»

Kuba zaradi protestov blokira aplikacije za komuniciranje

Slo-Tech - Medtem ko na Kubi potekajo eni največjih protestov v zadnjih desetletjih, so se oblasti zatekle k preverjenim ukrepom, ki jih poznamo iz drugih držav: začele so omejevati dostop do interneta, ki je na Kubi sorazmerno nova pridobitev.

Prvikrat so internet zatemnili v nedeljo, ko je za 30 minut mrknila celotna država. Odtlej je dostop možen, a ne v popolnosti. Virtualna zasebna omrežja (VPN), ki v podobnih primerih predstavljajo osnovni način, kako obiti požarni zid, so blokirana. Nedelujoče so tudi priljubljene aplikacije za sporazumevanje prek telefonov, kot so Signal, WhatsApp in Telegram. To je posebej pomembno, ker večina prebivalcev Kube do interneta dostopa prek pametnih telefonov.

Iz podjetja NetBlocks, ki spremlja dogajanje na internetni infrastrukturi po svetu, sporočajo, da so zaznali blokado dostopa do teh aplikacij, ki jo izvaja kubanski nacionalni operater ETECSA. Blokada se je začela v nedeljo in še vedno traja. To je prvič, da so na Kubi blokirali aplikacije za...

19 komentarjev

Kubanci dobili omrežje 3G

Slo-Tech - Poleti so potekali prvi preizkusi, od danes pa Kuba zares dobiva mobilno internetno omrežje. Mobilni operater ETECSA je sporočil, da z današnjim dnem začenja sprejemati naročnine. Doslej so se morali prebivalci zanašati na dostopne točke Wi-Fi, medtem ko so omrežje 3G lahko uporabljali le izbranci - novinarji, tuja podjetja itd. Odslej bo to drugače, a ne bo poceni.

Mesečni paket s 600 MB podatkov bo stal 7 konvertibilnih pesov, 4 GB podatkov pa 30 konvertibilnih pesov (valuta je fiksirana na tečaj ameriškega dolarja v razmerju 1:1). Poleg tega dobijo uporabniki še brezplačnih 300 MB, ki pa jih lahko porabijo le z obiskom kubanskih domen. Povprečna plača v državi znaša okrog 30 dolarjev (Kuba ima zapleten sistem paralelnih valut, običajnega pesa in konvertibilnega...

30 komentarjev

Kuba dobiva mobilni internet po celi državi

vir: Reuters
Reuters - Kuba se čedalje hitreje modernizira na internetnem področju. Država, ki je šele pred sedmimi leti dobila širokopasovni dostop do interneta, pred petimi pa prvi podmorski kabel (do Venezuele) za dostop do interneta in pred tremi Netflix, dobiva še mobilni internet. V torek je bil mobilni dostop do interneta po celotni državi brezplačen, ko so storitev preizkušali, sedaj pa se bo začela komercialna ponudba.

Nacionalni telekomunikacijski operater ETECSA bo s tem Kubancem olajšal dostop do interneta. Trenutno večina uporabnikov interneta posega po dostopnih točkah Wi-Fi, kjer pa je internet po 1 dolar na uro žafransko drag. Na Kubi je namreč povprečna mesečna plača okrog 30 dolarjev. Zaradi tega so bili prebivalci še posebej veseli torkove brezplačne preizkušnje....

4 komentarji

Netflix prihaja - na Kubo

Slo-Tech - Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo je imel hitre posledice tudi na internetu. Komunistični otoček sredi Karibskega morja je danes uradno dobil Netflix, ki ga še vedno zaman čakamo v dobršnem delu Evrope in seveda tudi v Sloveniji. Netflix je trenutno dostopen v 78 državah ali teritorijih, nimajo pa ga niti Japonska, Avstralija in Nova Zelandija. S tem je postal Netflix eno izmed prvih podjetij, ki je izkoristilo otoplitev odnosov med Kubo in ZDA.

Netflix bo na Kubi stal osem dolarjev na mesec, kar je zelo pomembna podrobnost. Dostopen bo namreč le ljudem s povezavo do interneta (logično) in z možnostjo opravljanja mednarodnih plačil. Kuba ima namreč zapleten sistem dvojne...

17 komentarjev

Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Computerworld - Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo....

32 komentarjev

Iran želi nacionalni internet

The Wall Street Journal - Iranske oblasti so napovedale, da bodo v državi uvedle nov, nacionalni internet, ki bo sprva deloval vzporedno z globalnim internetom, kasneje pa naj bi ga v celoti nadomestil. S tem želijo zaustaviti prodor zahodnih idej v Iran, ki jih je ajatola Homeini že označil kot mehko vojno. Kmalu naj bi bilo na nacionalni internet priključenih 60 odstotkov gospodinjstev in podjetij, v dveh letih pa se bo razširil po celotni državi.

Iranski minister za ekonomijo je povedal, da bo novi internet v skladu z muslimanskimi etičnimi nazori. Sprva bo deloval vzporedno z globalnim internetom, do katerega bodo dostop obdržali ministrstva, velika podjetja in banke, kasneje pa ga bo v celoti zamenjal v Iranu in drugih muslimanskih državah.

Težko si...

23 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev

Kuba predstavila Novo

Reuters - Zadnji trend, ki je zajel države po svetu, je očitno razvoj lastnega operacijskega sistema ali vsaj svoje distribucije Linuxa, ki naj bi jim omogočila neodvisnost od ameriške dobre volje. Kitajcem in Rusom bodo sledili tudi Kubanci. Reuters poroča, da je Kuba ta teden izdala svojo verzijo Linuxa, ki se imenuje Nova.

Ob predstavitvi na konferenci v Havani so oblasti izpostavile željo, da bi ta distribucija zamenjala Microsoftovo programsko opremo na večini računalnikov na otoku. Pravijo, da je uporaba zaprte kode problematična, ker utegnejo imeti ameriške obveščevalne službe dostop do izvorne kode. Ironično je, da ameriški embargo seveda večini otežuje legalen nakup Microsoftovih programov na Kubi, tako da si lahko mislimo, kako so do njih prišli. Vladne službe in univerze že sedaj v veliki meri uporabljajo Linux, so dejali, problem pa predstavljajo državna podjetja, kjer se bojijo težav z združljivostjo. V petih letih naj bi se na Linux preselilo petdeset odstotkov računalnikov,...

62 komentarjev