»

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

vir: Pixabay

Slo-Tech - Kot je pojasnil avstralski finančni minister Josh Frydenberg, podjetji Alphabet in Facebook doslej nista želeli prostovoljno ugoditi pritožbam tamkajšnjih medijev po pravičnejši razdelitvi oglaševalskega denarja, zato je slikovito napovedal, da bo vlada to rešila z zakonodajo: "Jasno nam je, da gre za velik izziv, saj imamo opravka z velikimi podjetji, a po drugi strani gre za nadvse pomembne zadeve, zato smo se pripravljeni spustiti v ta boj."

Avstralski kolač spletnega oglaševanja je na leto vreden 5,3 milijarde evrov, v zadnjih petnajstih letih pa je zrasel za osemkrat. Lansko poročilo ACCC še kaže, da Google in Facebook pospravita približno tretjino denarja, namenjenega za spletno oglaševanje v Avstraliji, zaradi česar so se oblasti odločile, da je potrebno na tem področju vzpostaviti nova pravila. Obe strani so tedaj pozvali k pogajanjem in iskanju sporazumne rešitve, kar pa doslej ni rodilo rezultatov.

Nalogo pripraviti ustrezne predpise je zdaj dobil avstralski varuh...

4 komentarji

Amazon bi služil še z video oglaševanjem

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - V bližnji prihodnosti lahko nakupovanjem na Amazonu pričakujemo še bombardiranje z video oglasi. V podjetju so se namreč odločili bolj odločno poseči v tržni segment, ki sta ga do sedaj suvereno obvladovala Google in Facebook. Slednje potrjujejo tudi številke EMarketerja, Amazonov tržni delež v digitalnem oglaševanju naj bi se letos s 6,8 % povzpel na 8,8 %. Googlov pa upadel z 38,2 % na 37,2 %. Video oglasi naj bi se najprej pojavili ob uporabi iskalnika v mobilni aplikaciji, kar menda že nekaj mesecev testirajo na obeh ključnih platformah, iOS in Android.

Po poročanju medijev, gre za previdno nadgradnjo oglaševanja, ki ga Amazon že dlje časa izvaja na svojih platformah, kot sta Kindle in Fire TV. Idejo so na straneh...

18 komentarjev

Digitalno oglaševanje obeta rekordne prihodke

vir: Nick Youngson, Nyphotographic

vir: Bloomberg
Bloomberg - Analize pred objavami rezultatov zadnjega poslovnega četrtletja kažejo, da bodo dohodki iz spletnega oglaševanja, vsaj pri največjih ponudnikih, naravnost odlični. Prodaja pri Facebooku naj bi poskočila za 26 % in dosegla dobrih 16 milijard dolarjev, pri Googlu oz. njegovi krovni družbi Alphabet, pa za 21 % na dobrih 31 milijard dolarjev. Slabo ne gre niti Twitterju, kjer bo rast 19 %, prihodki pa naj bi znašali 869 milijonov USD.

Digitalno oglaševanje je torej še vedno na pohodu in to kljub lanskemu letu, ki je bilo posejano z razkritji o zlorabah naših podatkov, pa zaslišanji v predstavniških telesih in uničujočih člankih v medijih. Oglaševalci pač menijo, da gre za ključna orodja, s katerimi lahko dosežejo kupce...

30 komentarjev

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist - Pred več kot 100 leti je odkritje uporabne vrednosti surovine ustvarilo dobičkonosno in hitrorastočo industrijo. Največji igralci so popolnoma nadzorovali trg in seveda je prišlo do zlorab tržnih položajev ter drugih deviacij, tudi izven gospodarstva. Zato so morali posredovati državni regulatorji.

Pred stoletjem je ta surovina bila nafta podjetja pa naftarji. Danes pa se podobna vprašanja postavljajo podatkovnim velikanom, kot so Alphabet, Facebook, Apple, Amazon in Microsoft. Podobno kot naftni tajkuni tudi ta podjetja dajejo vtis, da jih je nemogoče ustaviti. So namreč tudi najvrednejša borzna podjetja na svetu in le v letošnjem prvem četrtletju so skupaj ustvarila za več kot 25 milijard dolarjev dobička. Kar polovico vseh spletnih nakupov Američani...

56 komentarjev

Facebook rekordno

Slo-Tech - Facebook je v zadnjem četrtletju ustvaril najvišji dobiček v svoji zgodovini, so sporočili iz podjetja. V primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem se je povečal za tretjino in je dosegel 701 milijon dolarjev. Prihodki od oglaševanja so se povečali za polovico in so presegli 3,5 milijarde dolarjev.

Ko je Facebook pred poltretjim letom izvedel javno ponudbo delnic (IPO), smo slišali številne skeptične glasove, da gre za podjetje z ogromnim številom uporabnikom, ki pa svojega položaja ne zna monetizirati. Cena naj bi bila prenapihnjena, obeti za prihodnost pa slabi.

Sedaj lahko rečemo, da so se skeptiki motili. Facebook je imel takoj po IPO-ju resda nekaj težav, a podjetje danes ustvarja rekordne dobičke, prav tako pa...

9 komentarjev

Facebookov dobiček raste, njegov WhatsApp dela izgubo

Slo-Tech - Facebookov daleč največji nakup je bil letošnji prevzem podjetja WhatsApp. Za podjetje, ki razvija aplikacijo za pošiljanje sporočil na pametnih telefonih prek interneta, so odšteli 19 milijard dolarjev. Od tega so sicer le štiri milijarde izplačali v denarju, preostanek pa v obliki lastnih delnic, a vseeno gre za veliko denarja. Facebookov izvršni direktor in ustanovitelj Mark Zuckerberg je razkril, kolikšno izgubo prideluje WhatsApp.

V letih 2012-2013 je podjetje ustvarilo akumulirano izgubo v višini 193 milijonov dolarjev. Problem WhatsAppa je pomanjkanje oglasov, saj se financiranje izključno prek naročnin, ki pa jih velika večina uporabnikov ne potrebuje in zato tudi ne uporablja. Od 16 milijard dolarjev, kolikor...

3 komentarji

Facebook z rekodnim dobičkom

Facebook - Facebook je utišal skeptike, ki so ob predlanski javni ponudbi delnic (IPO) trdili, da podjetje nima poslovnega modela in načina, kako monetizirati svoje ogromne baze uporabnikov. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook beležil rekordne rezultate.

Prihodki so znašali 2,9 milijarde dolarjev, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Levji delež so prispevali prihodki iz oglaševanja, ki se jih je nateklo za 2,67 milijarde dolarjev. Čist dobiček se je povečal za 138 odstotkov na 791 milijonov dolarjev.

Facebook ima 829 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, mesečno pa jih je kar 1,32 milijarde. Izmed teh jih 1,07 milijarde uporablja (tudi) mobilne naprave za dostop do...

40 komentarjev

Facebook presenetil z velikim dobičkom, še vedno nesramno drag

Yahoo News - Facebook je s svojimi rezultati v zadnjem četrtletju presenetil analitike in poskrbel za največjo rast tečaja svojih delnic. V tretjem letošnjem kvartalu so se v primerjavi z enakim obdobje lani prihodki povečali za 60 odstotkov na 2,02 milijarde dolarjev. Dobiček iz poslovanja se je podvojil in je znašal 736 milijonov dolarjev, medtem ko je čisti dobiček znašal 425 milijonov dolarjev (lani so imeli celo 59 milijonov dolarjev čiste izgube). Bruto marža je prav tako zrasla, in sicer s 30 na 37 odstotkov.

Facebook še vedno daleč največ prihodkov ustvari iz oglaševanja. V absolutni vrednosti so zrasli za dve tretjini in dosegli 1,8 milijarde dolarjev. Mobilni trg postaja čedalje pomembnejši in danes predstavlja že 49 odstotkov vseh prihodkov iz...

2 komentarja