»

Apple snuje svojo pretočno TV

Theinformation - Storitev, ki naj bi po napovedih dobro obveščenih spominjala na Amazon Prime video oz. Netflix, bo najprej na voljo v prvi polovici prihodnjega leta v ZDA, nato pa v naslednjih nekaj mesecih še v dodatnih 100 državah, za zdaj ni znano ali bo med njimi tudi Slovenija. Predstavniki Appla na vprašanja novinarjev niso želeli odgovarjati.

Šlo naj bi za mešanico lastnega programa in licenciranih tujih oddaj - prve nje bi bile lastnikom Applovih naprav na voljo brezplačno - prek aplikacije pa bo mogoče sklepati naročnine tudi za storitve tretjih podjetij. V podjetju naj bi za pridobitev vsebin, tako tujih kot lastnih, originalnih, že rezervirali milijardo ameriških dolarjev. Pri Netflixu sicer za originalno produkcijo sicer...

16 komentarjev

Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček,...

25 komentarjev

Evropska komisija želi evropske kvote na Netflixu

Slo-Tech - Netflix, Amazon Prime in podobne pretočne storitve za spremljanje avdiovizualnih vsebin bi se utegnile v EU znajti v težki situaciji, saj Evropska komisija razmišlja o spremembi predpisov, zaradi česar bi morali ponudniki ponujati vsaj 20 odstotkov lokalnih evropskih vsebin, piše Reuters. To na primer pomeni, da bi moral imeti Netflix med vsemi filmi v svojem katalogu petino evropskih. Ob tem Komisija dodaja, da je 27 odstotkov dejansko predvajanje pretočne vsebine v Evropi že sedaj evropske provenience, torej to ne bi smel biti prevelik problem. A težave so detajli, kot se pokaže ob vsakem poizkusu regulacije, na primer ob novi slovenski zakonodaji.

Prav tako bi imele države pravico od tujih ponudnikov pretočnih storitev zahtevati, da finančno podprejo...

124 komentarjev

Netflix osvojil Slovenijo in svet

Slo-Tech - Danes je storitev za pretočne vsebine Netflix razširila območje delovanja za več kot 130 držav, s čimer je postala resnično globalna. Netflix je po večletnem čakanju dostopen tudi v Sloveniji! Redke države, ki so še ostale brez njega, so Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Kosovo. Razširitev območja delovanja je danes na CES-u predstavil izvršni direktor Reed Hastings, ki jo je opisal kot "rojstvo novega globalnega internetnega TV-omrežja".

Netflix ponuja več paketov. Najcenejši stane osem evrov mesečno in omogoča gledanje vsebin na eni napravi v standardni ločljivosti. Za deset evrov mesečno bomo dobili možnost gledanja vsebin na dveh napravah sočasno in v visoki ločljivosti, še dva evra dražja pa bo podpora za Ultra HD in štiri naprave. Vsakdo lahko Netflix en mesec brezplačno preizkuša.

Hastings je

255 komentarjev

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

BBC - Priljubljena storitev Netflix, ki v ZDA, Kanadi in v zadnjem času tudi Južni Ameriki ponuja video na zahtevo (video-on-demand) in neposredne prenose prek spleta (streaming), se pripravlja na širitev v Evropo. Prihodnje leto bodo začeli poslovati tudi v Veliki Britaniji in na Irskem, kasneje pa se bodo širili tudi na kontinent. Še junija je sicer veljalo, da bo v Evropi prva na vrsti Španija, a so očitno na Otoku prikazali večjo pripravljenost za sodelovanje.

Netflix bo v Evropi ponudil podobne storitve kot v ZDA, to je neomejen streaming TV-oddaj, serij in filmov prek interneta. Klasični DVD-by-mail ostaja omejen izključno na ZDA po trenutno znanih podatkih. Cene in podrobnosti še niso znane, saj jih bo Netflix razkril tik pred zagonom storitve, kar bo v...

32 komentarjev