»

Posnetki iz igre se uporabljajo kot lažni posnetki vojne

Slo-Tech - Češki založnik igre Arma 3, ki je realistična vojna simulacija, ki poteka v odprtem svetu (sandbox) in omogoča neskončno prilagajanje in spreminjanje elementov in enot v igri, ima dovolj zlorabe posnetkov iz igre v propagandne namene. Čeprav pojav ni nov, so se sedaj v uradni izjavi pridušali, da se posnetki iz igre pogosto uporabljajo kot posnetki iz vojne v Ukrajini. Ob tem so navedli nekaj znakov, kako lahko prepoznamo lažne posnetke ali vsaj posumimo nanje.

Posnetki iz Arme 3 ali predhodnic so se kot domnevno resnični posnetki pojavljali že v konfliktih v Siriji, Afganistanu, Palestini in podobno. V nekaterih primerih so jih predvajale celo televizije, denimo leta 2013 ruska televizija in leta 2011 BBC-jev dokumentarec o nasilju na Severnem Irskem. Še najpogosteje pa živijo na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih, kjer nadzora praktično ni. Zatem ko nekdo posnetek iz igre naloži na internet, ga kdo drugi predela in izboljša, nato pa zaokroži po družbenih omrežjih v propagandne namene. Kasneje seveda preverjevalci dejstev to odkrijejo, a je prepozno.

Zato so v podjetju Bohemia Interactives pripravili seznam dokazov, ki lahko razkrijejo ponarejen posnetek. Če se ta dogaja ponoči, je v nizki ločljivosti, posnet s...

25 komentarjev

Swannove pametne kamere pošiljale posnetke naokoli

Slo-Tech - Proizvajalcu pametnih nadzornih kamer Swann se je pripetil podoben incident, kot je bilo Alexino snemanje in pošiljanje pogovora naključnemu stiku. Louisa Lewis, ki uporablja kamero tega proizvajalca, je v soboto dobila opozorilo, da je kamera zaznala gibanje, in pripete posnetke dogajanja. To bi bilo normalno delovanje, le da Louisa Lewis ni dobila posnetkov iz svojega doma temveč neznane družine. Druga nevšečnost za Swann pa je dejstvo, da je Louisa Lewis BBC-jeva novinarka, ki je seveda takoj preiskala incident.

Ko je stopila v stik s tehnično podporo pri podjetju, so ji prijazno povedali, da med vikendom ne morejo urediti ničesar. Tako je Lewisova še cel vikend dobivala obvestila in posnetke domovanja neznane družine, incident pa so razrešili šele v...

12 komentarjev

"Pametne" igrače v neumnih oblakih

Baza Cloud Pets v oblaku.

Slo-Tech - Da oblaki in zasebnost brez šifriranja in resne varnosti ne gredo ravno najbolje skupaj, vemo že dolgo časa. Kljub temu pa se najdejo junaki, ki se jim zdi, da temu ni tako. Eni takih so proizvajalci linije igrač s pomenljivim imenom Cloud Pets. Gre za igrače, s pomočjo lahko starši katerih ob pomoči pametnega mobilnika otrokom pošiljajo zvočna sporočila, otroci pa jim pozdrave vračajo.

Ker gre za "pametno" igračo (IoT tokrat pomeni Internet of Toys), je zraven potrebno vtakniti še kakšen modni pridevnik. Eden takih je seveda...

18 komentarjev

Vdor v Twitter in lažna vest povzročila paniko na borzi

Slo-Tech - Včeraj se je na ameriških borzah spet zgodil zanimiv incident, ki je za nekaj časa izbrisal več kot tisoč milijard dolarjev premoženja, preden se je to pojavilo nazaj (podoben flash crashu iz leta 2010). Dobro obveščeni ali pogumni borzni posredniki so lahko zaslužili milijone, preden je javnost ugotovila, kaj se dogaja. Vso zgodbo pa je zakuhal Twitter. Deset minut po začetku incidenta je bilo že vse po starem, le nekateri so bili precej bogatejši.

Okrog 13. ure po lokalnem času se je na Twitterjevem računu tiskovne agenciej Associated Press (AP) pojavilo sporočilo, da sta v Beli hiši odjeknili dve eksploziji, ki sta tudi poškodovali ameriškega predsednika. Ker je AP spoštovanja vreden vir, so se na borzi takoj stresla tla, indeks Dow Jones pa je...

50 komentarjev

Britanci spet izgubili osebne podatke

Slo-Tech - Britanci so vnovič izgubili osebne podatke. To pot ni šlo za noben vdor, ampak za starejšo klasiko - nekdo je pozabil medij s podatki na javnem mestu. V nekem londonskem pubu so odkrili USB-ključ, ki je imel osebne podatke o več kot 20.000 najemnikih nepremičninskega podjetja Lewisham Homes in 6.200 najemnikih Wandle Housing Association. Zraven so bili tudi bančni podatki 800 najemnikov, ki bi potencialno lahko omogočili zlorabo.

K sreči se je USB-ključ našel. Policija, ki ji je bil izročen, je ugotovila, da pripada podizvajalcu, ki dela za obe navedeni podjetji. Britanska informacijska pooblaščenka Sally-Anne Poole je za zdaj podjetji le okrcala in vnovič poudarila, da je hranjene...

0 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev