»

Novi Applovi računalniki s T2 ne dovolijo poganjanja Linuxa

Slo-Tech - Novi Applovi računalniki (iMac Pro in letošnji modeli Mac mini, MacBook Air in MacBook Pro) imajo vgrajen varnostni čip T2, ki je namenjen preprečitvi zagona nepodpisane programske opreme. Na ta način želi Apple uporabnike zaščititi pred različnimi virusi in samimi seboj, a to hkrati pomeni tudi, da na tak računalnik ni mogoče namestiti Linuxa ali Windows. Tudi onesposobitev Secure Boota trenutno ne pomaga.

S tovarniškimi nastavitvami omenjeni Applovi računalniki ne dovolijo poganjati Windows. V ta namen je Apple pripravil orodje Boot Camp Assistant, ki lahko namesti dodatne certifikate. za Windows Production CA 2011, ki bi to omogočili....

43 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookom

Toshiba KIRAbook

vir: AnandTech
AnandTech - Nedvomno je bil pred enim letom daleč najboljši ultrabook Applov MacBook Air. Pravzaprav ne sledi vsem specifikacijam, ki jih Intel zahteva, da proizvajalci lahko svoj izdelek označijo kot ultrabook, niti Apple verjetno noče svojih izdelkov označevati z marketinškimi imeni, namenjenimi za na Windows osnovane računalnike. Kakorkoli že, ultrabooki so bili predvsem do prihoda procesorjev Sandy Bridge bolj klavrni izdelki, stanje pa se je še dodatno popravilo s procesorji Ivy Bridge. Z zadnji generacijo, pred slabim letom, smo dobili že zelo dobre prenosnike. Praktično vsi boljši izdelki sicer po zasnovi in izgledu precej kopirajo Apple, a vseeno vidimo nekaj posebnosti. Izstopal je tako npr. Asusov ZenBook Prime, ki je v različnih konfiguracijah v 13 oz. 11 palcih ponujal ločljivost kar 1920 x 1080 pik. Od takrat so Asus na tem...

37 komentarjev

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Ars Technica - Intel je pred kratkim napovedal intenzivno ofenzivo proti Applu s tako imenovanimi ultrabooki. Zamisel temelji na preprosti podmeni - Applovi računalniki MacBook Air so tanki, zmogljivi, dizajnersko dovršeni in (za Applove izdelke) priomerjalno nenavadno poceni - najcenejši model stane tisoč dolarjev, kar je v razredu podobnih 13-palčnikov zelo poceni. Po drugi strani pa so Applovi. Samo po sebi to seveda ni slabo, a na svetu je na milijone ljudi, ki zaradi najrazličnejših razlogov želijo nekaj takega, a ne od Appla. Ultrabooki ciljajo nanje.

Zanimivo je, ugotavlja Peter Bright v svojem članku na Ars Technici, da tehnologija za izdelavo ultrabookov že obstaja, a jih proizvajalci PC-jev nočejo, ne upajo ali pa ne uspejo sestaviti. Intel je zato...

41 komentarjev

Applova prodaja boljša kot lani

ComputerWorld - Prodaja Applovih Macov je pretekli mesec poskočila za 43 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz podjetja za analize trga NPD Group. Rezultati niso zelo presenetljivi, saj je prav lani Apple negodoval, da jim njihova prodaja prvikrat v šestih letih nekoliko nazadovala. Prav tako bo Apple zabeležil veliko rast za celotno prvo četrtletje letošnjega leta.

V prvem kvartalu predlani so v ZDA prodali 2,3 milijona Macov, lani 2,2 milijona, letos pa bodo z nespremenjenim tempom zlezli do treh milijonov. Preobrat je prinesla prenova MacBooka Pro lani, ki se je zgodila junija. Najbolj uspešno se tako prodajata MacBook za 999 dolarjev in MacBook Pro za 1199 dolarjev. Zanimivo je, da se je povprečna cena prodanega Maca v zadnjih dveh letih znižala s 1500 na 1300 dolarjev, a ne na račun pocenitev, temveč ker so uporabniki izbirali cenejše modele. O kakšni gospodarski krizi pa v Cupertinu ni več govora.

5 komentarjev