»

Z laserjem smo prvič preusmerili strelo

vir: Nature
Nature - Skupina evropskih strokovnjakov je v švicarskih Alpah izvedla eksperiment, pri katerem so prvič potrjeno uspeli delno usmeriti strelo z močnim pulznim laserjem.

Strele, ki ob nevihtah presekajo nebo, so še vedno razmeroma velika tegoba, ki po svetu na leto povzroči več deset tisoč smrti in dosti materialne škode. Naši načini boja proti njim so arhaični, saj so strelovodi preproste ozemljene kovinske palice, s katerimi skušamo strele prestreči, da ne bi zadele česa pomembnejšega, kot so ljudje in objekti. Zato je omejen predvsem njihov doseg. Obstaja sicer še nekaj alternativ, kot so ozemljeni kabli, ki jih v višave ponese raketa, toda takšni načini niso dovolj praktični za množično rabo. Že skoraj pol stoletja je stara tudi ideja, da bi strelo skušali na nek način usmerjati z laserjem, toda poskusi doslej niso obrodili sadov. Očitno pa je vendarle napočil čas tudi za to, vzrok pa je napredek v tehnologiji laserjev, ki je prinesel zelo močne pulzne naprave.

Laser ima potencial za...

21 komentarjev

Prvi primer napada na RTP z letalnikom

Slo-Tech - FBI, Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Nacionalni protiteroristični center so v poročilu izpostavili napad na ameriški elektroenergetski sistem, ki so ga lanskega julija neznanci izvedli z brezpilotnim letalnikom (droni). S predelanim komercialno dostopnim letalnikom DJI Mavic 2 so napadli razdelilno-transformatorsko postajo v Pensilvaniji, a jim je spodletelo, ker je letalnik prehitro strmoglavil. Čeprav je šlo za prvi tovrstni napad, pa ga pristojni jemljejo skrajno resno, ker bržkone ni bil zadnji.

Letalnik je imel odstranjene identifikacijske oznake, kamero in spominsko kartico, zato ga ni bilo možno povezati z lastnikom, ki ostaja neznan. Na letalnik je bil z dvema dolgima najlonskima vrvema pritrjen debel bakreni drog, s čimer so očitno želeli ustvariti kratki stik. To je prvi primer, ko so poizkusili letalnik uporabiti za sabotažo elektroenergetskega sistema, še zdaleč pa ni to prvi primer uporabe za nezakonite ali celo teroristične namene. Leta 2018 so z letalnikom

18 komentarjev

Volocopter preizkuša potniške letalnike v urbanem okolju

Slo-Tech - Za nemškim razvijalcem letečih taksijev Volocopterjem sta živahna dva tedna: prototip letalnika so poslali v zrak v Singapurju, pokazali pristajališče zanje in obenem razkrili še tovorno izpeljanko. A tudi konkurenca je zelo aktivna in je pripravila nekaj lastnih presenečenj.

Že samovozna cestna sredstva se morajo nenehno otepati označbe znanstvene fantastike, še toliko bolj pa to velja za njihove leteče sorodnike, električne osebne letalnike. Predvsem po zaslugi Uberjevih podivjanih napovedi, da je doba letečih taksijev koj za vogalom, se je ustvaril vtis napihovanja investicijskega balona, ki pri skeptikih zbuja kar nekaj posmeha. A čeprav nas od zračnega prometa nad mesti bržkone loči vsaj še desetletje, je treba priznati, da je napredek na tem področju zares nagel. Prvi povsem električni vertikalni letalniki so pravzaprav poleteli šele pred osmimi leti! Med njimi je bil tudi 16-rotornik zelo nerodnega videza, ki ga je trojica nemških zanesenjakov zvarila iz štirih dronov. Za...

13 komentarjev

Protidronski motilci si utirajo pot v večje vojske

Defense Update - Britanska vojska je ekspresno naročila neubojni protidronski sistem Drone Dome izraelskega podjetja Rafael.

Hitro rastoča nadloga: Brezpilotni letalniki v napadalnih oblikah so hitro postali priljubljeno orožje uporniških in terorističnih skupin. Po tem, ko jih je tako pričela uporabljati Islamska država leta 2014, smo v preteklem letu videli veliko napadov tako na Bližnjem vzhodu kot drugod, na primer nedavno v Venezueli. Običajno gre za cenovno dostopne komercialne modele, na katere se pritrdijo razna eksplozivna telesa. Najpreprostejše inačice so "samomorilske", IS pa je uprizoril tudi več bombniških podvigov, pri katerih so s trotov odmetavali minometne mine.

Zaščitna kupola: En sistem Drone Dome sestavljajo štirje radarji za zaznavo manjših letalnikov...

35 komentarjev

Letala, ropi in gole ženske: Z droni vašo zasebnost napadajo tudi navadni smrtniki

theguardian.com - Vsaj 10 incidentov na dan zaradi nedovoljene uporabe dronov so leta 2016 zabeležili v Veliki Britaniji, poroča The Guardian. Skupaj skoraj 3500 primerov. Še leta 2014 so britanski organi pregona zabeležili le 286 incidentov povezanih z uporabo dronov. In kakšni so ti »incidenti«?

Kdo ima večjega?

Potrebno je seveda začeti z dogajanjem na letališčih. V 59 primerih se je brezpilotni letalnik v lanskem letu skoraj zaletel v potniško letalo, ki je ali pristajalo ali vzletalo. Za primerjavo, leta 2014 je bilo takih primerov v bodoči nekdanji članici EU le šest. Zadnji odmevni primer se je pripetil pred dnevi, ko je dron zgrešil pristajajoče letalo le za 20 metrov.

Dostavil se je v zapor

Droni pa so že leta popularni tudi med kriminalci. Lani so...

118 komentarjev

Francoska pošta kot prva začenja uporabljati letalnike

Slo-Tech - Čeprav smo nekaj sramežljivih začetkov že videli, bo francoska pošta postala prva državna pošta, ki bo v svoj dostavni mehanizem uvedla letalnike (drone). Francoski direktorat za civilno letalstvo je namreč francoski pošti dovolil njihovo uporabo na preizkusni trasi v Provansi, ki je dolga 15 kilometrov. Na omenjeni trasi bo podružnica DPDgroup pakete z letalniki dostavljala enkrat tedensko, in sicer med krajema Saint-Maximin-La-Sainte-Beaume in Pourrières v departmaju Var. Francosko nebo torej ne bo prekrito z letalniki, ki bi brenčali na vse konce - za zdaj bodo le enkrat tedensko prevažali pakete na fiksni relaciji. Letalniki, ki jih je razvijalo podjetje Atechsys, lahko nosijo štiri kilograme težke pakete in potujejo...

21 komentarjev

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Slo-Tech - V zadnjem času so se brezpilotni zrakoplovi (droni) tako razširili, da je postala regulacija čedalje bolj zasedenega neba tudi v tem področju nujna. Medtem ko se v EU še dogovarjajo, kako bodo uredili registracijo zrakoplovov, so v ZDA že sprejeli novo zakonodajo, po kateri bo registracija obvezna.

Od 21. decembra letos bo obvezna registracija vseh novih letalnikov. To pomeni, da bodo morali kupci novih letalnikov še pred prvim poletom svoja plovila prijaviti pri Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Do 20. januarja bodo registracije brezplačne, nato pa bo treba plačati 5 dolarjev. Lastniki, ki so svoje letalnike že kupili, jih bodo morali obvezno registrirati do 19. februarja. Registracija bo obvezna za vse, ki tehtajo od 250...

41 komentarjev

Hacking Team in Boeing razmišljala o okužbah prek brezpilotnega letalnika

RQ-21A "Blackjack", ki ga Insitu prodaja ameriški vojski

Slo-Tech - Dokumenti, ki curljajo na internet po vdoru v italijanski Hacking Team, razkrivajo številne zanimive podrobnosti o delovanju tega italijanskega podjetja. The Intercept razgalja tudi, kako sta se Hacking Team in Boeingova podružnica pogovarjala o razvoju opreme, ki bi jo naložili na brezpilotni letalnik (drone), da bi lahko oddaljeno okužili tarče. Podjetji sporočil, iz katerih vejejo te informacije, ne želita komentirati.

Gre za podjetje Insitu iz zvezne države Washington, ki je v lasti Boeing Defense, Space & Security in se ukvarja z izdelavo avtonomnih letalskih plovil. V pobeglem sporočilu najdemo seznam projektov, na katerih dela Hacking Team. Visoko je izdelava sistema za okužbo računalnikov kar prek letalnikov....

16 komentarjev

Nokia razvija letalnike za pregled anten baznih postaj

ZDNet - Nokia Networks, kakor se imenuje del podjetja, ki se ni ukvarjal s pametnimi telefoni in ga Microsoft ni kupil, je z mobilnim operaterjem Du iz Združenih arabskih emiratov v Dubaju pokazala, kako je mogoče letalnike (drone) uporabiti za preglede in nadzor baznih postaj mobilnega omrežja.

Medtem ko bi jih Amazon in Google uporabljala za dostavo paketov, nemški DHL in švicarska pošta pa to, resda eksperimentalno, že počneta, jih razvija Nokia letalnike za drug namen. Pregledovanje baznih postaj na klasičen način je zamudno in nevarno, saj mora tehnik splezati na anteno. Brezpilotni letalniki lahko to storijo bistveno hitreje in brez tveganja, da bi padli ter se poškodovali. Zato so na nogometnem stadionu v Dubaju pokazali, kako lahko...

5 komentarjev