»

Zakaj imajo Applovi računalniki belo knjigo o bitcoinu

Slo-Tech - Bližajoča velika noč je primeren čas za odkritje skrivnosti v programski opremi oziroma pirhov (easter eggs), ki jih tja podtaknejo navihani programerji. Ti segajo od neškodljivih napisov do kompleksnih iger, kot je bil simulator letenja v Excelu 97. Enega najbolj bizarnih pirhov pa so našli v Applovih operacijskih sistemih, ki imajo od macov 2018 Mojave na diskih belo knjigo o bitcoinu. Bloger Andy Baio je odkril, da imajo vse kopije macOS od leta 2018 naložen članek, ki ga je o bitcoinu napisal Satoshi Nakamoto.

Zakaj je ta članek del aplikacije VirtualScanner.app, ki sodi v funkcionalnost Import from iPhone in je na voljo od različice 2018 Mojave, ni jasno. Po neuradnih podatkih je obstoj te datoteke v Applu širše znan že kakšno leto, a je zadolženi programer - ki je hkrati tudi ta, ki jo je tja postavil - še ni odstranil. Zanimivo je, da to ni edino presenečenje v macOS. Več let je imela aplikacija Pages datoteko apple.txt, ki je vsebovala prepis legendarne neobjavljene...

0 komentarjev

Zvočno ribarjenje z asistenco pametnih pomočnikov

vir: Flickr

vir: threatpost
threatpost - T. i. Whitehat hekerja pri nemškem Security Research Labs (SRLabs) sta prikazala nov način, s katerim je Amazonovo Alexo in Googlovega Smart Home assistanta uporabiti za prisluškovanje ali pa celo za phishing napad, s katerim je moč pridobiti uporabnikove občutljive podatke. Napad v resnici uporablja že znan koncept aplikacije, razvite s strani zunanjih razvijalcev, v ta namen so raziskovalci izdelali po štiri Alexine "skille" in štiri Google Home "actions". Vsa osmerica je brez težav prešla varnostno preverjanje pri obeh podjetjih, saj tam običajno preverjajo le prvo različico vsakega izdelka, ne pa tudi nadaljnjih nadgradenj.

Šlo je za bazične aplikacije, ena od njih je bila denimo horoskop, spet druga pa generator naključnih števil, vse pa so glede zavajanja uporabnikov delovale po istem principu. Belim hekerjem je bilo v pomoč odkritje napake pri obeh asistentih, ki sta potem, ko sta v svojih text-to-speech navodilih zagledala zaporedje "�." (U+D801, pika in presledek) za...

15 komentarjev

Applov FaceTime bo rešil problem gledanja mimo

The Verge - Ena izmed večjih nevšečnostih pri uporabi aplikacij za videokonference, kot sta Skype ali FaceTime, je odsoten pogled sodelujočih. Ker ljudje gledamo v zaslon in ne v kamero, so vsi govorniki videti nekoliko odsotni, kot da gledajo mimo sogovornika. Problem lahko rešimo bodisi tako, da imamo kamero čim bliže zaslona (ali v sredini) ali pa da gledamo v kamero namesto v sogovornika (in če to počneta oba, potem se izgubi celoten smisel videokonference). Nobena izmed rešitev ni idealna. Apple bo v iOS 13 rešil tudi ta problem.

Kot je videti v dostopnih beta verzijah iOS 13 in iPadOS, bo FaceTime popravil pogled uporabnika tako, da bo videti, kot da gleda neposredno v kamero. Prvi preizkusni posnetki so videti zelo obetavno, saj pogled ni bizarno strmeč, kot se zgodi pri neposrednem bolščanju v kamero. Da utegnemo dobiti...

8 komentarjev

Apple zapušča glavni dizajner

Jonathan Ive

vir: Wikipedia
Financial Times - Jonathan Ive, imenovan tudi Jony, je v podjetju delal vse od leta 1992, kjer je že kmalu postal vodja oddelka za oblikovanje. Bil je tesen sodelavec pokojnega Steva Jobsa, ko se je ta leta 1997 vrnil v tedaj hirajoče podjetje, sta skupaj zasnovala iMaca, ki je leto pozneje Apple vrnil na pota slave.

Ive je brez dvoma eden najboljših industrijskih oblikovalcev na svetu. Kar nenazadnje...

59 komentarjev

Deveti izvedenki Androida je ime Pie

Slo-Tech - Google je izdal novo različico svojega mobilnega operacijskega sistema in kot smo vajeni, je tudi ta poimenovan po slaščici, ki se vsakič začne z novo, naslednjo črko abecede. Po Oreu je torej zdaj tukaj Pie.

In kaj nam pita prinaša novega? V prvi vrsti gre omeniti nadzor nad našo uporabo naprave, Google je funkcijo poimenoval digital wellbeing, torej naše digitalno počutje. S tem so zlasti želeli odgovoriti na vedno pogostejše kritike, da mobilne naprave povzročajo svojevrstno odvisnost in, da s pretirano uporabo vplivajo na naše počutje. Tako je uporabniku na voljo posebna nadzorna plošča, ki meri uporabo posameznih aplikacij in naprave nasploh, mogoče pa si je nastaviti tudi omejitve. Te v praksi delujejo tako, da nam naprava najprej posreduje opozorilo, ko se približamo...

42 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov

Slo-Tech - Tudi Apple je sledil Microsoftu in Linuxovi skupnosti ter izdal popravke za svoja operacijska sistema, s katerimi odpravlja ranljivosti Spectre in Meltdown v skoraj vseh modernih procesorjih. V iOS 11.2.2 in macOS High Sierra 10.13.2 sta luknji zakrpani. Apple poudarja, da je v novem iOS, ki je kot OTA-posodobitev na voljo za iPhone 5S, iPad Air in iPod šeste generacije ter novejše, zakrpan Spectre, medtem ko so Meltdown zakrpali že v iOS 11.2. Za Spectre sicer popoln popravek ne obstaja, zato smo obsojeni na boljše in slabše poizkuse. Podobno velja za macOS, kjer so Meltdown odpravili že prej, sedaj pa so otežili še izrabo Spectra. Apple Watch ni ranljiva, še dodajajo.

...

82 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Spolirana različica MonoMac 1.0 na voljo

Slo-Tech - Microsoft pridobiva na popularnosti v res zanimivih krogih. Mono, odportokodna izvedba .NET razvojnega okolja, je v stabilni različici zdaj na voljo še za MacOS in njegovega mobilnega brata Mobile iOS. Pisanje aplikacij z jabolčnim izgledom v C# in Visual Basicu je s tem postalo povsem mogoče in se s tem pridržuje drugim alternativam Objective C-ja, npr. MacRuby-ju. Novica bo pomembna zlasti za številne Microsoft razvijalce in uporabnike, ki razmišljajo o prehodu na Mac.

Paket vključuje razvojno orodje MonoDevelop, izdelane...

1 komentar