»

Robotizacija molže osrečuje tako kmete kot krave

vir: qz.com
qz.com - Praksa z visoko robotizirane kmetije na Islandiji je pokazala, da avtonomna molža, ki jo omogočajo roboti, dela krave srečnejše, zaradi česar proizvedejo več mleka.

Ob vsem govoru okrog četrte industrijske revolucije je kar prelahko zgrešiti, da avtomatizacija močno spreminja tudi kmetijstvo. Sploh nam ni treba do nove generacije genskega inženiringa ali hidroponične pridelave, da najdemo globoke spremembe v načinu dela na kmetijah.

Na kmetiji Hallgrimssonovih blizu islandskega Akureyrija so pred enajstimi leti močno predelali posestvo in montirali naprave za samodejno strojno molžo (kako je to videti v delovanju, v tem članku). Ne samo, da je to sprostilo človeške roke in zmanjšalo...

174 komentarjev

Vrhovno sodišče: skeniranje knjig za Google Books je legalno

Slo-Tech - Končuje se eden najdaljših sodnih sporov, v katere je bil vpleten Google. Ameriško vrhovno sodišče je zavrglo zahtevek za obravnavo pritožbe ceha avtorjev (Authors Guild) zoper razsodbo zveznega sodišča, da Google s storitvijo Google Books ne krši avtorskih pravic. S tem je zgodba, ki se je začela pred enajstimi leti, končana.

Google v okviru projekta Google Books skenira ogromne količine knjig, ki v digitalizirani obliki omogočajo številne raziskave in drugo početje (npr. podatkovno rudarjenje), ki s tiskanimi verzijami ni bilo mogoče. Lastniki avtorskih pravic so Google obtoževali, da s tem krši njihove avtorske pravice, Google pa se je branil, da gre za pošteno uporabo (fair use), saj s tem niso služili, hkrati pa...

19 komentarjev

Podeljene IG Nobelove nagrade za leto 2009

New Scientist - Znani so dobitniki IG Nobelovih nagrad za leto 2009, ki pa niso prave Nobelove nagrade, ampak parodija nanje. Vsako leto jih podeljuje ameriška revija Annals of Improbable research za dosežke, ki te "najprej nasmejijo, šele potem začneš razmišljati".

Srečni dobitniki za letos so:
  • VETERINA: Catherine Douglas in Peter Rowlinson (Velika Britanija) za dokaz, da krave z imenom dajejo več mleka, kot krave brez imena.
  • MIR: Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali in Beat Kneubuehl (Švica) za eksperimentalno raziskavo, ali je bolje nekomu na glavi razbiti polno ali prazno steklenico piva.
  • EKONOMIJA: direktorji, izvršni direktorji in revizorji (Islandija) štirih islandskih bank, ki so pokazali, kako lahko male in nepomembne banke hitro postanejo velike in pomembne banke, za demonstracijo, kako lahko proces poteka tudi v obratni smeri ter za prikaz, kako lahko podoben postopek upeljejo tudi za celotno državno gospodarstvo.
  • KEMIJA: Javier Morales, Miguel Apátiga in...

16 komentarjev

Avstralija razvija internetno infrastrukturo

vir: engadget
engadget - Avstralija bo v razvoj internetne infrastrukture vložila kar 43 milijard avstralskih dolarjev (približno 23 milijard evrov), kar je avstralski premier Kevin Rudd označil za največji vložek v kakršnokoli infrastrukturo v zgodovini države. Cilj vlaganj je zagotoviti hitrosti do 100 Mb/s s pomočjo optičnih vlaken vsaj 90 % prebivalcem, medtem ko bi ostalim omogočili hitrosti do 12 Mb/s prek satelitske oz. brezžične povezave (v to kategorijo npr. padejo samotne kmetije v notranjosti celine).

Do 49 % vložka naj bi prišlo iz privatnega sektorja, ostalo pa od države, deloma iz prodaje obveznic, del pa iz sklada za infrastrukturo. Obljubo želijo izpolniti v sedmih oz. osmih letih, svoj del pa država želi prodati po petih letih.

Avtoceste po državi in pešpot čez mejo.

48 komentarjev

Domače branje: "Orwell, George. 1945. Živalska farma."

Slo-Tech - Potem ko je okajeni kmet Jones, gospodar Graščinske farme, zvečer slabo zaprl duri hlevov, je Stari Major, z nagrado ovenčani beli merjasec, zbral vse živali te kmetije v skednju in jim oznanil, da je imel sanje. Vse zbrane živali so napeto prisluhnile modrim besedam.

Naj povemo brez strahu, je začel, naša življenja so bedna, garaška in kratka. Rojeni smo, hrane dobimo samo toliko, da nam duša ne uide iz telesa, in za delo sposobni se morajo napenjati do poslednjega atoma svoje moči. In v trenutku, ko naša koristnost premine, nas s sramotno okrutnostjo zakoljejo.

Ni pozabil dodati, da je zaradi ugodne klime in rodovitne zemlje treba razlog za takšno mizerno življenje iskati ne pri njih, pač pa pri tistih, za katere delajo – pri ljudeh. Človeška bitja nam ukradejo skoraj ves proizvod našega dela. Človek je edini resnični sovražnik, ki ga imamo! Odstranite človeka in odstranili boste temeljni vzrok lakote in garanja za vse večne čase! Zato je modri merjasec napovedal upor, ki bo...

33 komentarjev

Projektne naloge extraordinaire

Tom's Hardware - Česa ne slišimo vsak dan... Preberite si tole, mene je vrglo: Nek študent na Brunel University v Londonu je izdelal toaster, ki s pomočjo interneta najde vremensko napoved, katero nato "natisne" na kos kruha! BBC pravi, da se je študent odločil, da ne more tekmovati s sošolci v temi "osnove uporabnosti", zato se je raje odločil za temo "zabavno in cool" . Sicer ne vem, zakaj bi kdo potreboval vremensko napoved na kosu kruha, vendar se verjetno najdejo čudaki, ki bi radi prvo pogledali dobro napoved, nato jo pa zaužili s kozarcem mleka ter malo marmelade ter masla. Priznam, zadeva zna biti (na čase) sila uporabna. Še malo, pa bodo na štrucah kruha testi hardwarea . Thnx, A-L-T!

8 komentarjev