»

Kako je iPhone preživel padec z letala

Slo-Tech - Ko se je na poletu 1828 letalske družbe Alaska Airlines zgodil hud incident, v katerem je odtrgalo vrata in manjši del trupa, zaradi česar se je moralo letalo vrniti na izhodišče, je skozi zevajočo luknjo posrkalo nekaj predmetov. Med njimi sta bila tudi vsaj telefona, ki so ju na tleh potem tudi našli. Za enega vemo celo, da je padec z višine skoraj 5000 metrov preživel brez posledic in še vedno deluje. Seanathan Bates ga je našel ob cesti in opazil, da je vključen in delujoč.

Da je telefon padel z nesrečnega letala, ni bilo težko ugotoviti. Še vedno je bil v načinu brez povezave (flight mode), na prvi strani pa je bilo odprto elektronsko sporočilo prevoznika o prtljagi in cenah. Sicer je bil telefon v odličen stanju, niti močno popraskan niti z razbitim steklom. Bates je po odkritju poklical NTSB, ki preiskuje incident, in presenečeno izvedel, da je to že drugi telefon z nesrečnega letala, ki so ga našli. Drugi telefon je nekdo našel na svojem dvorišču. Oba so vrnili lastnikom.

...

23 komentarjev

Hrošč v Androidu 14 uporabnikom pojé podatke

Slo-Tech - V operacijskem sistemu za pametne telefone Android 14 so odkrili neugodnega hrošča, ki uporabnikom v najslabšem primeru onesposobi dostop do podatkov na notranjem pomnilniku. Prizadeti so uporabniki, ki imajo na napravi več profilov, onesposobljen pa je zgolj prvi. Dostop do drugega profila običajno ostane neoviran. Android 14 je na voljo od 4. oktobra, trenutno pa ga dobivajo novi telefoni Google Pixel.

O napaki je javnost prvikrat izvedela sredi oktobra letos, ko so se težave pojavile na telefonu Google Pixel 6. Google sprva navedb o hrošču ni komentiral, čeprav se je nabralo več sto komentarjev na poročilo o napaki. Prizadete naprave so Pixel 6, 6a, 7, 7a, Pixel Fold in Pixel Tablet.

Kaj se torej zgodi? Uporabnike ob zagonu pričakajo različne strašljivo zveneče napake, denimo Failed to open directory /data/media/0: Structure needs cleaning. Vse imajo isti vzrok, in sicer zaklenjene podatke na nosilcu (flash). Nekateri telefoni obvisijo na napisu Pixel is starting ..., drugi se...

14 komentarjev

Google oddaljeno spreminjal nastavitve telefonov

Slo-Tech - V resnici ne bi smelo biti presenečenje, a vendarle je Googlov zadnji spodrsljaj dvignil nenavadno malo prahu. Uporabniki telefonov Google Pixel in nekaterih drugih telefonov (vsaj Essential Phone, Nokia 7+ (P beta) in OnePlus 6 (P beta)) z Androidom 9 Pie so minuli teden začudeni ugotovili, da se je funkcija Battery Saver vključila sama od sebe. To se običajno zgodi, ko je baterija skoraj prazna, v tem primeru pa se je to zgodilo vsem telefonom, tudi praznim. Kar je bilo sprva videti kot hrošč ali pomota uporabnikov, je bil v resnici Googlov ponesrečen preizkus.

Mimogrede, ko je telefon v tem načinu varčevanja z baterijo, se izključijo posodobitve, zmanjša se frekvenca klicanja lokacijskih...

24 komentarjev

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Poročilo ugotavlja, da Android pošilja bistveno več informacij kakor iOS

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem...

160 komentarjev

Novi Android Oreo je tu

Google - Točno ob Sončevem mrku je Google izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki ga je poimenoval Android Oreo. Toda čas za navdušenje še ni napočil, saj Androida Oreo še ne moremo dobiti na nobenem telefonu. Osmo verzijo Androida, ki je zadnjih nekaj mesecev ždela v stadiju razvijalske bete, bo na najpopularnejše telefone prispela do konca leta. V skladu s staro boleznijo Androida se bomo nove verzije načakali, saj bo na obstoječe telefone kapljala počasi, pa še to le na novejše, če jo bodo proizvajalci ustrezno prilagodili. Starejši telefoni so obsojeni na stare verzije ali pa na neuradne ROM-e, kjer se prav tako načakamo. Najprej bomo Android Oreo dobili na Googlovih telefonih Pixel in Nexus.

...

66 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev

Izšel Android 1.6 SDK

Beta News - Širše javnosti izid razvojnega kita verjetno ne bo zanimal, a so zato zanimive novosti, ki jih je le-ta razkril. Android 1.6, s kodnim imenom poimenovan Donut, prinaša kar nekaj sprememb, pohitritev in novosti. Operacijski sistem bo tako dobil podporo CDMA omrežjem in bo omogočil prodajo aparatov v državah, kjer GSM oddajniki niso v uporabi. Googlovi programerji so vgradili tudi Quick Search Box, ki sočasno z vpisovanjem iskalnega niza išče po vsebini na telefonu (v aplikacijah, med kontakti, itd.) in po internetu hkrati. Po novem so podprti glasovni ukazi (npr. za klice kontaktov), v drugo smer pa je vgrajen API, ki besedilo uglasi in omogoča tudi prevajanje iz enega jezika v drugega s pravilnim naglaševanjem prevodov.

Delovanje...

86 komentarjev