»

Apple posredno žrtev ransomwara

vir: Flickr

Slo-Tech - Napad naj bi izvedla ruska hekerska skupina REvil, znana tudi pod imenom Sodinokibi, ki je tajvanskemu podjetju Quanta med napadom ukradla podatke o zasnovi in proizvodnji MacBookov in nekaj drugih Applovih izdelkih, ki jih v Quanti sicer proizvajajo za Apple. Da se je incident res primeril so v podjetju že potrdili. Niso pa znane podrobnosti samega napada, v zadnjem podobnem incidentu so REvil sicer zlorabili ranljivost Microsoftovega Exchange ProxyLogona.

REvil je podrobnosti ukradenih materialov začel objavljati 20. aprila, nekaj ur pred Applovim dogodkom Spring Loaded, potem ko so pri Quanti zavrnili plačilo 50 milijonov ameriških dolarjev odkupnine. Nepridipravi zdaj k plačilu pozivajo kar sam Apple, za kar so tudi postavili rok 1. maj, dotlej pa bodo, kot so napovedali, vsakodnevno objavili nekaj podatkov.

Objavljene podrobnosti zares obsegajo načrte za nov Apple Watch, pa pravkar najavljen redizajn iMacov, nekaj proizvodnih diagramov za lanski MacBook Air in podrobnosti o...

4 komentarji

Apple priznal težave s tipkovnicami za MacBook

Slo-Tech - Potem ko so se kupci mesece pritoževali, je Apple vendarle popustil in priznal, da imajo nekateri novi MacBooki in MacBooki Pro težave s tipkovnicami. Gre za zatikanje tipk, ki se je pojavilo na novih tipkovnicah tipa butterfly, ki so jih začeli uvajati leta 2015. Te omogočajo izdelavo tanjših prenosnikov, a so se tipkovnice kmalu začele kvariti. Apple je za izdelke izven garancijske dobe zaračunaval tudi 700 dolarjev za popravilo tipkovnice, kar je sprožalo ogromno negodovanja. Sedaj bodo vsem, ki so za to plačali, denar vrnili, nadaljnja popravila in zamenjave pa bodo brezplačni.

Program vključuje naprave MacBook (12-palčni iz let 2015-2017), MacBook Pro (13-palčni iz let 2016-2017 in 15-palčni iz let 2016-2017). Kdor...

58 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookom

Toshiba KIRAbook

vir: AnandTech
AnandTech - Nedvomno je bil pred enim letom daleč najboljši ultrabook Applov MacBook Air. Pravzaprav ne sledi vsem specifikacijam, ki jih Intel zahteva, da proizvajalci lahko svoj izdelek označijo kot ultrabook, niti Apple verjetno noče svojih izdelkov označevati z marketinškimi imeni, namenjenimi za na Windows osnovane računalnike. Kakorkoli že, ultrabooki so bili predvsem do prihoda procesorjev Sandy Bridge bolj klavrni izdelki, stanje pa se je še dodatno popravilo s procesorji Ivy Bridge. Z zadnji generacijo, pred slabim letom, smo dobili že zelo dobre prenosnike. Praktično vsi boljši izdelki sicer po zasnovi in izgledu precej kopirajo Apple, a vseeno vidimo nekaj posebnosti. Izstopal je tako npr. Asusov ZenBook Prime, ki je v različnih konfiguracijah v 13 oz. 11 palcih ponujal ločljivost kar 1920 x 1080 pik. Od takrat so Asus na tem...

37 komentarjev

Apple izgubil tožbo zaradi nezamenjave defektnih macbookov pro

Slo-Tech - Leta 2008 je precej prahu dvignilo spoznanje, da so Nvidiine grafične kartice 8600M defektne. Zaradi uporabe nekakovostnih materialov so namreč po več ciklih vklopa in izklopa odpovedale, ker se je posebej izrazilo pri prenosnikih. Nvidia je napako priznala in obljubila brezplačno zamenjavo pokvarjenih delov. Omenjeni grafični čipi so bili tudi v Applovih prenosnih računalnikih MacBook Pro, če so bili proizvedeni med majem 2007 in septembrom 2008.

Apple je takrat zavrnil zamenjavo in je namesto tega zagotovil, da bo pokvarjene računalnike brezplačno zamenjal. Obljubili so, da bodo to storili do tri leta po nakupu, četudi splošna garancija ni veljala tako dolgo. Toda ko se je napaka...

21 komentarjev

Apple prenovil macbooke pro

CNet - Ta konec tedna je Apple predstavil prenovljene verzije svojih prenosnikov znamke MacBook Pro, ki imajo malo povišano frekvenco procesorja, večje kapacitete diskov in boljšo grafiko. Cene ostajajo nespremenjene.

Najmanjši 13-palčni MacBook Pro ima po novem procesor z 2,40 GHz (oziroma 100 MHz več kot stari model), medtem ko je disk s 320 GB zrasel na 500 GB. Grafika ostane enaka, cena pa tudi pri 1200 dolarjih. Močnejši 13-palčni model je pridobil 100 MHz do 2,8 GHz in polovico kapacitete diska, ki sedaj znaša 750 GB (prej 500 GB). Cena ostaja 1500 dolarjev.

V naslednjem velikostnem razredu najdemo 15-palčne modele. Šibkejši ima 2,2 GHz-procesor (pred tem 2,0 GHz), sprememba pa je v močnejši grafiki. Odslej v njem najdemo Radeona HD 6750M s 512 MB pomnilnika, medtem ko je imel stari model...

184 komentarjev

Resnica o Appleovih Macih in nekaj drugih spodrsljajev

Slo-Tech - Pri Apple Computers Inc. nas želijo prepričati, da so Mac uporabniki mladi, posvečeni in na splošno šik. Resnica je nekoliko drugačna. Po raziskavi analitičnega podjetja MetaFacts Inc, je v ZDA 46% vseh uporabnikov Macov starih 55 ali več let. Pri PC-jih to starost dosega le 25% uporabnikov. Dejanska demografska slika torej zgleda nekako takole:

Tisto, kar glede MAC uporabnikov drži je, da so svojemu podjetju zvesti, bolj mobilni (večji odstotek prenosnikov), ter predvsem bolj bogati, kar nekako na tem forumu že ves čas ugotavljamo.

Že nekaj časa se del uporabnikov MacBookov pritožuje nad utripanjem zaslonov. Temo so na Appleovem foumu pred kratkim iz neznanih razlogov zaklenili. Stvar s tem ni zaključena, saj o stvareh poročajo tudi druge strani, kot tudi centrala napak...

48 komentarjev