»

Parler je ugasnil

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški IT velikani pobrisali račune ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodili, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Čez vikend sta Google in Apple sporočila, da bosta aplikacijo Parler odstranila iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami, saj naj bi Parler ne odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo ameriškega Kongresa, s tem pa je je kršil pogoje uporabe spletne trgovine, ki določajo, da je treba uporabniško vsebino, ki spodbuja nasilje odstranjevati.

Trumpovi podporniki so se že lani pričeli seliti na alternativno družabno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Na Parlerju imajo (oz. so imeli?) račune števili vidni (desni) politiki, tudi slovenski. Parler je te dni zašel v hude varnostne težave, ki pa so se rešile tako hitro kot so se pojavile. Z ugašanjem strežnikov.

Twilio (ponudnik spletne...

160 komentarjev

Bodo nove kartice imele spreminjajočo kodo CVV?

Slo-Tech - Zlorabe plačilnih kartic za končne uporabnike niso velika nevšečnost, saj škodo in stroške banke načeloma vračajo, a vseeno predstavljajo težavo, ki letno stane več milijard evrov. Ponudniki plačilnih storitev zato iščejo načine za njihovo zajezitev, kamor sodijo tudi čipi in enkratne kode za izvajanje transakcij. Toda vse to bolj malo pomaga pri spletnih zlorabah, kjer se vpisuje zgolj številka kartice in koda CVV na zadnji strani kartic. V ZDA začenjajo preizkus kartic, ki bodo imele spreminjajočo kodo CVV.

Koda CVV je zapisana na zadnji strani kartice, zato bodo nove kartice imele v tem polju e-črnilo (e-ink), ki bo redno spreminjal napis. Statični CVV namreč ne nudi zadostne stopnje zaščite, saj ga je v končni fazi...

36 komentarjev

Kaj je šlo narobe v British Airwaysu

Wired News - Minuli teden je odjeknila novica, da so hekerji vdrli v British Airways in odnesli osebne podatek 380.000 strank, med katerimi so bile tudi številne kreditnih kartice, datumi veljavnosti in kode CVV. Ker je British Airways takoj sporočil okno ranljivosti, ki so ga poznali do minute, in ker so hekerji dobili tudi številke CVV, ki se ne shranjujejo lokalno, je to sprožilo precej ugibanj, kaj natančno se je zgodilo. V podjetju RiskIQ, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, so sedaj objavili svojo analizo, kaj se je zelo verjetno zgodilo. Skupina Magecart naj bi zlonamerno kodo vtihotapila v spletne strežnike British Airways, kjer je v realnem času prestrezala podatke kupcev letalskih vozovnic.

Vodja RiskIQ Yonathan Klijnsma pojasnjuje, da je skupina Magecart znan...

25 komentarjev

Vdor v British Airways odplaknil 380.000 številk kreditnih kartic

Slo-Tech - V letalskem prevozniku British Airways se ukvarjajo s težavami, ki jih je podjetju in njegovim strankam povzročil hekerski vdor, ki se je dogodil med 21. avgustom (od 22.58 po lokalnem času) in 5. septembrom (do 21.45) letos. Neznani napadalci so uspeli odnesti osebne in finančne informacije 380.000 ljudi, ki so v obdobju dveh tednov kupili letalske vozovnice neposredno pri podjetju (prek spletne strani ba.com in aplikacije British Airways). Vdora ni odkril prevoznik, temveč tretje podjetje (najbrž kakšna banka, kjer mnogokrat te...

1 komentar

British Airways zaradi kolapsa IT sistema odpovedala večino današnjih letov

vir: BBC
BBC - Pred slabo uro je zaradi velike napake v informacijskem sistemu britanski letalski prevoznik British Airways odpovedal vse lete iz Heathrowa in Gatwicka. Ti naj bi se nadaljevali ob 19. uri. Podjetje je sicer priznalo, da ima težave po vsem svetu, vendar še odkrivajo, kaj točno se dogaja. Zato tudi niso želeli napovedati, kaj se bo dogajalo z drugimi leti prevoznika. So pa pri BA zatrdili, da ni šlo za hekerski napad.

Kljub drugačnim navedbam BA pa o težavah z leti britanskega podjetja pa že poročajo iz Rima, Prage, Milana in še mnogih drugih mest. Zato mnogi tudi ne verjamejo BA, da ni šlo za hekerski napad.

37 komentarjev

ZDA in Velika Britanija na določenih letih prepovedali vnos elektronskih naprav razen telefonov

BBC - Ameriška Agencija za varnost v prometu (TSA) je obvestila letalske prevoznike, da potniki na letalih iz osmih držav v ZDA v ročni prtljagi ne smejo vnašati nobenih elektronskih naprav, ki so večje od mobilnega telefona. To pomeni, da morajo prenosne računalnike, večje fotoaparate, tablice in podobno shraniti v oddano prtljago. Omejitve veljajo za potnike, ki v ZDA letijo z nekaterih letališč v Jordaniji, Egiptu, Turčiji, Saudovi Arabiji, Kuvajta, Maroka, Katarja, Dubaja in Abu Dabija, ali iz ZDA letijo tja z določenimi prevozniki (Royal Jordainia, Egyptair, Turkish airlines, Saudia airlines, Kuwait airways, Royal Air Morocco, Qatar Airways, Emirates in Etihad). Zanimivo je, da...

20 komentarjev

British Airways z internetom le na novih letalih

Airbus A318

vir: CNet
CNet - Za september so pri British Airways napovedali, da bosta začela obratovati dva popolnoma nova Airbusa A318. Z vedno večjo popularnostjo interneta v zraku so se to odločili preizkusiti tudi Britanci, ki bodo na obeh letalih ponujali brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte s pomočjo OnAir storitev. A žal bo zaenkrat ostali le pri teh dveh letalih, saj ne načrtujejo vgradnje sistema v starejša, že operativna letala, ker bi jih to stalo preveč, da bi se jim pokrili stroški. Povedali so še, da so raziskave pokazale, da potniki nimajo želje po GSM povezavi, ki bi jo uporabljali za telefonske klice, večinoma si želijo zgolj podatkovne povezave prek WiFi omrežij.

Od 116 svetovnih letalskih družb jih je letos kar...

4 komentarji

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga...

3 komentarji