»

Nova kombinacija ranljivosti zopet omogočala krajo Tesel

Woutersova napadalna oprema

ZDNet - Belgijski varnostni raziskovalci z univerze KU Leuven so še tretje leto zapored uspeli z nekaj domiselnega hekanja odpeljati z dovoza Teslo, ki ni bila njihova. Podjetje naj bi softverski luknji prejšnji teden že pokrpalo.

Belgijska raziskovalna skupina COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography) s Katoliške univerze v Leuvnu, zbrana okoli Lennerta Woutersa, je Teslinim informacijskim inženirjem že presneto dobro znana, kajti predlani in lani je z domiselnimi triki že dvakrat strla varnostno lupino sistema za odklepanje njihovih avtomobilov na daljavo. Leto je zopet naokoli - in čas je za nove vragolije Woutersa & Co. Tokrat je bila na udaru Tesla X, postopek pa bržkone najbolj navdušujoč doslej. Belgijci so namreč izrabili dve programski ranljivosti, s katerima so prišli z eno skozi avtomobilska vrata, z drugo pa še do zagona motorja. Podvig so opravili z opremo, ki stane nekaj sto evrov, vzel pa jim je celokupno okoli pet minut.



Prva luknja je tičala v sistemu...

13 komentarjev

Teslo S moč odkleniti in ukrasti v dveh sekundah

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo videli kakšnega zelo domiselnega trika, kako moderne pametne avtomobile pretentati v odklep. Nov primer ponuja Tesla S, ki jo lahko hekerji odklenejo in odpeljejo v vsega nekaj sekundah. Sicer so potrebovali za 600 dolarjev opreme in priložnost, da so prestregli radijski signal legitimnega ključa, a potem je šlo kot po maslu.

Lennert Wouters s Katoliške univerze Leuven je z raziskovalci pokazal, kako postopek deluje. Brezžični ključ Tesle S pri zaklepanju odda radijski signal, ki je šifriran. Toda ključi, ki jih proizvaja Pektron, uporabljajo le 40-bitno šifriranje (DST40). To pa pomeni, da jih tudi zlomiti ne bo pretežko. Raziskovalci so preprosto preračunali vse možne kombinacije ključev za odgovor na en zahtevek...

20 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

Tesla lani z dvema milijardama minusa

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje...

147 komentarjev

Tudi Nvidiini čipi ranljivi

Slo-Tech - Po Intelu, AMD-ju in ARM-ju je tudi Nvidia sporočila, da njeni čipi niso imuni na Spectre in Meltdown, medtem ko je minuli teden vladalo nasprotno prepričanje. V skladu z zmožnostmi je Nvidia v novih gonilnikih ranljivost že zakrpala. Ranljivi so izdelki iz družin GeForce, Quadro, NVS, Tesla in GRID, torej praktično vsi.

Omenjeni Nvidiini čipi so po trenutnih podatkih varni pred ranljivostjo Meltdown, niso pa odporni na Spectre. Zanje torej velja podobno kot za ostale čipe, ki niso iz Intela; ranljivi so na nadležnejši in trdovratnejši Spectre. V resnici obstajata dve izvedbi napada Spectre in Nvidiini popravki za zdaj ščitijo pred enim (CVE-2017-5753), pred drugim pa še ne (CVE-2017-5715). Popravki za GeForece, Quadro in NVS so že na voljo, lastniki Tesel in...

22 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja

Tesla odpira patentni portfelj

Slo-Tech - V noriji sodnih postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, ki smo ji priča predvsem čez Lužo, čeprav tudi Evropa ni imuna nanje, je pravo nasprotje novica iz proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. Odločili so se, da bodo vse svoje patente odprli in dali na razpolago vsakomur.

Izvršni direktor Tesla Motors Elon Musk je v blogu zapisal, da ne bodo sprožili sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja. Dodal je, da ne verjame več, da so patenti ključ za tehnološko prednost. Ko je delal v svojem prvem podjetju Zip2 je bil mnenja, da so patenti potrebni in koristni, a je sčasoma ugotovil, da se je situacija izrodila. Tesla Motors je patenta kopičila...

84 komentarjev