»

Reportaža WSJ za Facebook še nima hujših kratkoročnih učinkov

The Wall Street Journal - Facebook skuša čim bolj zmanjšati pomen odmevne serije člankov, ki jih je o podjetju sredi meseca objavil Wall Street Journal in ki kažejo, da naj bi se vodilni skozi poročila lastnih strokovnjakov dobro zavedali slabega vpliva, ki ga imajo njihova omrežja na družbo, toda kljub temu niso ukrepali. Toda investitorji zaenkrat Facebooka še niso kaznovali in pravi pomen reportaž se bo verjetno pokazal šele ob novem krogu kongresnih zaslišanj in poskusov regulacije.

13. septembra so pri Wall Street Journalu objavili udaren članek (plačljiv vir, alternativa) o tem, da naj bi Facebook kar okoli 5,8 milijona uporabnikom omrežja podelil privilegiran status, ki jim je omogočal objavljanje vsebin, ki bi jih drugod načeloma cenzurirali. Funkcija z imenom XCheck ("cross-check") naj bi bila posledica dejstva, da se je v mrežo Facebookovih algoritmičnih pregledov ujelo tudi dosti objav tistih, ki bi lahko podjetje prizadeli z "negativnim piarom" - z drugimi besedami, vplivnih oseb, ki jih...

60 komentarjev

Kongresno zaslišanje tehnoloških velikanov to pot odločnejše

The New York Times - V sredo so se na zaslišanju pred ameriškimi kongresniki v postopku preiskave tehnoloških velikanov znašli šefi Facebooka, Alphabeta, Amazona in Appla: Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Jeff Bezos in Tim Cook. Vprašanja so zaradi pandemije koronavirusa letela skozi telepovezave, odgovori pa niso postregli s presenečenji, saj so se zaslišani posluževali že videnega izmikanja in floskul. Kljub temu pa so kongresniki razkrili nekaj zelo zanimivih informacij.

V zadnjih letih se je politika Združenih držav vendarle zavedla, da so tamkajšnji tehnološki velikani efektivno postali monopolisti nove, digitalne dobe, s tem pa nevarni tako potrošnikom kot gospodarstvu vobče. Lanska zaslišanja, kot je bilo Zuckerbergovo o Libri (in še mnogočem) so bila še precej nerodna, saj so med drugim pokazala slabo razumumevanje digitalne tehnologije s strani kongresnikov. Za tokratno, sredino zaslišanje, se je petnajst članov Antitrustovske komisije Predstavniškega doma bolje pripravilo. Medtem ko so bili...

12 komentarjev

Google bo zaradi nove ranljivosti prej ugasnil Google+

Slo-Tech - Googlovo, resnici na ljubo ne preveč uspešno družabno omrežje, bodo tako pokončali že aprila in ne šele avgusta prihodnje leto, je na blogu zapisal David Thacker, njihov podpredsednik, zadolžen za vodenje projektov. API dostop do omrežja pa bodo zaprli še nekoliko prej, v naslednjih treh mesecih. Razlog je odkritje nove ranljivosti in to skoraj natanko dva meseca potem, ko so smo poročali o odkritju prve.

Tokrat naj bi imeli zunanji razvijalci nepooblaščen dostop do osebnih podatkov 52,2 milijona uporabnikov, med njimi so ime, e-poštni naslov, poklic ter starost, in to ne glede na to ali so imeli na svojem profilu odkljukano, da podatkov ne delijo z javnostjo. Varnostno vrzel so tokrat odkrili pri Googlu sami, med rednim varnostnim pregledom, uporabnike pa je...

3 komentarji

Britanski parlament objavil mešetarjenje Facebookovega vodstva

Slo-Tech - 250-stranski paket dokumentov razkriva, kako je vodstvo podjetja odločalo o tem, kaj se bo dogajalo s podatki njihovih uporabnikov. Iz njih sicer ni mogoče razbrati neposrednega "prodajanja" podatkov, je pa zanimivo videti, kako in na podlagi česa je vodstvo odločalo, kdo kaj sme in kdo ne.

Podjetje je namreč po letu 2015, ko je z nadgradnjo platforme zaprlo dostop do nekaterih podatkov zunanjim razvijalcem, sproti izdelovalo nekakšno belo listo podjetij, ki so prek APIja Find Friend lahko še vedno dostopala do podatkov uporabnikovih prijateljev. Med njimi sta bila denimo Netflix in Airbnb. Pri tem ostaja neznanka ali so zato sploh imeli privoljenje uporabnikov. Na drugi strani pa so dostop hladnokrvno preprečevali podjetjem, s katerimi so imeli kakršnokoli navzkrižje interesov. Denimo video aplikaciji Vine, ki je bila v lasti Twitterja in tedaj nekakšna konkurenčna grožnja Facebookovemu Instagramu.

Leta 2015 so začeli na svoje strežnike shranjevati tudi prometne zabeležke o...

16 komentarjev

Amazon zaradi napake objavil osebne podatke uporabnikov

vir: Beta News
Beta News - Amazon je obvestil za zdaj še neznano število uporabnikov, da sta bila zaradi tehnične napake njihovo ime in poštni naslov nekaj časa javno objavljena na njihovi spletni strani. V podjetju za zdaj ne želijo odgovarjati na vprašanja, koliko uporabnikov je bilo prizadetih in od kje prihajajo. Njihovo špartansko obvestilo (na sliki) je tako edini način, da izveste ali ste morda med žrtvami tudi vi. Prizadeti uporabniki se sicer na družabnih omrežjih oglašajo iz Evrope in ZDA, iz vsega skupaj pa je moč razbrati, da gre za zasebne in ne poslovne uporabnike.

Amazon sicer zagotavlja, da je napaka odpravljena in da ni prišlo do vdora na njihovo spletno stran ali katerikoli del sistema ter da ni nobene potrebe po zamenjavi uporabniškega gesla. Čeprav bi resnici na ljubo nepridipravi dogodek lahko izkoristili...

12 komentarjev

Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Vir: Flickr

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Osebni podatki več sto tisoč uporabnikov Googlovega družabnega omrežja Google+ so bili med letoma 2015 in letošnjim marcem potencialno ogroženi z razkritjem zunanjim razvijalcem, poroča Wall Street Journal (članek je plačljiv, alternativni vir). Google je novico že potrdil in obenem sporočil, da posledično, sicer ne preveč uspešno omrežje, zapira za običajne uporabnike.

Podatki, ki jih je hrošč zadeval, so omejeni na profil uporabnika, in sicer na ime, e-poštni naslov, poklic, spol in starost. Predstavniki Googla so ob tem povedali, da nimajo dokazov o tem, da bi kak razvijalec sploh vedel za to varnostno vrzel in zlorabil njihov API in, da niso našli nobenega dokaza, da bi bil kateri od osebnih podatkov uporabljen v...

10 komentarjev

Googlov kitajski iskalnik bo spletne poizvedbe povezal s telefonskimi številkami

The Intercept - Poldrugi mesec nazaj je globalno javnost precej razburila novica, da Google razvija iskalnik Dragonfly, posebej prirejen cenzorskim potrebam vlade v Pekingu. Podrobnosti o njem so od svojih virov v Mountain Viewu izvedeli pri dverih The Intercept. Iskalnik bo zasnovan za platformo Android in naj bi samodejno izpuščal nekatere iskane vsebine, ki niso po volji tamkajšnjemu režimu, denimo teme, kot so svoboda govora, človekove pravice, disident ipd. Interceptov vir celo trdi, da je Google že sam izdelal nekakšno črno listo tovrstnih pojmov.

Cenzura je eno, pomoč oblastem, da poiščejo državljane, ki so preveč radovedni glede svoboščin, pa za Google predstavlja cel nov korak v slab PR....

42 komentarjev

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Delnice Alphabeta, Googlove krovne družbe, so po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov poskočile za 5 %. Podjetje je v tem času zbralo 32,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov - to predstavlja 26 % rast glede na enako lansko četrtletje in 3,2 milijarde dobička. Slednji je dejansko znašal 8,3 milijarde, a so računovodje v Mountain Viewu morali odšteti dobrih pet milijard za stroške rekordne kazni, ki jim jo je prejšnji teden naprtila Evropska komisija (EK). A Google se je na odločitev pritožil, tako da ta seveda še ni dokončna.

Spor z EK je pred analitiki komentiral tudi izvršni direktor Sundar Pichai, ki meni, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili dolgoročni vpliv evropske...

17 komentarjev

Et tu, Gmail?*

The Wall Street Journal - Svetovni mediji so se te dni razpisali o domnevnem Googlovem deljenju vsebine naše pošte. Čeprav smo to vsi vedeli, in čeprav je Google lani zatrdil, da tega več ne bo počel. Razkritje za največjo poštno storitev - Gmail ima 1,4 milijarde uporabnikov - prihaja v neugodnem času, ko je javnost v Evropi in ZDA precej na nogah zaradi brezbrižnega ravnanja z njihovimi osebnimi podatki.

Pa je to res? Da, tako odgovarjajo predstavniki Googla, njihovi zaposleni v našo pošto pogledajo ob izjemnih dogodkih, seveda z našim izrecnim strinjanjem za to priložnost, denimo v primeru prijavljenih zlorab ali hroščev.

Kaj pa tretje osebe? Tudi. Obstaja namreč vse polno aplikacij, ki do Gmaila dostopajo...

27 komentarjev

Kako iskreno je Googlovo posipanje s pepelom?

Sundar Pichai

vir: Google
Google - Prah, ki ga je dvignilo partnerstvo Googla in ameriške vojske zaradi sodelovanja na projektu Maven, s katerim bi s pomočjo umetne inteligence analizirali obveščevalne posnetke, s tem pa izboljšali natančnost pri napadih z droni, je na videz dosegel svoj namen: predstavniki podjetja so v zadnjih dneh večkrat zagotovili, da se bodo v bodoče izogibali vojaških raziskav, ki bi povzročaje neposredno gorje človeštvu. Zadnji se je na protest zaposlenih na svojem blogu odzval sam izvršni direktor Sundar Pichai. Več tisoč Googlovih delavcev je namreč nedavno podpisalo peticijo, ki je vodstvo podjetja obtožila, kršenja etičnih načel svoje korporacije. Tako početje naj bi namreč negativno vplivali na podobo, ki si jo je podjetje...

17 komentarjev

Sony ni pričal pred Kongresom, uradno mnenje IP

Slo-Tech - Minila sta dva tedna, odkar je Sony opazil vdor v svojo storitev PlayStation Network (PSN). Prvikrat so v torek, 19. aprila, opazili, da se je nekaj strežnikov ponovno zagnalo, česar niso načrtovali. Dan pozneje so v preiskavi dnevniških datotek našli indice, da je bil omrežje napadeno in uporabniški osebni podatki odtujeni. Dokaze o tem so pridobili šele 25. aprila in dan pozneje so uporabnike obvestili o vdoru. Zgodba s tem še zdaleč ni končana. Sony je obljubil, da bo prenovljena in bolje zavarovana verzija PSN še ta teden spet dosegljiva, in do sredine tedna se to še ni zgodilo. So pa napovedali izid novega popravka za strojno programsko opremo (firmware) na konzolah na verzijo 3.61, ki bo uporabnike tudi prisilila v zamenjavo gesla.

Sonyjevi inženirji medtem delajo nadure. BBC je objavil, da je Sony najel tudi zunanje izvedence iz več podjetij, ki bodo pomagali v preiskavi in gradnji varnejšega omrežja. Da bi razjasnili podrobnosti o napadu, so na zaslišanje predstavnike...

13 komentarjev