»

Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Slo-Tech - Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi...

16 komentarjev

Kitajska vladnim uslužbencem prepovedala uporabo zahodnih pametnih telefonov

The Wall Street Journal - Kitajska je svojim uradnikom v vladnih službah in agencijah prepovedala uporabo Applovih iPhonov in vseh drugih tujih pametnih telefonov, poroča The Wall Street Journal. Navodila so v minulih mesecih zakrožila po kitajskih vladnih uradih, ko so nadrejeni o tem zaposlene obvestili v skupinskih pogovorih ali v živo na sestankih, ni pa še jasno, ali so jih prejeli v vseh. To ni presenetljivo niti zelo radikalno. Kitajske oblasti so v minulih letih že uveljavljale nenapisano pravilo, da se iPhoni ne uporabljajo. Sedaj so prakso formalizirali, razširili na več uradov in posplošili na vse zahodne naprave, saj ne želijo biti odvisni od zahodne tehnologije. Posebej izpostavljajo iPhone, ker imajo med pametnimi telefoni višjega cenovnega razreda na Kitajskem največji tržni delež.

V ZDA so takšne ukrepe sprejeli že zdavnaj. Tam je prepovedana uporaba tako nekaterih aplikacij, denimo TikToka, kakor Huaweijevih in ZTE-jevih telefonov. Ameriške sankcije so še obsežnejše, saj je v nekaterih...

27 komentarjev

Prvi model iPhona prodan za 63 tisočakov

Slo-Tech - Prvi iPhone je izšel leta 2007, ko so se telefoni še zaklepali na omrežja operaterjev. V ZDA je bil to AT&T, zato Karen Green kot stranka Verizona darila nikoli ni odprla. Telefon je 16 let ostal neodprt v originalni embalaži, kar mu je ceno pošteno povečalo. Zanj je na dražbi iztržila 63.356 dolarjev, kar je lep donos za napravo, ki je v prodaji stala 599 dolarjev.

Telefon je prodala na spletni dražbi prek LCG Auctions, kar ni prvi tovrstni primer. V minulem letu sta dva enaka telefona zamenjala lastnika za 35.414 in 39.339 dolarjev. Zakaj točno je to pot cena narasla še precej bolj, ni jasno, je pa to najvišja cena kateregakoli originalnega iPhona doslej. Za predelave, kot je bil na primer iPhone s priključkom USB, pa so šle cene še višje - vse do 86.000 dolarjev.

Prva verzija iPhona je imela 4 ali 8 GB prostora, kamero z dvema milijonoma pik, 3,5-palčni zaslon, 128 MB pomnilnika in 32-bitni ARM-jev procesor s 620 MHz, ki je tekel počasneje (412 MHz). Zadnja dražba takega...

11 komentarjev

Apple v prvem četrtletju pod pričakovanji

Yahoo News - Apple je prvo četrtletje svojega fiskalnega leta, ki se je končalo decembra, sklenil s slabšimi rezultati od pričakovanj. Na predstavitvi rezultatov sta izvršni direktor Tim Cook in finančni direktor Luca Maestri kar sedemkrat izpostavila težke gospodarske razmere (challenging economy), kar se redko zgodi. Prav tako se redko primeri, da Apple ne doseže pričakovanih rezultatov, kar se je zgodilo to pot.

V minulem četrtletju je Apple zbral 117 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je ustvaril 30 milijard dolarjev čistega dobička. To pomeni, da so prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani padli za pet odstotkov, dobiček pa za 15 odstotkov. Hkrati so tudi nižji od pričakovanih 121 milijard dolarjev prihodkov. Razčlemba po sektorjih pokaže, da je prodaja iPadov in storitve (Music in TV+, iCloud, AppleCare) presegla pričakovanja, iPhoni in Maci pa so močno zaostali. Zlasti prodaja Macov je zdrsnila za 30 odstotkov v primerjavi s pričakovanji.

Pozitivne novice so tudi krepitev prodaje...

5 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

LG se pri proizvodnji telefonov želi vrniti k dobičkonosnosti

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, kako je HTC zgrmel s prestola v črno luknjo, ko sploh ni jasno, ali se bo nekoč pomemben proizvajalec pametnih telefonov sploh še pobral. Podoben problem ima LG Electronics, ki je minuli mesec dobil novega izvršnega direktorja, ki že za leto 2021 napoveduje obrat trenda. S pametnimi telefoni naj bi LG že leta 2021 ustvarjal dobiček, trdi Kwon Bong-seok.

Nazadnje je ta oddelek z minimalnim dobičkom posloval pred tremi leti in pol, medtem ko opaznejšega dobička ni že od leta 2014. In to čeprav LG trenutno prodaja 19 različnih modelov pametnih telefonov. Leta 2014 pa jih je 44. Zadnja leta se LG vsakokrat pritožuje nad slabo prodajo svojih zastavonoš, nato pa vsako leto izda novega, ki mu je zelo podoben. LG G6, G7 in G8 kupcev niso prepričali.

Celoten LG Electronics sicer ustvarja dobiček. V minulem četrtletju ga je bilo za okoli 100 milijard vonov (77 milijonov evrov), kar je trikrat manj od pričakovanj analitikov. Da bi privarčevali, so že lani preselili...

58 komentarjev

Applovi četrtletni rezultati slikajo negotovo prihodnost

vir: Wikipedia
Apple - Zadnje četrtletje poslovnega leta 2018 se za Apple ni izteklo prav bleščeče, zlasti ne za družbo, ki je bila pred slabega pol leta razglašena za prvo bilijon dolarjev vredno zasebno podjetje. Da bodo rezultati slabši, se je sicer vedelo že kmalu po novem letu, ko je bilo vodstvo prvič v zadnjih šestnajstih letih primorano popraviti kvartalne napovedi, za kar so okrivili ohlajanje kitajskega trga in slabšo prodajo iPhonov.

Skupni prihodki četrtletja so tako znašali dobrih 84 milijard, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček pa se je ustavil tik pod 20 milijardami, kar je pol odstotka manj kot lani. Če pogledamo malo podrobneje, so iPhoni v prihodke prispevali 52 milijard, kar pomeni 15 % padec...

97 komentarjev

Apple pripravlja vlagatelje na nižjo prodajo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Izvršni direktor Appla Tim Cook je v posebnem pismu vlagateljem opozoril na tveganje za nižjo prodajo od načrtovane v prvem četrtletju fiskalnega leta 2019. Kot razloge navaja precej nižjo prodajo na območju širše Kitajske - kamor poleg celinske matice sodijo še Macao, Hongkong, Tajvan in včasih še Singapur, - pa trdnost dolarja nasproti tujim valutam, počasne dobave zaradi velikega števila jeseni predstavljenih izdelkov, preslabo zasnovane nadgradnje iPhonov in tudi odločitev velikega števila uporabnikov, da namesto nakupa novega telefona raje zamenjajo baterijo na starem.

Skratka, kot je razbrati iz pisma, težave povzroča družina iPhone, druge dejavnosti podjetja (storitve, Mac, iPad, wearables in prodaja dodatkov) bodo namreč glede na lansko leto zrasle za 19...

98 komentarjev

Apple bo vlagal in zaposloval doma

Applova projekcija zaposlenih v ZDA do leta 2022

Slo-Tech - Okroglo milijardo evrov vredna naložba v prestolnici Austin naj bi Apple napravila največjega zasebnega delodajalca v mestu. Na pol kvadratnega kilometra velikem kampusu naj bi delo že takoj na začetku dobilo 5000 delavcev, kapacitete pa bodo omogočale širitev vse tja do 15.000. Delo bodo dobili predvsem inženirji, pa zaposleni v prodaji, raziskavah in razvoju. Apple sicer trenutno v ZDA zaposluje 90.000 delavcev, vštevši tiste v njihovih prodajalnah.

Poteza je bila sicer napovedana že januarja, ko so v ZDA znižali obdavčitev na prihodke podjetij zunaj države, zaradi česar se je Apple odločil sredstva prenesti na...

0 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal

Apple - Apple je razkril poslovne rezultate prvega letošnjega kvartala, ki je najuspešnejše prvo četrtletje podjetja doslej. S prihodki v višini 61,1 milijarde dolarjev so za 16 odstotkov presegli lanski rezultat, ob tem pa so ustvarili 13,8 milijarde dolarjev dobička ali za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Izkazalo se je, da so strahovi o slabih rezultatih zaradi nižjega zanimanja za iPhone X pretirani. Po objavi rezultatov so Applove delnice pridobile štiri odstotke. To je tudi posledica napovedi programa odkupovanja lastnih delnic, ki je težak 100 milijard dolarjev. Delničarji so lahko zadovoljni tudi z znižanjem davka na dobiček v ZDA, ki se je letos močno znižal na 21 odstotkov.

Apple še vedno živi večinoma od prodaje...

71 komentarjev

Applov dobiček rekorden

Slo-Tech - Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov...

122 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Apple spet z rekordnim dobičkom, a upočasnitvijo rasti

The Verge - Čeprav Apple proizvaja številne izdelke, njegove poslovne rezultate še vedno v veliki definira izdelek, ki ga je tudi izstrelil na prvo mesto lestvice največjih podjetij. Apple je iPhone z nekaj dodatki, ki pa skupaj prinesejo manj kot tretjino prihodkov. Zato so Applovi investitorji z mešanimi občutki pospremili zadnje poslovne rezultate, ki kažejo rekordni dobiček in konec rasti prodaje iPhonov. In tako je delnica podjetja minute po objavi rekordnega dobička izgubila več kot pet odstotkov vrednosti.

V prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 26. decembra, je Apple zabeležil 75,9 milijarde dolarjev prihodkov in 18,5...

3 komentarji

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev