»

Foxconn bo investiral milijardo dolarjev v Indijo

Reuters - Največji proizvajalec elektronike na svetu, tajvanski Foxconn (ki ima tovarne v glavnem na Kitajskem), bo vložil milijardo dolarjev v razširitev indijskega obrata za sestavljanje Applovih iPhonov. Tudi na tak način Apple, od katerega je Foxconn močno odvisen, ščiti svoje pozicije med trgovinskim sporom med Kitajsko in ZDA. Apple zato na svoje dobavitelje, med katerimi je Foxconn ključen, pritiska, naj čim več proizvodnje preselijo izven Kitajske.

Foxconn bo širil tovarno Sriperumbudur v zvezni državi Tamil Nadu, približno 50 kilometrov zahodno od Chennaija. V tovarni že sedaj proizvajajo iPhone XR, v prihodnjih treh letih pa bodo proizvodnje kapacitete še povečali. To bo vključevalo tudi proizvodnjo še drugih modelov iPhonov in zaposlitev dodatnih 6000 ljudi. Poleg tega ima Foxconn tovarno tudi na jugu Indije v v zvezni državi Andhra Pradesh, kjer pa ne proizvaja Applovih naprav. Proizvaja pa nekaj Applovih naprav tudi podjetje Wistron v indijskem Bengaluruju.

Uradno Apple...

15 komentarjev

Moja pametna ura je lahko tudi elektrokardiograf

Slo-Tech - Na Stanfordu so izvedli raziskavo s 400.000 prostovoljci, ki so nosili pametno uro Apple Watch. Ugotavljali so, ali lahko ura prepozna neredno bitje srca z dovolj visoko natančnostjo, da je tudi medicinsko uporabna. Rezultati so pozitivno presenetili, saj je Apple Watch dobro napovedovala težave s srcem, hkrati pa se je izognila visokemu deležu lažnih pozitivnih rezultatov, ki običajno pestijo podobne pristope. Prostovoljci v študiji so nosili Apple Watch 1., 2. ali 3. generacije (ne pa najnovejšega z vgrajenim EKG, ker ga leta 2017 še ni bilo) in iPhone. Če je aplikacija zaznala neredno bitje srca, jih je pozvala k posvetu z zdravnikom.

Študijo, ki jo je sicer financiral Apple, je stanfordska medicinska fakulteta...

30 komentarjev

Nove obtožbe o izkoriščanju dijakov pri proizvodnji Applovih pametnih ur

Slo-Tech - Apple se je ponovno znašel pod točo kritik, da pri proizvodnji njegovih izdelkov v slabih razmerah proti zakonu delajo tudi vajenci. Pred leti so obtožbe letele na dogajanje v tovarnah Foxconna, sedaj pa je problematičen podizvajalec Quanta Computer, ki izdeluje pametno uro Apple Watch.

Nevladna hongkonška skupina za delavske pravice SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehavior) je v svojem poročilu izpostavila sporne prakse. Gre za nadaljevanje...

58 komentarjev

Foxconn sili študente na praksi v sestavljanje PlayStationa 4

Proizvodna linija

Slo-Tech - Foxconn se je moral že lani spopadati s poročili o izkoriščanju dijakov in študentov, ki opravljajo obvezno prakso v njihovih tovarnah. Čeprav je Foxconn zanikal trditve o katastrofalnih pogojih dela in bivanja, so reportaže in pričevanja kazali drugače. Glavni očitki seveda letijo na prisilno prakso, saj imajo praktikanti manj pravic od redno zaposlenih, hkrati pa praktično nimajo možnosti zavrnitve, saj v tem primeru ne dobijo potrebnih kreditnih točk za dokončanje programa. Tedaj so sestavljali iPhone, to pot pa očitki letijo na proizvodni proces PlayStationa 4 prav tako v Foxconnovih obratih v Yantaiju.

Kitajski časnik Oriental Daily News poroča, da več tisoč študentov s Tehnološkega inštituta Xi’an na praksi...

58 komentarjev

Tudi HP ostro proti obveznemu delu študentov in dijakov v kitajskih tovarnah

The New York Times - Večkrat smo že pisali o slabih razmerah v kitajskem Foxconnu, kjer dela tudi veliko študentov. Na papirju so ti tam prostovoljno, a v resnici morajo obvezno prakso oddelati, če želijo diplomirati. Delo v proizvodnji elektronske opreme pa običajno ni povezano z njihovim študijem, ampak gre za navadno izkoriščanje. Apple, ki se največkrat omenja v povezavi s Foxconnom, je že napovedal konec tega početja, sedaj pa se jim pridružuje še Hewlett-Packard.

Le nekaj tednov po Applu bo tako tudi HP vzpostavil strožje omejitve za delo študentov in dijakov v kitajskih tovarnah, ki proizvajajo dele za HP-jeve izdelke. HP bo še strožji od Appla, ki za zdaj zahteva le podrobne informacije in pregled nad delom študentov. HP pa zahteva, da je vso delo...

10 komentarjev

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars...

6 komentarjev

Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Shanghai Daily - Že dolgo je znano, da so delovni pogoji in razmere v Foxconnovih tovarnah na Kitajskem slabe in v mnogo točkah v nasprotju z zakonodajo. Apple kot največji Foxconnov naročnik se je letos februarja uklonil zahtevam in poskrbel, da je ameriška FLA natančno preiskala dogajanje. Ugotovili so, da Foxconn sistematično in v veliki meri krši delovno zakonodajo in terjali spremembe. Foxconn je že pred poletjem začel izboljševati pogoje, dvigati plače in krčiti (ne)prostovoljno nadurno delo in pretekli mesec je FLA izrazila zadovoljstvo nad sprejetimi ukrepi in pričakovanje po njihovem nadaljevanju. Glede praks je Foxconn posebej izdal poročilo o izboljšanju razmer. Vmes pa je Apple napovedal nov iPhone 5, kar je izstrelilo...

41 komentarjev

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Slo-Tech - Ni neznano, da so delovni pogoji v kitajskih tovarnah, ki za zahodne znamke proizvajajo elektroniko, izjemno slabi, o čemer smo že večkrat pisali. Kot najbolj razvpit primer se navaja kitajsko podjetje Foxconn, ki zaposluje 1,3 milijona ljudi in proizvaja elektroniko za Apple, Amazon, HP in mnoga druga podjetja. Na dan prihajajo nove in nove obtožbe o hudih kršitvah pravic delavcev, ki so vzpodbudile celo Apple, da je napovedal neodvisni pregled kitajskih obratov svojih dobaviteljev. Medtem so v javnosti odjeknile zadnje obtožbe o izkoriščanju študentov in dijakov v Foxconnu, ki morajo v okviru obvezne prakse garati v podjetju, medtem ko si dobiček razdelijo Foxconn in napotitvene šole.

Foxconn priznava, da je v...

27 komentarjev