak za računalniško varnost Chaouki Bekrar, ki je bil pred tem ustanovil tudi skupino VUPEN, ki je bila znana kot eden najbolj plodnih udeležencev hekerskih tekmovanj, kot je Pwn2Own. VUPEN je odkrite ranljivosti tudi prodajal,...

6 komentarjev

WhatsApp prispel na Windows in OS X

Slo-Tech - Aplikacija WhatsApp, ki omogoča šifrirano pošiljanje sporočil in pogovore po telefonu, je prispela tudi na osebne računalnike. Medtem ko je bilo doslej za dostop do WhatsAppa prek PC-ja uporabljati spletni vmesnik WhatsApp Web, bo odslej na Windows 8 in novejših ter Mac OS X 10.9 in novejšem mogoče namestiti samostojno aplikacijo.

Uporaba je enaka kot pri spletni aplikaciji. Kadar sedimo za računalnikom, lahko na sporočila prek WhatsApp odgovarjamo kar izza računalnika, pri čemer se vsa zgodovina sinhronizira s telefonom. Spomnimo, da je WhatsApp, ki ga je predlani za 19 milijard dolarjev kupil Facebook, šele od letos popolnoma brezplačen. Prav tako je WhatsApp letos uvedel šifriranje vseh pogovorov (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje pogovorom in tudi...

5 komentarjev

Sledenje mobilnim telefonom po svetu ni le v domeni NSA

Washington Post - Že dlje časa je znano, da ameriška NSA zmore slediti lokaciji poljubnega mobilnega telefona kjerkoli na svetu. Ker NSA ni nič pametnejša od ostalih podobnih organizacij, le denarja imajo mogoče nekoliko več, znajo to seveda tudi drugi. Washington Post piše, da tudi privatna podjetja prodajajo orodja za sledenje lokaciji poljubnega mobilnega telefona na svetu. Kupcev ne manjka.

Washington Post se je dokopal do reklamne brošure podjetja Verint, ki trži en tak sistem z imenom Skylock, a še zdaleč niso edini. ZDA sicer omejujejo izvoz tovrstne opreme, a cel kup ponudnikov najdemo tudi izven ZDA, tako da omejitev pri nabavi praktično ni. Gre za podjetja, ki svojih orodij ne oglašujejo kar tako povprek, ampak na posebnih konferencah in...

13 komentarjev