»

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

Prepovedi uporabe prepoznavanja obrazov se širijo

Slo-Tech - Potem ko je San Francisco pred dvema mesecema postal prvo mesto, ki je prepovedalo uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov, zgledu sledijo še druga mesta. Drugi je bil Somerville v Massachusettsu, tretji pa postaja Oakland. Mestna oblasti so zakonodajo sprejele v torek in z njo prepovedale "pridobivanje, posedovanje, uporabo ali dostop" do opreme za avtomatsko ali polavtomatsko prepoznavanje obrazov, ki služi identifikaciji posameznika.

Oakland je imel že doslej precej stroga pravila, saj so morali morebitni uporabniki tehnologij za nadzor predhodno dovoljenje Komisije za zasebnost, kar je veljalo tudi za državne in zvezne oblasti ter financiranje. Predsednica mestnega sveta pojasnjuje, da je zanesljivost...

8 komentarjev

Na križarke prihajata prepoznavanje obrazov in umetna inteligenca

Slo-Tech - Medtem ko je San Francisco prepovedal uporabo tehnologije za samodejno prepoznavanje obrazov, je na križarkah prepoznavanje obrazov zelo aktualno. Primer je denimo družba Royal Carribean, ki je na svoje križarke začela nameščati to in sorodne tehnologije, da bi pospešila vkrcavanje potnikov. Podpredsednik za digitalizacijo Jay Schneider je pojasnil, da so s tem skrajšali čas vkrcavanja s poldruge uro na piškavih deset minut.

Novejše križarke uporabljajo mobilne vstopne kupone in avtomatično prepoznavanje obrazov, kar omogoča hitrejše vkrcanje, hkrati pa posadka ob vstopu že takoj dobi informacije o potniku. Ob tem Schneider zagotavlja, da se po vsaki plovbi zajete obrazne fotografije izbrišejo. Royal Carribean preizkuša...

4 komentarji

Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Slo-Tech - V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza...

65 komentarjev

Singapursko letališče bo s prepoznavanjem obrazov iskalo zamudnike

BBC - Identifikacija s prepoznavanje obrazov na letališčih ni nič posebej novega, a v večini primerov služi preverjanju istovetnost med kontrolo dokumentov. Na letališču v Singapurju pa preizkušajo tak sistem za skrajševanje zamud letal. Eno največjih letališč na svetu Changi v Singapurju, ki na novem terminalu T4 prepoznavanje obrazov že uporablja pri prijavi na let, oddaji prtljagi in kontroli dokumentov, bo sedaj sistem uporabljalo za iskanje zablodelih potnikov. Testiranje že poteka.

Zamude letov se dogajajo tudi zato, ker potniki ne najdejo vrat za vkrcanje oziroma iz kakršnegakoli drugega razloga zamudijo na vkrcanje, potem ko so prtljago že oddali. Na letališču bodo sistem integrirali z nadzornimi kamerami po letališki...

18 komentarjev

Zaradi računalniških težav po vsem svetu zamude pri letih

Slo-Tech - O zamudah in odpovedih letov zaradi računalniških težav smo že pisali in niso nič novega, a redko se zgodi, da so posledice kakšnega izpada tako globalne, kot so bile včeraj. Zaradi težav s sistemom Altea španskega podjetja Amadeus, ki ga uporablja več kot sto letalskih družb po celem svetu, so danes nastale zamude na letališčih po vsem svetu, od londonskega Heathrowa do Melbourna in Washingtona.

Altea je največji sistem za prijavo potnikov na letih, zaradi česar so posledice izpada najočitnejše. Čeprav so napako odpravili sorazmerno hitro, so se posledice in nakopičene zamude vlekle še več ur. Lufthansa je sporočila, da so težave odpravili v 30 minutah, Air France je imel težave 15 minut, druge družbe prav tako podobno, a je gneča na...

3 komentarji

Na ameriški meji pregledujejo tudi Facebook in mobilne telefone

Slo-Tech - ZDA potnikov, ki vstopajo v državo, ne sprašujejo po podatkih o družbenih omrežjih kar tjavendan, temveč so nekaterim potnikom začeli temeljito pregledovati osebna omrežja in stike v pametnih telefonih. Medtem ko se prah, ki ga je dvignila prepoved vstopa beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav, sploh še ni polegel, novo zaskrbljenost vzbujajo kontrole profilov na Facebooku.

Članica ameriškega Združenja odvetnikov za imigracije Mana Yegani je prek Twitterja sporočila, da na meji imetnikom dovoljenja za stalno prebivanje (zelene karte) med drugim pregledujejo Facebook in sprašujejo po političnih prepričanjih. Gre za ljudi, ki jim Trumpov najnovejši odlok načeloma prepoveduje vstop v ZDA, a ga je sodišče delno...

37 komentarjev

Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

CNet - V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en...

33 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Letališče v Denverju onemogoča dostop do nekaterih spletnih strani

vir: CNet
CNet - Potniki, ki se na mednarodnem letališču v Denverju priklapljajo na prosto dostopno brezžično omrežje, so bili presenečeni, ko so ugotovili, da je onemogočen dostop do določenih priljubljenih spletnih strani s pikantno vsebino. Letališki uradniki so namreč blokirali dostop do vsebin, ki so se jim zdele preveč izzivalne za letališko brezplačno omrežje.

The Denver Post navaja med prepovedanimi spletnimi stranmi tudi take, kot so Vanity Fair, opravljiva kolumna

23 komentarjev