»

SpaceX ponuja Starlink za križarke, jahte in naftne ploščadi

Slo-Tech - SpaceX-ov satelitski internet Starlink bo odslej na voljo tudi za luksuzne križarke in naftne ploščadi, ki bodo imele dostop dostop do interneta od koderkoli. Storitev se imenuje Starlink Maritime in ni prav poceni, saj v osnovni konfiguraciji stane 5000 dolarjev. Za ta znesek obljubljajo hitrosti do 350 Mb/s.

Starlink lahko imajo prebivalci večine zahodnih držav doma že sedaj. Storitev ni poceni, saj osnovna oprema v Sloveniji stane približno 700 evrov, mesečna naročnina pa 100 evrov. V primerjavi s tem zneskom se zdi 5000 dolarjev veliko, a storitvi sta neprimerljivi. Dostop do interneta na odprtem morju je bil vedno drag in Musk je dejal, da so svoj čas za dostop do interneta na ladjah plačevali 150.000 dolarjev mesečno. Bistveni razliki v primerjavi z domačimi sprejemniki sta utrjenost, saj morajo biti sprejemniki na morju odporni na sunke, udarce, vodo, sonce in sol, ter sposobnost delovanja med premikanjem. Tako domači Starlink kakor verzija za avtodome namreč omogočata...

15 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

NASA za razvoj lunarnega pristajalnika presenetljivo izbrala SpaceX

Starship HLS

vir: NASA
NASA - V petek je ameriška vesoljska agencija NASA, na presenečenje marsikoga, med tremi uvodoma določenimi kandidati za izgradnjo pristajalnika za vrnitev človeka na Mesec izbrala SpaceX, z lunarno izvedenko plovila Starship.

Daleč najbolj razvpit in širokopotezen vesoljski program, s katerim se trenutno ukvarja ameriška vesoljska agencija, je vnovično pošiljanje astronavtov na Luno. Pod predsednikom Trumpom so programu nadeli ime Artemis in ga močno pospešili, saj so si zadali cilj, da bi se človek po Mesečevi površini sprehajal že leta 2024. Zaradi množice zamud bo datum skoraj gotovo zdrsnil, toda Američani so kljub temu tudi pod novim predsednikom Bidnom ohranili odločenost, da se sredi desetletja vnovič odpravijo na naš naravni satelit. Raketa SLS naj bi v orbito ponesla štiri astronavte v plovilu Orion, ki se bo nato v lunini krožnici združilo bodisi s tamkajšnjo vesoljsko postajo bodisi neposredno z Mesečevim pristajalnikom (kar je glede na pospešeni urnik verjetneje), ki bo dva...

33 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

SpaceX bo vozil tovor na lunarno postajo Gateway

vir: NASA
NASA - Agencija NASA je SpaceXu dodelila prvo pogodbo za dostavo tovora na vesoljsko postajo Lunar Gateway, ki bo krožila okoli Meseca in bo ključna za postavitev trajnih človeških postojank na Zemljinem naravnem satelitu.

Američani s programom Artemis teoretično še vedno želijo oditi s človekom nazaj na Luno v letu 2024. Toda še preden je pandemija Covid-19 pred tedni povzročila začasno zaprtje več vesoljskih centrov in s tem možnost za uspeh skrčila povsem na minimum, je bilo jasno, da bo šlo zaradi kaotične gradnje tehnike zelo na tesno - če sploh. V začetku marca so v Nasi po eni vnovičnih revizij načrtov sklenili, da se vsaj pri prvi hitropotezni vrnitvi na Mesec ne bodo več izključno zanašali na postajo Lunar Gateway, ki jo nameravajo vtiriti v Lunino orbito kot eno od točk potovanja. Razlog je v rezanju vseh mogočih delov programa, ki bi lahko povzročili zamude. Se pravi: sedaj želijo z astronavti na Mesecu pristati kar neposredno, brez izdatnejših akrobacij v Mesečevi orbiti,...

8 komentarjev

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov

Slo-Tech - SpaceX je resno vzel vizijo satelitskega interneta iz nizkih orbit, saj je včeraj izstrelil že četrto serijo satelitov Starlink. V orbito so poslali 60 satelitov. Prvo serijo so izstrelili lani maja, zadnjo pa v začetku tega meseca. V orbiti je že 242 satelitov Starlink.

Zadnjo serijo so izstrelili v sredo ob 15.06 po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. S tem niso imeli težav, saj so uro po izstrelitvi že vsi leteli v svoje orbite. Sateliti so si med seboj enaki, in sicer tehtajo 220 kilogramov vsak. Z njimi želi SpaceX ponuditi dostop do interneta na celi zemeljski obli. Izgotovljeno omrežje naj bi imelo približno 12.000 satelitov, kar je več od števila vseh satelitov, ki trenutno krožijo okrog Zemlje. Od 242 satelitov sta dva preizkusna, 60 pa servisnih. Preostalih 180 je namenjenih zagotavljanju dostopa do interneta. Naslednja izstrelitev bo že v začetku prihodnjega meseca.

SpaceX seveda ni edini, ki postavlja satelitsko omrežje za dostop do interneta....

55 komentarjev

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Artefakti zaradi satelitov

Slo-Tech - SpaceX intenzivno gradi svojo konstelacijo satelitov v Zemljini orbiti, s katerimi želi ponuditi globalno dostopen internet. Podjetje je zaprosilo za dovoljenje za izstrelitev 30.000 satelitov, trenutno pa jih je v orbiti 180. Zadnjo skupino 60 satelitov so izstrelili v ponedeljek, med katerimi je tudi črna ovca. Satelit DarkSat je pobarvan s temno barvo, da bi omejili njegov odblesk. Odbijanje sončne svetlobe od satelitov bi lahko motilo astronomska opazovanja, so že lani pisali v Nature. SpaceX ni edini, ki gradi veliko konstelacijo satelitov za internet, saj so tu še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Letos bi lahko imeli v orbiti že nekaj tisoč tovrstnih satelitov. Trenutno okrog Zemlje kroži okrog 8000 satelitov.

SpaceX-ovi sateliti iz skupine Starlinks so dejansko vidni na nočnem nebu, in sicer tik po izstrelitvah, ko še niso v končnih orbitah. Kasneje so više in so manj moteči. Tudi orientacija njihovih sončnih panelov je drugačna, ko so še nizko, kar dodatno prispeva k...

13 komentarjev

ESA je morala svoj satelit umikati pred SpaceXovim

vir: ESA
ESA - Evropska vesoljska agencija ESA je sporočila, da je morala premakniti svoj satelit, ker je obstajala zaznavna možnost trka z enim od satelitov SpaceXove konstelacije Starlink. Iz agencije so pozvali k čimprejšnjemu oblikovanju sistema avtomatizirane komunikacije med upravljalci satelitov v Zemljini orbiti.

Število satelitov v Zemljini krožnici se skokovito povečuje, pri čemer bo poglavitni dejavnik v prihajajočih letih rast konstelacij za komunikacijo, ki jih postavljajo SpaceX, OneWeb, Facebook in druga podjetja, saj bodo vključevale od več sto naprav pa vse do 12.000, kolikor naj bi jih imel polno operativen SpaceXov sistem Starlink. To sproža mnoge pomisleke glede gneče tam zgoraj, ki bo bistveno povečala možnost karambolov med plovili. Ti strahovi so se...

23 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

SpaceXu naposled uspelo utiriti prvo skupino satelitov Starlink

Ars Technica - Po več preložitvah so pri SpaceXu uspeli poleteti v vesolje s prvimi šestdesetimi sateliti načrtovanega omrežja Starlink, ki naj bi internet prinesel v manj razvite kotičke Zemlje.

Satelitsko megaomrežje Starlink med SpaceXovimi projekti nemara (še) ni tako razvpito kot vračanje pogonskih raket in napovedane misije na Mars, a je v viziji podjetja kljub temu izjemno pomembno. Omrežje bo omogočalo internetni dostop praktično povsod na Zemlji in prav z dohodki iz njegovega naslova si Musk in druščina obetajo financirati širokopotezno poseljevanje osončja, z Marsom za uverturo. Starlink bo predvidoma sestavljalo nič manj kot 12.000 malih satelitov mase 227 kilogramov, ki bodo ždeli v orbiti 550 km nad površjem Zemlje. Za...

15 komentarjev

SpaceX uspešno poslal pod nebo novo generacijo GPS satelitov

Vespucci na poti na izstrelišče

vir: Space
Space - Po nekaj zapletih in s posledično zamudo, je v nedeljo s Cape Canaverala poletela dvostopenjska raketa Falcon 9, ki je v srednjo orbito utirila prvega iz nove generacije GPS III satelitov, poimenovanega Vespucci. GPS III sateliti sicer krepko zamujajo, saj naj bi po prvotnih načrtih prvega splovili že leta 2014, težave pa so se pojavile tudi pred najprej načrtovano izstrelitvijo prejšnji teden; zagodlo jo je viharno vreme nad Florido, zapovrh pa še problemi s temperaturo goriva za prvo stopnjo rakete.

Vseh novih satelitov naj bi bilo do leta 2023 po načrtih skupaj 22, Lockheed Martin, ki je dobil skoraj 8 milijard dolarjev vredno pogodbo za njihov razvoj, pa jih je za zdaj dokončal deset. GPS III sateliti naj bi zagotavljali trikrat natančnejše določanje...

7 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

vir: Wikipedia
Wired News - Revija Wired se je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopala do korespondence med ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) in Facebookom. Sodeč po dokumentih, namerava podjetje na območjih planeta, ki ostajajo slabo ali povsem neomrežena, ponujati širokopasovni dostop do interneta prek satelitov. Zanimivo je, da je Facebook s FCC vse od leta 2016 glede projekta, imenovanega Athena, komuniciral kot firma PointView Tech LLC. Predstavniki Facebooka so zdaj medijem vse skupaj potrdili in dodali, da gre po njihovem za perspektivno tehnologijo, ki bo v bodoče odločilno vplivala na širokopasovno infrastrukturo za bolj odročne predele zemlje.

Znano je, da je podjetje nedavno opustilo svoj projekt Aquila, v okviru katerega bi za...

0 komentarjev

SpaceX začel gradnjo satelitskega megaomrežja

Slo-Tech - Po nekaj dneh prelaganja je SpaceX danes vendarle izstrelil prva satelita, ki predstavljata zametek prihajajočega širokopasovnega internetnega omrežja Starlink. Na raketi Falcon 9 so z izstrelišča Vandenberg v Kaliforniji v orbito poslali prva prototipa. Prve stopnje rakete to pot niso lovili, ker je šlo za rabljeno raketo. SpaceX za zdaj prvo stopnjo raket uporablja največkrat dvakrat. So pa, žal neuspešno, poizkusili z mrežo na ladji uloviti del aerodinamične modifikacije oz zaščito tovora (fairing). Glavni tovor pa je predstavljal satelit Paz, s katerim bo španski Hisdesat z višine 514 kilometrov za špansko vlado in druge naročnike slikal planet. A nas bolj zanima Starlink.

Mikrosatelita Microsat-2a in Microsat-2b bosta zbirala potrebne podatke in v...

39 komentarjev

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Slo-Tech - V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je...

26 komentarjev

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

Povratek rakete tudi za SpaceX še ni rutinski

Slo-Tech - Po treh zaporednih uspešnih povratkih prve stopnje rakete Falcon 9 je SpaceX po včerajšnji izstrelitvi raketo izgubil, kar opozarja, da je vračanje in ponovna uporaba rakete še vedno eksperimentalen postopek. SpaceX je včeraj 16.29 uri po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral v orbito poslal dva komunikacijska satelita (117 West B in ABS-2A) za podjetji Eutelsat in Asia Broadcast Satellite.

Utirjenje satelitov je bil primarni cilj, ki je brezhibno uspel, vrnitev rakete pa zgolj sekundarni, eksperimentalni cilj, saj je postopek še vedno v razvoju. Za primerjavo: SpaceX-u je uspelo raketo vrniti štirikrat od devetih poizkusov, pri čemer so bili uspešni že v vseh možnih kombinacijah (na kopno in ploščad, iz visoke ali nizke orbite). To pot na plavajočo ploščad ni šlo po načrtih.

...

22 komentarjev

SpaceX hoče na Mars

Slika: xkcd.com

Slo-Tech - Na Marsu je pristalo ali vanj treščilo že več človeških izdelkov, a vseeno je napoved SpaceX, da bodo do leta 2018 pristali na Marsu, izjemno smela in pomembna. Tja za zdaj ne nameravajo poslati nobenega astronavta, a bo šlo vseeno za pomemben mejnik, če bo Red Dragon (varianta plovila Dragon 2 z raketo Falcon Heavy) res pristal na Rdečem planetu. Projekt podpira in pri njem sodeluje tudi NASA.

SpaceX ni nikoli skrival, da jih zanima Mars. Izstrelitve satelitov in vožnja tovora na ISS sta že rutinska, v zadnjem času pa jim je uspelo na Zemljo uspešno vrniti prvo stopnjo rakete, in sicer tako na kopno kot na plavajočo ploščad. Elon Musk, izvršni direktor SpaceX, s primerno mero pompa pravi, da lahko Dragon 2 pristane kjerkoli v Osončju. Astronavti se v Dragon sicer lahko stlačijo, a tam je prostora kot v kakšnem...

207 komentarjev

SpaceX bo vozil tudi vojaške satelite

Slo-Tech - SpaceX že dolgo časa ni več zagonsko podjetje, temveč je nadvse resen igralec v vesoljski tekmi. Potem ko na Mednarodno vesoljsko postajo vozijo tovor in ljudi, so sedaj dobili še certifikat ameriškega vojaškega letalstva, da smejo kandidirati na razpisih za izstrelitve vojaških satelitov. S tem so močno razburkali trg, saj sta imela doslej tam monopol v konzorcij United Launch Alliance povezana Boeing in Lockheed z raketami Atlas 5 in Delta 4.

Pentagon je certificiral SpaceXovo raketo Falcon 9, ki lahko v vesolje ponese navigacijske satelite GPS, satelite za zgodnje odkrivanje raket, satelite za opazovanje vremena in nekatere vohunske satelite. Raketa Falcon Heavy, ki bo lahko v...

20 komentarjev