»

Konec podpore za 32-bitne igre na Steamu za macOS

Slo-Tech - Na prvi pogled ni posebej pomembna vest, da bo 15. februarja prihodnje leto Steam nehal podpirati macOS 10.13 (High Sierra) in macOS 10.14 (Mojave). Različici sta stari več kot pet let in večina uporabnikov je že zdavnaj nadgradila svoje računalnike. A vseeno gre za simbolno pomemben prelom, saj je macOS 10.14 še zadnja verzija, ki je lahko poganjala 32-bitne igre. Teh ni več veliko, a zlasti starejše so še take.

Konec podpore ne pomeni, da bo Steam čez noč prenehal delovati. Ga bo pa Valve prenehal posodabljati, vzdrževati in na sploh zagotavljati, da igre na njem normalno delujejo. Ko se bo začelo kaj lomiti, podpore ne bo več. Valve je to diplomatsko povedal, da ne bodo več jamčili za nadaljnjo funkcionalnost.

Večina iger je tako ali tako že 64-bitna. Bo pa Valve s koncem leta 2023 igre, ki imajo zgolj 32-bitne prevedene izvršljive datoteke, prenehal šteti kot združljive s platformo Mac. Po njihovih podatkih ima manj kot dva odstotka uporabnikov Macov nameščeno verzijo 10.14...

5 komentarjev

Zakaj imajo Applovi računalniki belo knjigo o bitcoinu

Slo-Tech - Bližajoča velika noč je primeren čas za odkritje skrivnosti v programski opremi oziroma pirhov (easter eggs), ki jih tja podtaknejo navihani programerji. Ti segajo od neškodljivih napisov do kompleksnih iger, kot je bil simulator letenja v Excelu 97. Enega najbolj bizarnih pirhov pa so našli v Applovih operacijskih sistemih, ki imajo od macov 2018 Mojave na diskih belo knjigo o bitcoinu. Bloger Andy Baio je odkril, da imajo vse kopije macOS od leta 2018 naložen članek, ki ga je o bitcoinu napisal Satoshi Nakamoto.

Zakaj je ta članek del aplikacije VirtualScanner.app, ki sodi v funkcionalnost Import from iPhone in je na voljo od različice 2018 Mojave, ni jasno. Po neuradnih podatkih je obstoj te datoteke v Applu širše znan že kakšno leto, a je zadolženi programer - ki je hkrati tudi ta, ki jo je tja postavil - še ni odstranil. Zanimivo je, da to ni edino presenečenje v macOS. Več let je imela aplikacija Pages datoteko apple.txt, ki je vsebovala prepis legendarne neobjavljene...

0 komentarjev

Apple odstranil aplikacijo VKontakte

Slo-Tech - Apple je iz svoje spletne trgovine App Store odstranil aplikacijo za dostop do ruskega družbenega omrežja VKontakte. To de facto onemogoča uporabo aplikacije za uporabnike iOS, saj na Applove telefone brez odklepanja ni možno nameščati aplikacij mimo App Stora. Kdor je aplikacijo že namestil, jo lahko še naprej uporablja, a je ne more posodabljati in jo po odstranitvi ne bo mogel obnoviti. V Googlovi spletni trgovini Play Store aplikacija za zdaj ostaja.

Iz podjetja VK sporočajo, da aplikacijo normalno razvijajo in še vedno podpirajo iOS. Kako jo bodo distribuirali odslej, še niso sporočili, saj na iOS ni možno nameščati zunanjih aplikacij (če telefona ne odklenemo z jailbreakom). Zanimivo je, da je Apple lani VKontakte dodal med priljubljene aplikacije, ki se uporabnikom ponudijo ob nastavitvi novega telefona, ker je tako zahtevala Rusija. VK je drugo največje rusko internetno podjetje, prvi pa je Yandex. Poleg VKontakte upravlja tudi Mail.ru, VK Music, Youla in druge storitve.

...

52 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.



Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Facebook predčasno zagnal svojo igralno aplikacijo

Slo-Tech - Po poldrugem letu testiranja med uporabniki v Južni Ameriki in Aziji je Facebook včeraj dva meseca pred načrtovanim datumom splovil svoj Gaming App za naprave na platformi Android. Kot so povedali, je razlog za hitenje izolacija zaradi koronavirusa, zaradi katere računajo na nekoliko hitrejši prodor med uporabnike. Različica za iOS je prav tako na poti, trenutno še čaka na Applovo potrditev za objavo.

Aplikacija ima v prvi vrsti namen tekmovati s Twitchem in YouTubom, pa tudi z Microsoftovim Mixerjem, saj omogoča turnirje, spremljanje izbranih igralcev, gledanje prenosov igranja v živo in komentiranje dogajanja. Prav tako znotraj aplikacije omogoča igranje omejenega nabora večinoma miselnih iger, ki jih ni treba posebej nameščati. Za uporabnike bo morda še posebej zanimiva funkcija za neposredno prenašanje igranja z zaslona svojega pametnega telefona, saj slednje omogoča brez omejitev. YouTube denimo za kaj takega zahteva 1000 sledilcev.

Facebook ni skrival, da ga področje iger...

5 komentarjev

Applov FaceTime bo rešil problem gledanja mimo

The Verge - Ena izmed večjih nevšečnostih pri uporabi aplikacij za videokonference, kot sta Skype ali FaceTime, je odsoten pogled sodelujočih. Ker ljudje gledamo v zaslon in ne v kamero, so vsi govorniki videti nekoliko odsotni, kot da gledajo mimo sogovornika. Problem lahko rešimo bodisi tako, da imamo kamero čim bliže zaslona (ali v sredini) ali pa da gledamo v kamero namesto v sogovornika (in če to počneta oba, potem se izgubi celoten smisel videokonference). Nobena izmed rešitev ni idealna. Apple bo v iOS 13 rešil tudi ta problem.

Kot je videti v dostopnih beta verzijah iOS 13 in iPadOS, bo FaceTime popravil pogled uporabnika tako, da bo videti, kot da gleda neposredno v kamero. Prvi preizkusni posnetki so videti zelo obetavno, saj pogled ni bizarno strmeč, kot se zgodi pri neposrednem bolščanju v kamero. Da utegnemo dobiti...

8 komentarjev

Bizaren hrošč v FaceTimu omogočil prisluškovanje

9to5Mc - V Applovi aplikaciji za videoklice FaceTime so odkrili hrošča, ki praktično omogoča prisluškovanje. Na napravah z iOS 12.1 je namreč mogoče vzpostaviti povezavo s klicanim, četudi ta sploh ne odreagira na klic. Zadostuje, da na svojem telefonu (torej na tem, s katerega kličemo), med klicem izberemo Add Person in v skupinski pogovor dodamo sami sebe (svojo telefonsko številko). Na ta način vzpostavimo skupinski klic prek FaceTima, v katerega...

27 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Apple vendarle dovolil razvijalcem komunikacijo z uporabniki prek App stora

TechCrunch - Najnovejši reinkarnaciji Applovih operacijskih sistemov iOS 10.3 in macOS 10.12.4 končno dopuščata razvijalcem aplikacij, da odgovarjajo na vprašanja in probleme svojih uporabnikov tudi na spletni trgovini App store, poroča TechCrunch. Razvijalci bodo tako lahko prek jabolčne tržnice svojim uporabnikom ponudili tehnično podporo, se zahvalili za komentar, postavljali dodatna podvprašanja uporabnikom … torej vse, kar potrebujejo za komunikacijo s svojimi uporabniki. Oziroma po domače, Apple je za svojo skupnost razvijalcev končno naredil to, kar recimo Google piscem androidne kode omogoča že od leta 2013. Slaba komunikacijska platforma na App storu med razvijalci in njihovimi uporabniki je zbujala nejevoljo že nekaj let. Pritoževali pa so se oboji, tako uporabniki...

25 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Apple WWDC: OS X Lion

iMovie v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Začetna predstavitev oz. keynote Steva Jobsa na vsakoletni razvijalcem namenjeni konferenci WWDC je letos prinesel tri glavne novosti, predstavitev nekaterih novosti v OS X Lion, najnovejši izdaji Applovega operacijskega sistema za osebne računalnike, predstavitev iOS 5 in predstavitev oblačne storitve iCloud. Če se sprva osredotočimo na OS X Lion, vidimo, da pri Applu še niso opustili načela prinašanja funkcij z iOS na OS X. Predstavitev so sicer začeli z za Applove predstavitve običajnimi statistikami, npr. da platforma Mac letno raste z okrog 28 %, medtem ko je v istem času preostala industrija osebnih računalnikov doživela celo rahlo zmanjšanje v prodaji, če verjamete Applovim statistikam. V vsakem primeru naj bi...

79 komentarjev