»

Edge toži Microsoftu

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge, na katerega nas redmondski velikan res želi navaditi, tako da je celo Bing Chat omejil nanj, ni nič kaj diskreten. Uporabniki so ugotovili, da ob brskanju po spletu Edge pošlje zahtevek na bingapis.com za vsako spletno mesto, ki ga obiščemo. Microsoft je dejal, da navedbe preiskujejo.

Opozorila, da je Edge preveč radoveden, so se najprej pojavila na Redditu. Zakaj se to dogaja, ni natančno znano, verjetno pa gre za slabo implementacijo funkcionalnosti. Rafael Rivera je dejal, da ima Edge funkcijo, ki Bingu sporoča, ko uporabnik obišče določene strani, kamor sodijo YouTube, Reddit in podobno. A očitno je napisana tako slabo, da Bingu pošilja kar vse spletne strani, na katere oddeskamo. Funkcija se imenuje Creator follow in uporabnikom omogoča, da sledijo priljubljenim ustvarjalcem vsebine na YouTubu in drugod po spletu (obstaja seznam). Izklop te funkcije onesposobi tudi komunikacijo z bingapis.com. Dokler Microsoft ne pojasni več in ne popravi...

3 komentarji

Zbogom, Internet Explorer

Microsoft - Pred četrt stoletja je Microsoft predstavil spletni brskalnik Internet Explorer, ki je tedaj tekmoval z bistveno bolj uveljavljenim Netscape Navigatorjem. Brskalniško vojno je tudi zaradi brezplačnosti in integracije v operacijski sistem dobil Microsoft, zato je Internet Explorer z nami vztrajal leta. Čeprav ga je že zdavnaj povozil čas, tako da ima danes manj kot enoodstoten tržni delež, je še vedno aktivno vzdrževan. Zadnja verzija je izšla lani, a drugo leto bo zgodbe vendarle nepreklicno konec. S 15. junijem 2022 se bo končala podpora za Internet Explorer.

Sean Lyndersay, ki skrbi za naslednji Microsoftov brskalnik Edge, je dejal, da je prihodnost v Windows 10 brskalnik Edge. Internet Explorer 11 za Windows 10 bo prihodnje leto junija upokojen. Ostal bo le še v verzijah LTSC (Long-Term Servicing Channel), medtem ko običajne verzije Windows 10 domače uporabnike ne bodo imele več znamenitega brskalnika. Bo pa Edge imel funkcijo IE mode, v kateri bo spletne strani prikazoval...

51 komentarjev

Resna ranljivost v Toru za Mac in Linux

Slo-Tech - Verziji brskalnika Tor za Linux in Mac imata resno ranljivost, ki so jo zakrpali šele v zadnji verziji brskalnika in ki lahko razkrije identiteto uporabnika. Medtem verzija za Windows in distribucija Tails nista ranljivi, prav tako pomaga tudi, če uporabljamo peskovniško (sandboxed) verzijo Tora. Nevarnost nam preti, če kliknemo na hiperpovezavo, ki se začne s file:// namesto s pogostejšo http(s)://. V takem primeru se operacijski sistem Mac ali Linxu neposredno poveže do strežnika in ne prek omrežja Tor, s čimer razkrije svoj naslov IP. Ranljivost so domiselno poimenovali Tormoil. Ranljivost je v Tor podedovana iz Firefoxa, ki ima prav tako podobno ranljivost oziroma hrošča.

Za zdaj ni podatkov, da bi ranljivost, ki so jo prijavili 26. oktobra in zakrpali v...

12 komentarjev

Ranljivost v Internet Explorerju razkriva vnose v naslovno vrstico

Slo-Tech - Čeprav je Microsoft izdal nov brskalnik Edge, na katerega želi navaditi čim več ljudi, še vedno številni uporabljajo stari Internet Explorer. Raziskovalec Manuel Caballero je v najnovejši verziji Internet Explorerja odkril nenavadnega hrošča, ki spletnim stranem omogoča dostop do vsebine, ki jo uporabniki zapišejo v naslovno vrstico (address bar). Microsoft je v odzivu za zdaj le megleno dejal, da preiščejo vse prijavljene ranljivosti in popravke ponudijo na običajen način, torej drugi torek v mesecu.

Ko uporabnik Internet Explorerja obišče stran, ki izkorišča omenjeno ranljivost, in jo želi zapustiti tako, da v...

11 komentarjev

Tudi Microsoft bo plačeval za najdene ranljivosti

ZDNet - Microsoft se pridružuje čedalje večji skupini podjetij (najbolj znana so Google, Mozilla in Facebook), ki nagrajujejo ranljivosti, ki jih uporabniki oziroma raziskovalci odkrijejo v njihovih izdelkih. Doslej so to počeli le v okviru programa BlueHat, ki je potekal kot tekmovanje, ko so razdelili tudi do četrt milijona dolarjev. Sedaj pa prihaja stalni natečaj.

Kot pojasnjujejo v Redmondu, so včasih ljudje z odkritimi ranljivostmi prihajali neposredno k njim. Sčasoma je to izzvenelo, zato želijo to početje znova obuditi. Zanimivo pa je, da bo Microsoftov program vključeval tudi beta verzije izdelkov, kar je novost. Recimo Internet Explorer 11, ki pride v beta inačici z Windows 8.1 (Blue), bo že tak primer. Microsoft pravi, da drugod raziskovalci niso motivirani, da bi...

13 komentarjev

Tudi Apple žrtev istih napadalcev kakor Facebook

vir: Reuters
Reuters - Apple je včeraj zvečer javno priznal, da so bili tudi oni tarče napadov, ki so, kot kaže, delo izpod rok istih ljudi kot napadi na Facebook (ni pa jasno, ali so tudi napadalci na Twitter in ameriške časnike isti ter ali so napadi povezani s kitajsko Enoto 61398) Tudi v tem primeru je bil vektor napada isti, in sicer so napadalci izkoristili ranljivost v Javi, če so zaposleni obiskali okuženo spletno stran. Šlo je za spletno stran, navidezno namenjeno razvijalcem mobilnih aplikacij. Na tak način so pridobili nepooblaščen dostop do nekaj računalnikov zaposlenih, a večje škode po Applovem zatrjevanju niso povzročili. Prav tako naj ne bi bili ukradli nobenih podatkov, saj so vdor pravočasno zaznali.

Apple je zato že včeraj...

3 komentarji

Danes izredni popravek za ranljivost v Internet Explorerju

Microsoft - Microsoft popravke za svoje programe izdaja vsak drugi torek v mesecu in redko se zgodi, da je treba kakšnega izdati izredno in že prej. Za Internet Explorer se je to nazadnje zgodilo januarja 2010. To se bo spet primerilo danes, ko bodo izdali popravek za pretekli teden odkrito ranljivost v Internet Explorerju, ki ogroža vse verzije do vključno IE9. Če uporabnik z ranljivim brskalnikom obišče zlonamerno stran, se na njegov računalnik samodejno namesti malware. IE10, ki ga vsebuje Windows 8, pa je imun.

Napadi, ki izkoriščajo omenjeno ranljivost, se že dogajajo, čeprav Microsoft zatrjuje, da je njihovo število majhne, posledice pa omejene. V ta namen je Microsoft ponudil tudi prvo pomoč, ki...

38 komentarjev

Microsoft zakrpal 22 lukenj

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
Slo-Tech - Microsoft je kot vsak drugi torek v mesecu včeraj izdal nov komplet popravkov, ki odpravljajo ranljivost, luknje in hrošče v programski opremi iz Redmonda. Izdali so 13 posodobitev, ki skupno odpravljajo 22 ranljivosti v Internet Explorerju, Windows, Officeu in še nekaterih drugih programih.

Izmed teh tri nosijo oznako kritično. Ena (MS11-057) popravlja vse verzije Internet Explorerja, vključno z zadnjo, in v njih naslavlja sedem ranljivosti. Preostali kritični posodobitvi zakrpata vse verzije Windows z ozirom na DNS-strežnik (MS11-058) oziroma SMB-zahtevke (MS11-043). Naslednjih 15...

25 komentarjev

V popravnem torku Microsoft zakrpal 34 lukenj

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
ComputerWorld - Po majskem zatišju, ko je bilo na popravni torek (drugi torek v mesecu, ko Microsoft izda popravke za svoje programe) popravkov le za vzorec, je včeraj Microsoft zakrpal lep lup ranljivosti in lukenj v svojih programih. Kljub temu pa ne bodo presegli aprilskega rekorda, ko je bilo v paketu kar 64 popravkov.

Popravili so jih 34, obsegajo pa Windows, Office, Internet Explorer (prvi popravki sploh za IE9), SQL Server, .NET Framework in Silverlight. Od teh jih ima 15 oznako kritično, 17 oznako pomembno, dve pa zmerno. Po Microsoftovih besedah so prioritetni popravki MS11-050, ki popravlja 11...

17 komentarjev