»

Kitajska želi 11 kilometrov pod površje

Slo-Tech - Pred dobrimi tremi desetletji so Rusi končali vrtanje na polotoku Kola, kjer so prodrli najgloblje pod zemljo. Supergloboka vrtina je merila 12 kilometrov. V 90. letih se je vrtanje zaradi pomanjkanja sredstev ustavilo in danes ima luknja neslavno zavarjeni pokrov, ki ne razkriva globine pod seboj. Sedaj bodo Kitajci poizkusili prevzeti štafeto.

V severnozahodni kitajski provinci Šindžjang so ta teden začeli vrtati. V puščavi Taklimakan želijo doseči globino vsaj 11,1 kilometra, s čimer bi se močno približali ruskemu rekordu. S tem bodo prodrli skozi 10 zgodovinskih plasti, a še vedno ostali krepko v skorji. Ta pod kontinenti v povprečju meri 30 kilometrov, med tem ko je pod oceani tanjša, tudi samo nekaj kilometrov.

Kitajska se želi na vse načine dokazati kot svetovna in tudi znanstvena velesila. Spomnimo, da je ta teden Kitajska poslala v vesolje tudi prvega civilista. Predsednik Ši Džinping je že leta 2021 dejal, da bodo okrepili raziskave sestave Zemlje, kar vključuje tudi...

24 komentarjev

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

vir: Maxpixel

vir: coindesk.com
coindesk.com - Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej...

8 komentarjev

Kitajska blokirala cel kup besed

Slo-Tech - Kitajski predsednik Ši Džinping je ta teden začel postopek, s katerim si želi zacementirati oblast na Kitajskem. K temu pa sodi tudi zaostrena cenzura na internetu, kjer so šli Kitajci v svoji vnemi celo tako daleč, da so nekaj časa na iskalniku Sina Weibo blokirali celo iskanje po črki N.

Ši Džinping je dosegel, da je centralni komite kitajske komunistične partije ta teden predlagal, da se iz ustave črta omejitev dveh zaporednih mandatov za predsednika in podpredsednika. Predsednik je svoj prvi petletni mandat začel leta 2013 in kmalu pričel s politiko trde roke do aktivistov, disidentov in konkurentov. Ko je v nedeljo odjeknila novica, da se pripravlja odprava omejitve števila mandatov predsednika, so bili nasprotniki na internetu zelo glasni. Cenzorji so hitro ukrepali in močno zaostrili cenzuro...

58 komentarjev

Kitajska operaterjem naročila blokado VPN-jev

Bloomberg - Kitajska vztraja pri zaostrovanju cenzure na internetu, saj bodo domačim uporabnikom povezovanje v internet prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) onemogočili 1. februarja prihodnje leto. Takšna navodila so dobili operaterji, ki so jih sicer že v začetku leta seznanili s prihajajočimi spremembami, a tedaj še brez točnih datumov. VPN je na Kitajskem eden način za dostop do interneta brez cenzure.

Konec januarja je Kitajska napovedala, da bodo morali ponudniki VPN-jev odslej pridobiti posebna dovoljenja, da bodo smeli svoje storitve ponujati na Kitajskem. VPN-je na Kitajskem uporabljajo podjetja, ki jih potrebujejo za normalno poslovanje in imajo za to posebna dovoljenja, ter tehnološko pismeni domači uporabniki, česar pa kitajske oblasti ne odobravajo....

28 komentarjev

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

Kitajci uvedli kazenske točke za twittanje spornih vsebin

International Business Times - Sredi letošnjega marca je na dveh popularnih kitajskih mikrobloging servisih zaokrožila novica o skorajšnji politični vstaji nekje v Pekingu, ki je niti njuna več kot tisoččlanska ekipa cenzorjevev ni uspela dovolj hitro zabrzdati. Vest se je kasneje sicer izkazala za neresnično, a je oblasti zaradi tega niso vzele nič manj resno. Oba portala - Tencent in Sina Weibo - Weibo pomeni mikroblog aka twitter - so ostro ošteli in jima zaukazali izklop komentiranja, vsaj dokler se ne najde boljša rešitev.

Sina Weibo jo je očitno našla v novem sistemu samoregulacije. Ta portal s trikrat toliko uporabniki kot Twitter (300 mio, oz. 60% kitajskih uporabnikov interneta) zdaj uvaja sistem "kreditnih točk". Vsak obstoječ in nov profil jih bo sprva...

25 komentarjev

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Google - Googlov boj s Kitajsko in cenzuro, ki jo tamkajšnje oblasti izvajajo, se z mešanimi rezultati vleče že nekaj let. Cenzura je tam dejstvo že dolga leta in sprva jo je Google upošteval, potem pa je leta 2010 počilo. Naprej je kazalo, da se bo Google povsem umaknil s kitajskega trga, potem pa so oblasti vendarle obnovile licenco. Google je kljub temu preselil strežnike v Hongkong in začel uporabnike preusmerjati nanje, a cenzure to ni odpravilo. Opravljati jo je začela pač kitajska vlada. Posledica je tudi upad tržnega deleža, ki se je na Kitajskem s 35,7 odstotka prepolovil na 17 odstotkov.

V praksi se to pokaže kot nenavadne prekinitve povezave do internet ob vpisu nezaželenih iskalnih pojmov v Google. Blokade se vršijo na kitajskem delu interneta, tako da Google nanje nima vpliva, izvedene pa so na...

17 komentarjev

Kitajski vzporedni kibersvet

Slo-Tech - Večkrat pišemo o kitajskem nadzoru nad internetom in cenzuro, ki ju z namenom omejevanja pretoka informacij po državi izvajajo na več načinov - blokirajo priljubljene strani, kot so Gmail, YouTube, Twitter, onemogočajo navidezna zasebna omrežja, cenzurirajo telefonske pogovore itd. Še zlasti so kitajskim oblastem trn v peti socialna omrežja, kot so Twitter, YouTube, Facebook in podobna, ki omogočajo hitro širjenje informacij in idej. Ker bi bila javnost zgolj nad blokado ogorčena, so problem rešili z vzpostavitvijo pravega malega paralelnega internetnega sveta.

Kot piše The Diplomat, so kitajske oblasti za vsako priljubljeno spletno stran našle nadomestek. Tako namesto Facebooka Kitajci uporabljajo Renren (nad katerim se navdušujejo...

46 komentarjev