»

Firefox 100 je tu

Slo-Tech - Odkar je Firefox pred dobrimi desetimi leti prešel na izjemno hitro kadenco izdajanja novih verzij, je nanizal še sto različic. Ta teden je izšel Firefox 100, ki si zasluži posebno omembo, četudi ne pišemo o vsaki novi izdaji brskalnika. Prvo verzijo Firefoxa smo sicer ugledali pred davnimi 17 leti, ko je prizorišču trdno vladal Internet Explorer in si je skušala Mozilla sramežljivo odrezati vsaj majhen kos pogače.

Starejši uporabniki spleta se bodo gotovo spomnili dvostranskega oglasa v The New York Timesu, s katerim je Mozilla tedaj počastila vse, ki so prispevali k izdaji prve verzije. Trik - pa seveda to ni bil edini razlog - je uspel in Firefox je že leta 2010 zasedal tretjinski tržni delež. Zmaga nad Internet Explorerjem je bila gotova, a že leta 2008 se je pojavil nov tekmec. Googlov Chrome je postal resna alternativa, ki je Firefoxu vztrajno topila tržni delež. Trenutno je Firefox pri osmih odstotkih, kolikor ima predanih uporabnikov, a širše ljudske množice prisegajo na...

32 komentarjev

Microsoft zaradi hroščev umaknil dva popravka

vir: Flickr

Slo-Tech - Microsoft je včeraj umaknil redni skupni popravek KB4532693, objavljen pretekli torek, potem ko so družbena omrežja preplavile pritožbe o izginotju uporabniških profilov, nekaterim so z namizja izginile datoteke, drugim pa so se pomešele ikone in (o groza) slike ozadij na namizju. Nekateri poročajo o neprestanem vnovičnem zaganjanju sistema, črnem zaslonu, izginuli vsebini start menija in še čem.

Izkazalo se je, da je sistem med nameščanjem popravka napravil začasni uporabniški profil in mu tudi spremenil končnico, bodisi v .000 ali pa .bak. Rešitev je seveda prenos vsebine teh začasnih map v originalno mapo z uporabnikovim profilom.

Druga včeraj umaknjena nadgradnja pa je samostojni varnostni popravek KB4524244, ki je prizadel tako domače kot strežniške namestitve in zaradi katerega so uporabniki poročali o težavah pri zagonu, zamrzovanju sistema in drugih nevšečnostih. Kot zdravilo pri Microsoftu svetujejo pregled zgodovine nadgradenj in odstranitev KB4524244. Nova različica je...

17 komentarjev

Izšel Firefox 58

Slo-Tech - Z veliko pompa je Mozilla novembra izdala 57. verzijo Firefoxa, ki je prinesel projekt Quantum za hitrejše delovanje, nov videz in skorajšnjo ukinitev dodatkov (add-ons). Napovedali so, da je to šele začetek tektonskih premikov v Firefoxu, zato smo z zanimanjem pričakovali naslednje verzije. Prva nova je izšla danes, in sicer je prispel Firefox 58. Glavni novosti sta opcijski Tracking Protection in nov način za uporabo večnitenja pri izrisu strani, ki bo hitrejši. Cilj je, da bi pri prikazovanju strani spet ozko grlo postala internetna povezava in ne več hitrost procesorja.

Tracking Protection ni nič novega, saj ga ima v zasebnostnem načinu že dolgo časa. Gre za mehanizem, s katerim Firefox blokira reklame, sledenje prek analitike, piškotke, trajne piškotke, gumbe za deljenje na...

86 komentarjev

Izšel nativni Firefox za Android

Mozilla.org - Čeprav je bil Firefox na Androidu podprt že sedaj, je bil ta nekoliko počasnejši, ker je uporabljal gradnike XUL. Mozilla je zato že nekaj mesecev razvijala Firefox za Android, ki uporablja domače gradnike, kar zelo blagodejno vpliva na hitrost. Po majski beti je sedaj pred nami končna verzija Firefoxa 14 za Android, ki jo seveda lahko snamete z uradne strani ali poiščete v Google Playu.

Novega je torej precej, saj je pod pokrovom dobršen del napisan povsem na novo. To se zelo pozna na hitrosti, saj je Firefox več kot dvakrat hitrejši od stare verzije in po besedah proizvajalca poskočnejši tudi od ostalih brskalnikov za Android (merili so z lastnim testom Eideticker). Hitrejša sta tako zagon kakor tudi izris strani (rendering). Druge...

20 komentarjev

Google sledi tudi uporabnikom Internet Explorerja

Privzeta nastavitev zasebnosti v IE je prenizka.

Microsoft - V soboto smo poročali o Googlovi ukani, s katero je obšel nastavitve brskalnika Safari o varovanju zasebnosti in sledil uporabnikom. Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira (tako imenovani piškotkih tretjih strani), zato je Google naložil element iframe in samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot interakcijo uporabnika. Tako je piškotke sprejel, saj niso bili več s tretjih strani. Microsoftovi inženirji so po tej objavi preiskali vedenje Internet Explorerja in ugotovili, da Google spretno obhaja tudi nastavitve zasebnosti v IE in sledi uporabnikov.

Izvedba je sicer tehnično nekoliko drugačna in posebej prilagojena za Internet Explorer, medtem ko je...

33 komentarjev

Pravkar izšel Internet Explorer 9

vir: Heise
Heise - Danes ob 5.00 uri zjutraj po srednjeevropskem času je Microsoft izdal novo verzijo svojega brskalnika Internet Explorer 9. Na voljo je v 32-bitni in 64-bitni verziji za Windows 7, Visto in Server 2008 (R2), medtem ko Windows XP ni več podprt, ter v več kot 40 jezikih, med njimi tudi v slovenščini. Prenos je za uporabnike podprtih operacijskih sistemov že mogoč.

Nova verzija ima tako kot že beta verzije hitrejše izvajanje JavaScripta, ki je nekje v razredu Chroma 10 in Firefoxa 4. Podprta je kopica novih standardov, med njimi video v HTML5 (H.264), Canvas, SVG in CSS3. Šele v kandidatu za izid so dodali podporo za knjižice API za geolokacijo. Tracking Protection omogoča natančen nadzor...

74 komentarjev

Izšel kandidat za izid Internet Explorerja 9

TechSpot - Microsoft je izdal kandidata za izid svojega prihajajočega brskalnika Internet Explorerja 9, kar je zadnji stadij v razvoju programske opreme pred izidom končne verzije. Na voljo je v 40 jezikih za operacijske sisteme Windows Vista, Server 2008, Server 2008 R2 in 7.

Nova verzija vsebuje funkcijo Tracking Protection, ki omogoča nadzor nad vsebinami, ki jih lahko o uporabniku beležijo in sledijo strani, ter možnost filtriranja ActiveX. Pomemben kozmetični popravek je možnost imeti zavihke v ločeni vrstici od naslovne vrstice, če to želite. Druge novosti so še podpora transformacij CSS3 2D, geolokacije v HTML5 in nekaj drugih...

8 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev