»

Severnokorejski hekerji v zadnjih petih letih ukradli milijardo evrov

Slo-Tech - Po podatkih južnokorejske obveščevalne agencije (NIS) so hekerji iz Severne Koreje od let 2017 ukradli za 1,5 bilijona vonov (1,1 milijarde evrov) kriptovalut in podobnih digitalnih dobrin, poroča Associated Press. Več kot polovico so nabrali v zadnjem letu, ko so bili še posebej grabežljivi.

S temi sredstvi severnokorejski hekerji, ki delujejo po naročilu oblasti, zagotavljajo potrebne devize za financiranje jedrskega programa, trdi NIS. Zaradi visoke specializacije so severnokorejski hekerji v tem početju najboljši na svetu, sankcije proti državi iz leta 2017 in pandemija covida pa sta še okrepila njihov pomen. Kriptovalute in druge digitalne dobrine kradejo po vsem svetu, le približno osmino od južne sosede. Pri tem ne gre toliko za informacije, čeprav se pričakuje povečanje kraje tehnologije in zaupnih informacij v prihodnjem letu, kot večinoma za pridobivanje denarnih sredstev.

Severnokorejski hekerji predstavljajo čedalje večji problem. ZDA, Južna Koreja in Japonska so se v...

9 komentarjev

Severna Koreja s hekerskimi napadi financira svoj raketni program

BBC - Po ugotovitvah Združenih narodov je Severna Koreja v letih 2020 in 2021 s hekerskimi napadi ukradla za več kot 50 milijard dolarjev kriptovalut, s čimer je financirala svoj raketni program. Hekerski napadi in kraja kriptovalut so že postali pomemben vir prihodkov za severnokorejski jedrski in raketni program, so ugotovili. V tem času so vdrli v najmanj tri menjalnice kriptovalut v Severni Ameriki, Evropi in Aziji.

V javnosti krožijo sicer še višje številke. Chainalysis je v začetku leta ocenil, da so v minulem letu severnokorejski hekerji nakradli za 400 milijonov dolarjev premoženja s kriptomenjalnic. To premoženje potem operejo z več menjavami med različnimi kriptovalutami in menjalnicami, nato pa ga na azijskih menjalnicah pretvorijo v konvertibilne valute. Še vedno imajo neopranih približno 170 milijonov dolarjev, so še ugotovili. Vključno z drugimi hekerskimi napadi, ne le na kriptovalutne menjalnice, pa so izpleni še večji. Združeni narodi so že leta 2019 ocenili, da je...

20 komentarjev

ZN: Severna Koreja z internetnimi napadi doslej ukradla dve milijardi dolarjev

Slo-Tech - Združeni narodi v tajnem poročilu, ki so ga dobili pri Reutersu, ugotavljajo, da je Severna Koreja doslej s hekerskimi napadi zbrala že dve milijardi dolarjev. Z napadi zlasti na banke in kriptomenjalnice so pridobili sredstva, ki so jih uporabili v glavnem za razvoj orožja za množično uničevanje ter jedrski in raketni program. Severna Koreja se na poročilo, ki je bilo predloženo Varnostnemu svetu, ni odzvala.

Zakaj bi Severna Koreja uporabljala hekerske napade za financiranje spornih programov, ni težko razumeti. Zaradi sankcij ima Severna Koreja močno otežen dostop do deviz, prav tako ne more nakupovati vseh izdelkov. V poročilu pa ugotavljajo, da Severna Koreja izvaja zelo dovršene hekerske napade, s katerimi...

17 komentarjev

Severna Koreja vdrla v vojaške računalnike Južne Koreje

Slo-Tech - Druga hekerska zgodba danes pa se dogaja na korejskem polotoku, kjer se državi pogosto medsebojno obtožujeta za računalniške vdore. To pot so prst v sosedo uperili Južnokorejci, ki Severno Korejo obtožujejo kraje večje količine vojaških načrtov (tudi za likvidacijo Kim Džong Una), ki jih je država pripravila skupaj z ZDA. Napad se je zgodil lani, je povedal član južnokorejskega parlamenta Rhee Cheol-hee, ki se sklicuje na vire na ministrstvu za obrambo. Napad so odkrili septembra, šele sedaj pa je postalo jasno, kako obsežen je bil.

Hekerji so ukradli 235 GB podatkov, med katerimi je zagotovo 300 dokumentov z nižjo stopnjo tajnosti, ni pa še jasno, koliko najstrožje zaupnih podatkov so pridobili. Okrog 80 odstotkov...

16 komentarjev

Severna Koreja dobila drugo povezavo z internetom

Slo-Tech - Severna Koreja se pohvali, ko uspe detonirati kakšno atomsko bombo, a precej redkeje ji uspe pridobiti kakšno novo povezavo v svetovni internet. To se je zgodilo te dni, saj se je v nedeljo zvečer v usmerjevalnih tabelah (routing tables) pojavil nov vnos prek ruskega TransTeleComa do Severne Koreje. Ta je s tem praktično podvojila svoje okno v svet, saj je doslej povezljivost zagotavljal le China Unicom.

To je pomembna vez s svetom za Severno Korejo, saj so bili doslej odvisni od delovanja China Unicoma. Ker je mednarodna skupnost v zadnjem času zaostrila sankcije zoper Severno Korejo, hkrati pa je država pogosto tudi obtožena izvajanja...

20 komentarjev

Pretihotapljeni USB-ključi v Severni Koreji vredni celo premoženje

Wired News - Severna Koreja ostaja ena redkih držav, kamor je treba digitalne vsebine tihotapiti na USB-ključih in drugih izmenljivih medijih, saj internetnih povezav za povprečno prebivalstvo praktično ni. Wired ima zanimivo reportažo, kako je tihotapljenje USB-ključev z izdelki zahodne kulture postalo velik projekt.

Eno izmed operacij vodi North Korea Strategy Center (NKSC), ki ga je ustanovil 46-letni prebežnik Kang Chol-hwan. Letno prek reke Tumen na meji s kitajski ob sodelovanju podkupljenih obmejnih policistov v Severno Korejo prenesejo 3000 USB-ključev, ki vsebujejo zahodne (južnokorejske, ameriške) filme, nadaljevanke in televizijske oddaje. Tega ne počno zaradi zaslužka, temveč ker želijo...

78 komentarjev

Nadaljevanje sage Sony/Interview: Severna Koreja brez interneta

Slo-Tech - Povezava Severne Koreje v mednarodni internet je nestabilnem delovanju, ki smo mu bili priče skozi celotni konec teden, danes dokončno odpovedala. Situacija je najbolj podobna DDoS-napadu na severnokorejske usmerjevalnike, ki bi zaradi njihovega majhnega števila zlahka onesposobila internetno povezljivost celotne države. Celi Severni Koreji je dodeljenih 1024 naslovov, medtem ko jih imajo ostale države vsaka po več milijonov.

V Severni Koreji je dostop do internet luksuzna dobrina, ki je namenjena le eliti. Ves promet s tujino poteka prek štirih omrežij (recimo ZDA jih imajo dobrih 150.000), ki se najprej povezujejo v kitajska omrežja in potem v internet (obstaja pa tudi satelitska povezava prek Nemčije)....

20 komentarjev

Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Slo-Tech - Kdor je včeraj obiskal priljubljeno spletno stran z datotekami torrent The Pirate Bay, ga je pričakal spremenjen logotip (glej spodaj) in obvestilo, da so se preselili v Severno Korejo. Norveški, švedski in katalonski ponudniki povezav, ki so doslej skrbeli za povezljivost piratskega zaliva s svetom, so namreč svoje usluge ukinili, potem ko so jim varuhi avtorskih pravic zagrozili s tožbami. In tako The Pirate Bay sedaj trdi, da jim povezavo do interneta omogoča Severna Koreja, saj da so dobili posebno povabilo tamkajšnjega vodje Kim Jong-una. Sliši se precej neverjetno.

Internetne povezave v Severni Koreji so bile še do...

25 komentarjev

Eric Schmidt v Severni Koreji in kaj to pomeni

Slo-Tech - V ponedeljek je v Severno Korejo pripotoval Googlov izvršni predsednik Eric Schmidt. Ta je svojo pot najavil le nekaj dni pred dejanskim odhodom in hitro poskrbel za ugibanja, kaj neki to pomeni. Severna Koreja je najbolj izolirana država na svetu, internet pa je tam še v povojih in dostopen le najvišji eliti. Mar v Severno Korejo prihaja Google?

Takoj ko je Schmidt napovedal svoj obisk, je ameriški State Department zastrigel z ušesi. Washington namreč igra igro stroge drže do severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in Schmidtov obisk kot najvišjega ameriškega gospodarstvenika doslej bi lahko to držo navidezno omehčal. Severna Koreja ZDA in ostale države jezi s preizkušanjem raket dolgega dosega, a kaj več kot...

10 komentarjev

Severna Koreja s prvimi koraki proti internetu

ComputerWorld - Ena zadnjih trdnjav trdega komunizma Severna Koreja je napravila prve korake naproti dostopu do interneta. Blok 1024 internetnih naslovov, ki je rezerviran za Severno Korejo, je bil dolga leta nedotaknjen. Toda v zadnjih mesecih ga je počasi registriralo podjetje Star Joint Venture iz Pjongjanga, ki je povezano s severnokorejsko vlado, del podjetja pa je v lasti tajskega Loxley Pacific. Ta ima s severnokorejskimi oblastmi že obilico izkušenj, saj z njimi dlje časa sodelujejo - leta 2002 so zgradili prvo omrežje za mobilne telefone v državi. V Loxleyju so potrdili, da s Severno Korejo sodelujejo pri internetnem projektu, a niso želeli podrobneje pojasniti na kakšen način.

Živelj v državi seveda...

15 komentarjev