»

Tudi Facebook želi svojega pametnega pomočnika

vir: Pxhere

vir: CNBC
CNBC - Facebook že od začetka leta 2018 razvija asistenta, ki se odziva na zvočne ukaze, so od dobro obveščenih virov izvedeli pri CNBC. Zadevo naj bi razvijali v okviru njihove divizije za navidezno in nadgrajeno resničnost, kjer se pod vodstvom Ire Snyderja pretežno ukvarjajo z razvojem strojne opreme, denimo očali Oculus. Za sicer skrivnosten projekt se je namreč izvedelo potem, ko so člani njihove ekipe stopali v stik s ponudniki pametnih zvočnikov.

Predstavniki Facebooka so novico potrdili in sicer, da delajo na razvoju take tehnologije, z namenom, da bi nekoč služila na njihovi paleti...

9 komentarjev

Amazonova Alexa pokleknila pod božičnim pritiskom

vir: Flickr

Slo-Tech - Potem, ko so bili pametni zvočniki eden popularnejših nakupov skozi vse leto - pri čemer črnega petka, spletnega ponedeljka in pravkar potekajoče obdarovalne mrzlice raje sploh ne omenjamo, - je veliko število svežih registracij in priključenih naprav spravilo Amazonove strežnike na kolena prav na božični dan. Alexa namreč deluje prek namenskih Echo zvočnikov, ki glasovne ukaze uporabnikov pošiljajo na Amazonov strežnik, kjer umetna inteligenca poskuša ustreči z želenim odzivom. Denimo prižigom pametne žarnice ali predvajanjem želene glasbe.

Težave so imeli predvsem uporabniki v Evropi, zlasti v Nemčiji in Veliki Britaniji, ti so namreč kaki dve uri dopoldneva od svoje digitalne služabnice dobivali odgovor, da jih...

82 komentarjev

Amazon nekemu Nemcu poslal posnetke Echa drugega človeka

Slo-Tech - Ko je nek nemški uporabnik Amazonovih storitev podjetje zaprosil za podatke, ki jih o njem hranijo, so mu poslali 1700 zvočnih posnetkov nekoga povsem drugega.

Pametne zvočnike uporablja že okrog četrtina ameriških gospodinjstev in strašljivih zgodbic o nevarnostih govorečih asistentov za našo zasebnost smo se že kar navadili. Toda najnovejša ne prihaja iz Čezlužja, temveč iz Nemčije. Neimenovani Nemec je na osnovi pravic, ki jih ima(mo) po GDPRju, od Amazona zahteval osebne podatke, ki jih družba hrani o njem. Po dveh mesecih so mu poslali za sto megabajtov datotek, med katerimi je resda bila zgodovina njegovih poizvedb v spletni trgovini, a obenem tudi 1700 zvočnih posnetkov in...

63 komentarjev

Božič spet prinaša stavke v nemškem Amazonu

vir: Heise
Heise - Ponovno se začenjajo stavke v nemškem Amazonu, ki jih sindikat Verdi organizira vsako leto v božični nakupovalni sezoni, da bi velikana uspel prisiliti v sprejem kolektivne pogodbe. Danes ponoči se je začela stavka v dveh Amazonovih nemških centrih. V Leipzigu naj bi stavka trajala do božičnega večera, v kraju Werne v Severnem Porenju-Vestfaliji pa do jutri zvečer. Pri tem ne izključujejo širitve stavke še na druge distribucijske centre. Amazon pravi, da stavka manj kot 350 zaposlenih in da je bojazen, da bi dostava paketov pred božičem zamujala, neutemeljena.

Glavni tajnik sindikata Karsten Rupprecht je dejal, da delavcem in delavkam ni nič poklonjeno. Izkušnje z Amazonom jih učijo, da je doslej k boljšim pogojem vodil le pritisk. Amazon in Verdi sta že leta na nasprotnih bregovih....

25 komentarjev

Tudi Amazon kmalu na zagovor v senat?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška senatorja, republikanec Jeff Flake in demokrat Chris Coons sta izvršnemu direktorju Amazona Jeffu Bezosu napisala pismo in zahtevala podrobnejše informacije o tehnični zasnovi in varovanju zasebnosti pri njihovih pametnih zvočnikih Echo in v njih domujoči digitalni asistentki Alexi. Flake je sicer predsedujoči, Coons pa član senatnega pododbora za zasebnost, tehnologije in pravo.

Pred kakim mesecem dni je namreč par iz Oregona doživel hladno prho, potem ko je Alexa posnela njun pogovor in ga poslala enemu njunih znancev. Kot so že tedaj pojasnili pri Amazonu, je zvočnik Echo nekajkrat napačno razumel njun pogovor, ključne besede, ki jih je pri tem razumel kot ukaz, pa so sprožile serijo neljubih dogodkov. Najprej je zvočnik...

17 komentarjev

Tudi Amazon bo vrnil denar, ki so ga najmlajši zapravili za nakupe znotraj aplikacij

TheNextWeb - Po treh letih tožarjenja se je ameriška agencija Federal Trade Commission (FTC) uspela dogovoriti s spletnim velikanom Amazon o povrnitvi denarja, ki so ga zapravili najmlajši prek nakupov znotraj aplikacij dostopnih na platformi spletnega trgovca. Amazon bo uporabnikom vrnil okoli 70 milijonov dolarjev, povračilo pa velja le za transakcije, ki so bile opravljene med novembrom 2011 in majem 2016. Podrobnosti celotnega postopka vračanja denarja bodo predstavili v bližnji prihodnosti, tako da še ni znano, ali bodo tudi Slovenci upravičeni do povračila.

Poslovni model: otroci

In zakaj pravzaprav gre? FTC (Federal Trade Commision) je pred leti očital Amazonu, da prek njihovih aplikacij najmlajši opravljajo nakupe še preden se naučijo brati in pisati. Brez gesla, le z nekaj kliki, so...

17 komentarjev

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Analiza napak v Passportu

Slashdot - V tehnologiji .NET, ki naj bi bila sicer precej odprta, se skriva tudi storitev imenovana Passport.. Ta omogoča 'enkratni login' na različna spletna mesta. Tehnologija je precej zanimiva, saj rešuje nekatere znane probleme, a hkrati tudi strašljiva, saj je popolnoma centralizirana.
Zato je toliko bolj zanimiva varnostna analiza Passport-a. Članek je primeren tudi kot uvodno branje o tehnologiji Passport, saj jo precej lepo razloži.

8 komentarjev